4.3Het oordeel van de rechtbank
Bewijsmiddelenvoor de feiten 1 en 2
[slachtoffer 2] heeft verklaard dat zij op 23 april 2021 een account had aangemaakt op de app Yubo, een soort datingsapp, waar zij verdachte ontmoette. Verdachte vertelde haar dat hij met een eerdere relatie zo klaar was dat hij haar had ‘exposed’, waarmee hij bedoelde dat hij haar naaktfoto’s had verspreid. Na een paar dagen, nadat aangeefster had aangegeven dat zij nog niet klaar was voor een relatie, werden de gesprekken grimmiger. Verdachte zei dat aangeefster zijn tijd verpestte en dat hij haar toekomst gaat verpesten. Verdachte heeft via Snapchat screenshots gemaakt van de foto’s die aangeefster van haar gezicht naar hem stuurde. Zij werd uiteindelijk benaderd door een onbekend persoon dat haar gegevens in een appgroep op Telegram waren gezet. Haar profiel van Instagram en Snapchat stonden erop en de foto’s van haarzelf die zij via Snapchat naar verdachte had gestuurd. Zij zag dat er ook een filmpje bij was geplaatst van een meisje dat zichzelf bevredigt. Zij is dat niet, want zij heeft nooit naaktfoto’s of filmpjes van zichzelf verstuurd. De tekst bij het bericht was: ‘ [slachtoffer 2] uit [woonplaats] , zit op school in [plaats] en hockeyt ook nog, deze vieze kk kebber ligt wekelijks met een andere boy in bed en vind dat nog leuk ook, maak de helemaal kapot deze kleine kanker hoer [telefoonnummer] ’. De Telegramgroep heeft 88.215 leden. Zij kreeg vervolgens een sms-bericht van verdachte waarin stond: ‘het staat echt overal, sorry dat het zo moet maar je blokkeert me, bye’.
In de als bijlage bij de aangifte gevoegde screenshots van de chatgesprekken tussen aangeefster en verdachte staat:
[slachtoffer 2] : ik vind gwn raar als je nu mijn gegevens ook gaat delen. (…)
Verdachte: bdl je verpest tijd. (…)
Verdachte: verpest ik jouw toekomst. Dan moet het maar zo.
(...)
Verdachte: ook nog blokken op snap. Je vraagt dr om.
(…)
[slachtoffer 2] : snap jij mij?
Verdachte: snap ik jou? nee je hebt me geblokt dus kan niet he.
[slachtoffer 2] : dus je hebt mijn gegevens online gegooid.
(…)
Verdachte: 5 min nog zo te zien.
[slachtoffer 2] : Als ik jou was zal ik het niet online gooien.
Verdachte: post is ook al klaar. Of wat vertel me ga je politie bellen?
[slachtoffer 2] : dan kan je echt problemen krijgen.
Verdachte: isgoed [slachtoffer 2] .
[slachtoffer 2] : je gaat nu foto’s posten.
Verdachte: doe maar dom.
[slachtoffer 2] : van een minderjarige. (…) daar ga je gezeik mee krijgen.
Verdachte: kan je je bek houden.
(…)
Verdachte: t staat echt overal. sorry dat t zo moet, maar je blokt.
Via WhatsApp heeft verdachte op 26 april (de rechtbank begrijpt: 2021) de volgende berichten naar aangeefster gestuurd:
dan ga je nu mn snap deblokkeren
of je zoekt een andere oplossing
of t het gaat erop
geef je nu 2 opties.
Ter terechtzitting van 18 januari 2022 heeft verdachte verklaard dat hij de foto’s van aangeefster op Telegram heeft geplaatst en het filmpje erin heeft gekopieerd. Ook de tekst heeft hij erbij geplaatst.
De hiervoor weergegeven bewijsmiddelen worden steeds gebruikt tot het bewijs van het feit of de feiten, waarop zij blijkens hun inhoud uitdrukkelijk betrekking hebben. Sommige onderdelen van de bewijsmiddelen hebben niet betrekking op alle feiten, maar op één of meerdere feiten.
Bewijsoverweging voor de feiten 1 en 2 (aangeefster [slachtoffer 2] )
De onder 1 primair ten laste gelegde afdreiging kan naar het oordeel van de rechtbank niet wettig en overtuigend worden bewezen, nu uit de bewijsmiddelen niet volgt dat verdachte aangeefster heeft gedwongen tot afgifte van één of meerdere berichten. Aangeefster heeft niet verklaard dat zij verdachte berichten heeft moeten sturen en ook niet dat het dreigen van verdachte daarop zag. Van het onder 1 primair ten laste gelegde zal verdachte daarom worden vrijgesproken.
Uit de verklaring van aangeefster en uit de app-gesprekken volgt wel dat verdachte haar dwong om contact met hem te houden. Het gesprek met verdachte werd grimmiger toen aangeefster aangaf geen relatie met hem te willen, verdachte dreigde haar toekomst te verpesten en haar gegevens online te plaatsen als aangeefster hem niet zou deblokkeren. De onder 1 subsidiair ten laste gelegde dwang is daarmee wettig en overtuigend bewezen.
Wat betreft het onder 2 ten laste gelegde overweegt de rechtbank dat de tenlastelegging ziet op het verband tussen de filmpjes van seksuele aard waarop een onbekend gebleven persoon te zien is en de daarbij geplaatste foto’s van het account van [slachtoffer 2] en op het nadeel dat dit voor [slachtoffer 2] oplevert. De rechtbank zal de tenlastelegging in die zin verbeterd lezen. Zij acht het onder 2 ten laste gelegde wettig en overtuigend bewezen.
Bewijsmiddelen voor feit 3 (aangeefster [slachtoffer 1] )
Het feit is door verdachte begaan. Verdachte heeft het onder 3 primair ten laste gelegde feit bekend en de raadsvrouw heeft geen vrijspraak voor dit feit bepleit. De rechtbank volstaat onder deze omstandigheden met een opsomming van de volgende bewijsmiddelen:
- de bekennende verklaring van verdachte ter terechtzitting van 18 januari 2022;
- een proces-verbaal van aangifte door [slachtoffer 1] , pagina’s 101 t/m 103 en de daarbij gevoegde bijlagen op de pagina’s 105 t/m 114.