Uitspraak
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
1.[gedaagde sub 1] ,
[gedaagde sub 2],
1.De procedure
- de dagvaarding van 26 mei 2021 met producties 1 tot en met 18;
- de conclusie van antwoord tevens eis in reconventie met producties 1 tot en met 12;
- de conclusie van antwoord in reconventie met producties 19 tot en met 29;
- de door [gedaagde sub 1] c.s. op 13 mei 2022 overgelegde producties 13 en 14;
- de door [eiseres] op 20 mei 2022 overgelegde productie 30.
2.Waar gaat de zaak over?
budget versus realisatie" gestuurd aan [gedaagde sub 1] c.s., waarin per post de totale kosten tot dusver zijn opgenomen en hoe die kosten zich verhouden tot het budget.
(…)
3.Het geschil
in conventie
4.De beoordeling
Het betreffen niet hele ingrijpende veranderingen/verbouwingen”. Uit de opsomming die daarop volgt, blijkt echter dat [gedaagde sub 1] c.s. ook toen al een vrij omvangrijke verbouwing voor ogen stond. Daarin staan geen grootschalige wijzigingen van de indeling van de woning en ook nog geen stucwerk of elektra, maar wel (binnen- en buiten-)schilderwerk, isoleren van het dak en van de schuine delen, vernieuwing van de keuken en twee badkamers, visgraatparket op de vloeren van de eerste en tweede verdieping, werk aan de tuin en vervangen van het schuurtje door een grotere schuur. [gedaagde sub 1] c.s. eindigt het bericht met: “
Dit is een beetje wat er gedaan kan/moet worden... Eigenlijk best veel...” Uit dit bericht leidt de rechtbank af dat in mei 2020 de gewenste omvang en uitvoering van de werkzaamheden voor [gedaagde sub 1] c.s. nog niet helder was afgebakend.
Naar aanleiding van jullie aanvraag en wensenlijst per mail d.d. 12-05-2020 en onze offerte 0.2020-05-160 m.b.t. de gewenste renovatiewerken aan en in jullie nieuwe woning aan de [adres] te [plaats] , ontvangt u hierbij onze opdrachtbevestiging conform afspraak.
bijtijds” bij te sturen, is immers kenmerkend voor een regieovereenkomst. Daartoe bestaat geen aanleiding indien een vaste aanneemsom is afgesproken. In dat geval is het aan de aannemer zelf om ervoor te waken dat hij niet over het afgesproken bedrag heengaat, aangezien de financiële consequenties daarvan (in beginsel) voor zijn rekening komen.
Deze begroting is een specificatie van de totaal begroting tbv budgetbewaking.”
We zijn overeengekomen (ook op jullie verzoek) om dit project op regie te gaan uitvoeren en dat betekend dat we alles naar realiteit bijhouden en doorbelasten zodat het transparant is en blijft. Voor projectbegeleiding zijn deze kosten van [A (voornaam)] niet inzichtelijk per onderdeel van de begroting, maar daar zijn zeker wel kosten voor meegenomen in de vorm van een opslagpercentage, nu lijkt het waarschijnlijk dat deze er nog eens bovenop komen, maar dat is dus niet zo, je moet dit uitgesmeerd zien over alle posten. (…)
naar realiteit bijhouden en doorbelasten”) en heeft zij het verschil tussen regie en vaste aanneemsom toegelicht voor dit specifieke geval (namelijk dat bij een vaste prijsafspraak een vast bedrag gelijk aan 10 uur per dag in rekening zou zijn gebracht).
In de laatste afspraak die we gemaakt hebben, hebben jullie hetzelfde belang als wij en dat is om het te halen. Dat jullie meedenken en alternatieven e.d. zoeken is nu net zo in jullie belang". Volgens [gedaagde sub 1] doelde hij daarmee op een afspraak die twee dagen eerder zou zijn gemaakt en die erop neerkomt dat een vast (maximum)bedrag is afgesproken. Die afspraak zou blijken uit een e-mail van [gedaagde sub 1] c.s. van 19 november 2020 en de reactie daarop van [eiseres] . In de betreffende e-mail schrijft [gedaagde sub 1] :
Hoi [B (voornaam)] ,
Ja zeker zien we dat ook zo! We gaan ervoor, houden jullie zeker op de hoogte van de ontwikkelingen.”
budget” en “
budgetplafond” mogen opvatten als een budget waaraan [gedaagde sub 1] c.s. zelf was gebonden en hoefde dat dus niet op te vatten als een vaste aanneemsom of een maximumprijs in die zin dat zij het meerdere niet in rekening zou kunnen brengen. Dat geldt des te meer tegen de achtergrond van de eerdere uitlatingen die hiervoor aan bod zijn gekomen en de wijze waarop partijen te werk waren gegaan (waarover 4.17 hierna). [eiseres] heeft op zitting uitgelegd dat zij het bericht van [gedaagde sub 1] c.s. destijds ook zo heeft begrepen en dat zij met haar reactie heeft bedoeld aan te geven dat zij zich zou inspannen om binnen het maximumbudget te blijven. Het kan zijn dat [gedaagde sub 1] c.s. beoogde om hier een prijsafspraak te maken, maar dan had hij dat duidelijker moeten formuleren. Onder de huidige omstandigheden mocht [gedaagde sub 1] c.s. er dan ook niet gerechtvaardigd op vertrouwen dat de hiervoor aangehaalde reactie van [eiseres] neerkwam op instemming met een vaste prijs.
Geconstateerde “gebreken” op het project [adres] te [plaats]”. De belangrijkste klacht van de – onbekende – auteur is dat het zonder tekeningen lastig zal zijn om uit te zoeken wat de bedoeling was van de aangelegde elektrische leidingen en schakeldozen. De rechtbank is van oordeel dat de omstandigheid dat dit voor een andere aannemer zonder tekeningen niet duidelijk is, niet betekent dat de aangelegde elektra daarom ondeugdelijk werk oplevert.
- dat zij het werk halverwege heeft moeten staken zodat het niet vreemd is dat er materiaal over is;
- dat [gedaagde sub 1] c.s. de toestand per 16 februari 2021 niet heeft laten vastleggen in een plaatsopneming door een expert van de Raad van Arbitrage voor de Bouw of in een proces-verbaal van bevindingen van een deurwaarder, zodat de onduidelijkheid voor zijn rekening moet komen;
- dat de dakpannen in de praktijk alleen per pallet konden worden besteld;
- dat er op het terrein ook een stapel dakpannen lag die afkomstig was van het dak van de buren, die niet tot de overgebleven materialen moeten worden gerekend; en
- dat zij het verlies door het overschot voor [gedaagde sub 1] c.s. had kunnen beperken door dat weer te verkopen, maar dat zij van [gedaagde sub 1] c.s. alleen haar eigen gereedschap mee mocht nemen.
2.228,00(2 punten × tarief IV € 1.114,00)
- door niet binnen het budget te blijven en ook niet te waarschuwen voor de kostenoverschrijding;
- door de opleverdatum niet te halen en ook niet te waarschuwen dat de opleveringdatum niet zou worden gehaald;
- door het werk gebrekkig uit te voeren;
- door niet scherp in te kopen.