2.1.In het verzoekschrift is, op grond van het zorgplan en het advies van de geneesheer-directeur, verzocht om aan de betrokkene de volgende vormen van verplichte zorg als bedoeld in artikel 3:2 Wvggz te mogen verlenen. Het gaat om:
a. toedienen van vocht, voeding en medicatie, alsmede het verrichten van medische controles of andere medische handelingen en therapeutische maatregelen, ter behandeling van een psychische stoornis, dan wel vanwege die stoornis, ter behandeling van een somatische aandoening;
Toelichting: Toediening indien medisch noodzakelijk tijdens opname op een afdeling
waarbij dit medisch verantwoord mogelijk is. Er kan een noodsituatie optreden waarbij
noodmedicatie noodzakelijk is om ernstig nadeel af te wenden. Tijdens opname, zo kort
mogelijk. Inname van orale medicatie en bij weigering hiervan depotmedicatie middels
injectie.
b. beperken van de bewegingsvrijheid;
Toelichting: Tijdens opname, zo kort mogelijk. Bij opname kunnen de vrijheden beperkt worden als dit noodzakelijk is om gevaar buiten de afdeling af te wenden. Bijvoorbeeld door plaatsing op een gesloten afdeling.
c. insluiten;
Toelichting: Tijdens opname, zo kort mogelijk. Als bij opname het noodzakelijk is om gevaar af te wenden kan patiënt ingesloten worden in een daarvoor geschikte ruimte zoals een separeer.
d. uitoefenen van toezicht op betrokkene;
Toelichting: Wanneer betrokkene bij een eventueel noodzakelijke geachte opname ook ingesloten zou moeten worden, dient ook toezicht plaats te vinden, bijvoorbeeld met behulp van camera’s.
e. onderzoek aan kleding of lichaam;
Toelichting: Tijdens opname, zo kort mogelijk. Onderzoek op contrabande tijdens opname om gevaar op de afdeling voor patiënt en anderen te voorkomen. Betrokkene is bekend met middelenmisbruik.
f. onderzoek van de woon- of verblijfsruimte op gedrag-beïnvloedende middelen en gevaarlijke voorwerpen;
Toelichting: Tijdens opname, zo kort mogelijk. Onderzoek op contrabande tijdens opname
om gevaar op de afdeling voor patiënt en anderen te voorkomen. Betrokkene is bekend met
middelenmisbruik.
g. controleren op de aanwezigheid van gedrag-beïnvloedende middelen;
Toelichting: Drugs- en/of alcoholgebruik werkt ontregelend en is daarmee een risicofactor op recidief psychose en daarmee toename risico op gevaar vanuit die psychose. Betrokkene is bekend met middelenmisbruik.
h. aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat betrokkene iets moet doen of nalaten, waaronder het gebruik van communicatiemiddelen;
Toelichting: Ambulant: medewerking verlenen aan afspraken met zorgverleners, op
afspraken verschijnen en de deur openen wanneer zij (op afspraak) langskomen. Klinisch:
het nakomen van de afspraken met het behandelteam tijdens het klinisch verblijf. Wanneer
sprake is van insluiting geldt tevens een telefoonbeperking.
i. beperken van het recht op het ontvangen van bezoek;
Toelichting: Tijdens opname: zo kort mogelijk. Bij opname als bezoek ontregelend werkt voor patiënt of de afdeling en of wanneer sprake is van insluiting geldt een afwijkende bezoekregeling.
j. opnemen in een accommodatie.
Toelichting: Als ambulante zorg niet meer toereikend is om het psychiatrisch of somatisch toestandsbeeld te behandelen (bijvoorbeeld door weigering orale medicatie) en daarmee nadeel af te wenden kan patiënt opgenomen worden in een dan passende afdeling, eventueel een gesloten afdeling.
De officier van justitie verzoekt deze vormen van verplichte zorg voor de duur van zes maanden. In het verzoek is vermeld dat verplichte zorg als genoemd onder a., g. en h. ook ambulant wordt toegepast; de overige vormen van verplichte zorg zullen alleen klinisch worden toegepast.