Uitspraak
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
1.[eiser sub 1] ,
2.[eiseres sub 2] ,
1.de vennootschap onder firma [gedaagde sub 1] ,
2.[gedaagde sub 2] , in hoedanigheid van vennoot van gedaagde sub 1,
3.[gedaagde sub 3] , in hoedanigheid van vennoot van gedaagde sub 1,
1.De procedure
2.Waar gaat de zaak over?
Omdat het terras verhoogd aangebracht is, ligt het terras hoger dan de tuinen van de buren. Hierdoor zal regenwater afgevoerd worden naar de tuinen van de buren. Dit maakt dat het gebruikte ophoogzand zal wegspoelen. (..) Op locatie zijn enkele millimeters verschil tussen de tegels waargenomen. (..)
deze opstaande rand aangebracht had, was het hoogteverschil waarschijnlijk niet ontstaan. (..)
Deze tuindeur loopt aan tegen de houten sponning aan waarin deze zou moeten vallen bij het sluiten van de deur. Tevens zit in een van de negen kolommen aan de lengtezijde van de schutting significant meer beweging dan in de andere kolommen. Het betreft een kolom nabij de boom in de tuin. (..) Tot slot is door wind een van de panelen los komen te zitten in de schutting. (..)
detailfoto van een waterpas die tegen de schuur aangezet is. Te zien is, dat de schuur zo goed als waterpas recht staat’, waaruit kan worden opgemaakt dat de schuur kennelijk inmiddels recht staat. De kantonrechter stelt dan ook vast dat [gedaagde sub 1] dit gebrek reeds heeft verholpen. Dat de deur thans (weer) aanloopt, is volgens [gedaagde sub 1] te wijten aan de werking van het hout en op te lossen door de deur te stellen. Zij heeft daartoe aangevoerd dat zij, na de herstelwerkzaamheden aan de schuur, foto’s en filmpjes heeft gemaakt waarop te zien is dat de deur sluitend is en niet klemt. Dit is door [eiser sub 1] c.s. niet betwist. Niet gebleken is dan ook dat de deur thans aanloopt als gevolg van ondeugdelijke werkzaamheden van de kant van [gedaagde sub 1] en dat dit niet is op te lossen door de deur opnieuw te stellen. Met betrekking tot het dak begrijpt de kantonrechter uit de toelichting tijdens de mondelinge behandeling van [eiser sub 1] c.s. dat er kennelijk bij een bepaald weerbeeld nog steeds sprake is van lekkage. Uit het deskundigenrapport begrijpt de kantonrechter dat de oorzaak hiervan gelegen zou zijn in een ontoereikende daktrim waardoor de dakbedekking kan opbollen en wind en regen hieronder kunnen komen. [gedaagde sub 1] heeft daarop betwist dat, zoals in het deskundigenrapport staat, het dak tijdens de inspectie opbolde. [gedaagde sub 1] heeft ook betwist dat de daktrim die zij heeft aangebracht ontoereikend is en wind en regen daaronder kunnen komen. Weliswaar heeft haar oud-medewerker het dak van de schuur en een plank aan de voorkant onjuist gemonteerd, omdat deze medewerker de daktrimmen van de schuur had afgevoerd en de messing van de onderste plank niet volledig in de groef van de plank daarnaast zat, maar [gedaagde sub 1] heeft deze gebreken hersteld voordat de inspectie door [onderneming 1] plaatsvond. Immers, zij heeft op advies van de leverancier van de schuur het dak van de schuur volledig vervangen en voorzien van nieuw dakfolie dat volledig over het dak is geplaatst en nieuwe daktrimmen waarmee dit folie rondom het dak afsluitend is vastgezet en zij heeft ervoor gezorgd dat de messing van de onderste plank nu wel correct in de groef zat. Dat [gedaagde sub 1] deze herstelwerkzaamheden heeft uitgevoerd is door [eiser sub 1] c.s. niet betwist. Op grond van het voorgaande is niet vast te stellen wat thans de oorzaak is van de lekkage die zich bij bepaalde weeromstandigheden voordoet in de schuur. De gevorderde schadeposten zien echter op het volledig demonteren en afvoeren van de bestaande schuur en het leveren en plaatsen van een nieuwe schuur. Niet gebleken is dat het noodzakelijk is om de bestaande schuur helemaal weg te halen en een volledig nieuwe schuur te plaatsen, zodat de gevorderde schadeposten met betrekking tot de schuur (zie onder 3.17.) zullen worden afgewezen.
De plantenbak is opgebouwd uit losse stenen elementen, die onderling met elkaar verbonden zijn met lijm en/of voegwerk. Een van de hoekstenen op de bovenste laag is losgekomen van de rest, ziefoto 11 in bijlage 1.