ECLI:NL:RBMAA:2011:BT2754
Rechtbank Maastricht
- Eerste aanleg - meervoudig
- J.S. Holthuis
- G. Dijkshoorn-Sleebe
- R.P.J. Quaedackers
- Rechtspraak.nl
Medeplegen uitkeringsfraude door verdachte in Maastricht
Op 2 augustus 2011 heeft de Rechtbank Maastricht uitspraak gedaan in een strafzaak tegen een verdachte die beschuldigd werd van het medeplegen van uitkeringsfraude. De verdachte, geboren in 1967 en woonachtig in Maastricht, had samen met haar man gedurende een lange periode onterecht een uitkering ontvangen van de gemeente Maastricht. De rechtbank heeft vastgesteld dat de verdachte en haar man tussen 29 december 1997 en 30 november 2009 opzettelijk geen melding hebben gemaakt van hun eigendom van een woning in België, waaruit zij huurinkomsten genoten. Dit leverde valsheid in geschrift op en was in strijd met de verplichtingen die voortvloeien uit de Algemene Bijstandswet en de Wet Werk en Bijstand.
De rechtbank heeft in haar overwegingen benadrukt dat de verdachte en haar man gedurende deze periode meerdere verklaringen hebben ingevuld en ondertekend, waarin zij opzettelijk onjuiste informatie hebben verstrekt. De verdachte heeft ter zitting verklaard dat zij de formulieren had ondertekend, maar dat haar man deze meestal invulde. De rechtbank oordeelde dat de verdachte zich bewust was van haar inlichtingenplicht en dat zij opzettelijk relevante gegevens had verzwegen. De rechtbank heeft de verdachte vrijgesproken van enkele onderdelen van de tenlastelegging, maar heeft haar wel schuldig bevonden aan de feiten die betrekking hebben op de valsheid in geschrift en het niet verstrekken van noodzakelijke gegevens.
De officier van justitie had een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden geëist, maar de rechtbank heeft uiteindelijk een gevangenisstraf van 6 maanden opgelegd, waarvan de uitvoering voorwaardelijk is, met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast is de verdachte veroordeeld tot een werkstraf van 240 uren. De rechtbank heeft rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, waaronder haar blanco strafblad, en heeft geoordeeld dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf niet wenselijk was.