Uitspraak
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
1.De procedure
- Het tussenvonnis van 21 januari 2015;
- De comparitie van partijen van 8 april 2015, waarvan aantekening is gehouden.
2.Het geschil en de beoordeling daarvan
400,00(2 punten x tarief € 200,00)
Rechtbank Midden-Nederland
In deze zaak heeft de kantonrechter van de Rechtbank Midden-Nederland op 6 mei 2015 uitspraak gedaan in een geschil tussen de vereniging IJsselsteinse Woningbouwvereniging, handelend onder de naam Provides, en een huurder, aangeduid als [gedaagde]. De procedure volgde op een tussenvonnis van 21 januari 2015 en een comparitie van partijen op 8 april 2015. De huurder had sinds 20 oktober 2008 een woning gehuurd van Provides, met in de huurovereenkomst opgenomen voorwaarden die het kweken van hennep in de woning verbieden. Op 23 september 2014 werd door de politie vastgesteld dat in de woning van de huurder hennepplanten werden gekweekt, wat leidde tot de vordering van Provides om de huurovereenkomst te ontbinden en de huurder te veroordelen tot ontruiming van de woning.
De kantonrechter oordeelde dat de bedrijfsmatige teelt van hennep in een als woonruimte verhuurde woning een tekortkoming in de nakoming van de huurovereenkomst oplevert, die in beginsel ontbinding rechtvaardigt. De rechter weegt de belangen van de verhuurder, die als sociaal verhuurder een gerechtvaardigd belang heeft om hennepteelt tegen te gaan, tegen de belangen van de huurder, die afhankelijk is van een beademingsapparaat en in de schuldhulpverlening zit. Ondanks de persoonlijke omstandigheden van de huurder, oordeelde de kantonrechter dat deze onvoldoende gewicht in de schaal legt om de vordering van Provides af te wijzen. De vordering tot ontbinding en ontruiming werd toegewezen, maar de kantonrechter matigde de boete die aan de huurder was opgelegd tot nihil, om te voorkomen dat de huurder driemaal gestraft zou worden voor dezelfde feiten.
De huurder werd veroordeeld tot betaling van de proceskosten, die door de kantonrechter zijn begroot op € 595,15. Het vonnis is uitvoerbaar bij voorraad verklaard en het meer of anders gevorderde werd afgewezen.