Uitspraak
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
1.De procedure
- het tussenvonnis d.d. 6 maart 2013;
- de brief d.d. 2 april 2013 van de Hoofdofficier van Justitie van het arrondissementsparket Midden-Nederland (hierna: de HOvJ) waarbij de stukken zoals verzocht in het tussenvonnis van 6 maart 2013 zijn aangeleverd;
- de akte van depot d.d. 5 april 2013 waarmee voormelde stukken ter griffie zijn gedeponeerd;
- de akte na comparitie van[eiseres];
- de akte houdende overlegging nadere producties van[eiseres];
- de antwoordakte na comparitie van ASR;
- de nadere akte tevens akte houdende overlegging producties van[eiseres];
- de antwoordakte tevens akte uitlating producties van ASR.
2.De verdere beoordeling
“Melding vrijgave lijk na niet-natuurlijke dood”van het arrondissementsparket Utrecht. Op de eerste bladzijde is bij
“Soort dood”ingevuld:
“Zelfmoord”. Op de tweede bladzijde staat bij
“Korte schets omstandigheden van overlijden”:
“Verslag betreffende het overlijden ten gevolge van een niet-natuurlijke oorzaak, niet zijnde levensbeëindiging op verzoek, hulp bij zelfdoding of levensbeëindiging zonder uitdrukkelijk verzoek”van 3 november 2011 heeft de lijkschouwer J.L. Verweij verklaard het lijk van [D] te hebben geschouwd en verklaard er niet van overtuigd te zijn dat de dood ten gevolge van een natuurlijke oorzaak is ingetreden. Bij
“Conclusie bevindingen”heeft Verweij geschreven
“(waarschijnlijk) zelfdoding op spoor”. Verder staat er:
“Eventueel advies: Geen sectie”.
“Verslaglegging schouw door schouwarts”staat bij
“Medicijn gebruik”vermeld:
“antidepressiva”. Verder is bij de vraag
“is er op basis van de bevindingen, medische voorgeschiedenis en gegevens van de politie een aannemelijke conclusie te trekken?”het vakje met
“Ja”aangekruist. Bij
“Conclusie”is bij
“Doodsoorzaak”uit de drie mogelijkheden
“Bekend”, “Onbekend” en ”Waarschijnlijk”gekozen voor
“Bekend”. Dit stuk is ondertekend door Verweij.
“Korte schets omstandigheden van overlijden”(hierna: de Korte Schets).[eiseres] ontkent echter niet tegenover de politie op 3 november 2011 te hebben verklaard wat daarover is weergegeven in de processen-verbaal. De rechtbank zal daarom van de juistheid daarvan uitgaan.
“Het hek stond open. Dit hek is geopend door medewerkers van de Prorail, die reeds ter plaatse waren.”. Volgens ASR moet [D] dus over de hekken zijn geklommen.[eiseres] betwist dat. Zij wijst erop dat haar advocaat in het kader van deze procedure, en later ook de schouwarts, bij de toegangsdeur in de hekken is gaan kijken en dat deze niet op slot zat. Zodoende was het mogelijk de deur te openen met de klink aan de binnenkant door over de deur te reiken.
“Lijkschouwing”dat het zeer onwaarschijnlijk leek dat [D] frontaal geraakt was en dat het gezien de grote verwondingen aan het hoofd aannemelijker leek dat hij met zijn hoofd op de rails had gelegen. In het proces-verbaal van Luijendijk staat dat de bevindingen betreffende de aangetroffen sporen van bloed en weefsel op de trein passen bij de uit het onderzoek gebleken positie van het lichaam van [D] ten tijde van de aanrijding.[eiseres] betwist dat het aannemelijk is dat [D] met zijn hoofd op de rails heeft gelegen. Zij stelt dat dit niet afgeleid kan worden uit het feit dat de bloedsporen laag op de trein, onder de ramen zaten. Zij voert hierbij aan dat als iemand naast een trein staat op het spoorterrein het hoofd van deze persoon zich veel lager ten opzichte van deze trein bevindt dan wanneer iemand op een perron naast een trein staat.
“(waarschijnlijk) zelfdoding op spoor”. De vader van[eiseres] heeft na het vrijgeven van de stukken door de HOvJ een gesprek gehad met schouwarts Verweij en van dit gesprek een verslag gemaakt dat als productie in het geding is gebracht. Volgens[eiseres] heeft Verweij in dit gesprek aangegeven dat hij niet weet hoe de aanrijding heeft kunnen plaatsvinden en dat het dus niet vaststaat dat er sprake is geweest van zelfdoding.
“Verslaglegging schouw door schouwarts”(zie 2.6.) bij
“doodsoorzaak”gekozen voor
“Bekend”en niet voor
“Waarschijnlijk”wat erop duidt dat zelfdoding als doodsoorzaak door hem niet erg werd betwijfeld. Verweij heeft beide stukken ondertekend en de rechtbank mag er toch vanuit gaan dat hij achter de inhoud van deze stukken stond en zijn conclusie heeft getrokken op basis van zijn kennis en ervaring. Daarom ziet de rechtbank geen reden te twijfelen aan zijn conclusie dat zelfdoding waarschijnlijk de doodsoorzaak is geweest.
2.682,00(3,0 punten × tarief € 894,00)