Uitspraak
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
1.Het verloop van de procedure
2.De feiten
‘een overbrugbaar verschil van wederzijdse standpunten’was en is een ultimatum gesteld: indien Procheck niet vóór maandag 10 september 2018 om 12.00 uur schriftelijk tegemoet komt aan een tiental eisen moet zij, zo schreven de vakbonden,
‘rekening (-) houden met door ons, zonder nadere aankondiging, uit te roepen en te organiseren campagnes en collectieve acties, waaronder werkonderbrekingen en stakingen voor kortere of langere duur.’De vakbonden deelden mee bij collectieve acties veiligheidsmaatregelen te zullen nemen. Ze verklaarden zich bereid hierover met Procheck te overleggen.
‘50% van de stakers blijven op het cluster aanwezig om in geval van calamiteiten direct in te kunnen springen. De anderen mogen zich naar de dichtstbijzijnde lounge begeven maar blijven per direct beschikbaar voor inzet (-). Indien er op de locaties (D en E clusters) een dusdanige opstopping plaatsvindt van passagiers - met name de ‘wortel’ van de D pier is een druk passagiersknooppunt - waarbij de veiligheid van mens en materieel in het geding komt kan de KMar(Koninklijke Marechaussee, voorzieningenrechter)
aangeven dat verder staken geen optie meer is en dat de staking per direct gestopt moet worden. Indien de staking plaatsvindt nadat het operationele proces aan de gates is gestart (dus waarbij er al passagiers geboard zijn) zal daar niet worden gestaakt. Daar waar gestaakt wordt voordat het operationele proces start, zal het operationele proces pas gestart worden na de staking. Aanwezigheid van de vertegenwoordigers van de vakbonden is gevraagd en gewenst. Dit om de staking ter plekke in goede banen te leiden en ook ter plekke het signaal te kunnen geven dat men bij calamiteit of bij opdracht van KMar weer aan het werk te gaan. De Luchthaven is hierover geïnformeerd alsmede de Koninklijke Marechaussee (-).’
‘de input van Schiphol’:
‘Daarom verzoeken wij je om een veiligheidsoverleg met [F]([F], voorzieningenrechter)
en mij te organiseren, waarbij een vertegenwoordiger van Schiphol en zo nodig van de KMAR aanwezig zijn. In dat overleg willen we de veiligheidsrisico’s van een staking van PI(Procheck, voorzieningenrechter)
-medewerkers inventariseren en per risico bespreken welke mitigerende maatregelen nodig zijn.’
‘Notitie in het kader van beperken van veiligheidsrisico’s bij door De Unie Security te voeren collectieve acties bij Procheck International (versie 12 september 2018).’Uit dit verslag:
‘Verslag technisch overleg PI, de Unie, CNV, FNV’gemaakt. Uit dat verslag:
‘Als je akkoord bent, wordt het stuk definitief en zullen wij conform deze afspraken handelen.’Bij e-mail van diezelfde dag heeft de heer [C] gereageerd:
‘Kleine aanpassing: Ik zou niet willen beweren dat er bij E1 GEEN mitigerende maatregelen nodig zijn. Afhankelijk van vluchtindeling kan het hier ook druk worden. De vergelijking met D1 betreft alleen de overige pax stromen, welke minder zijn bij de e-pier. Passagiers actief informeren op/bij D1 en E1 is ook zeer wenselijk. Verder geeft het goed weer wat we hebben besproken.’Later die dag heeft mevrouw [E] teruggemaild:
‘Welke mitigerende maatregelen wil je toevoegen bij E1? Dan neem ik dat op in de tekst. Ik zal opnemen dat PI de passagiers actief informeert op/bij D1 en E1. Ik zal de wijzigingen/aanvullingen opnemen in de tekst en de definitieve versie dan naar je mailen. Ik verzoek je die afspraken dan te delen met Schiphol en de KMAR, zoals besproken.’In een volgende e-mail heeft [E] aan [C] gemaild:
‘Ik heb nog wat toegevoegd bij E-cluster en gates. En in de inleiding nog wat aangevuld. Wat mij betreft is dit de definitieve versie. Akkoord?’Hierop heeft [C] op 13 september 2018 gemaild:
‘Akkoord!’
3.De vordering van Procheck
4.Het verweer van de vakbonden
5.De beoordeling van het geschil
Het ligt op de weg van de werkgever, of van een derde, die eist dat de uitoefening van het recht op collectieve actie in het concrete geval wordt beperkt of uitgesloten, om aannemelijk te maken dat deze beperking of uitsluiting naar de maatstaf van artikel G ESH gerechtvaardigd is. Dit is slechts het geval indien beperkingen van het recht op collectieve actie maatschappelijk gezien dringend noodzakelijk zijn. Bij de beoordeling van die vraag dient de rechter alle omstandigheden mee te wegen. Daarbij kunnen onder meer van belang zijn de aard en duur van de actie, de verhouding tussen de actie en het daarmee nagestreefde doel, de daardoor veroorzaakte schade aan de belangen van de werkgever of derden, en de aard van die belangen en die schade. In dit verband kan ook (onder omstandigheden zelfs beslissende) betekenis toekomen aan het antwoord op de vraag of de hiervoor genoemde ‘spelregels’ zijn nageleefd.