Uitspraak
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
1.[eiser sub 1] ,
[eiseres sub 2],
1.[gedaagde sub 1] ,
[gedaagde sub 2],
1.Waar gaat deze zaak in het kort over?
2.Het procesverloop
- de dagvaarding, met producties 1 t/m 12;
- de conclusie van antwoord, tevens vordering in incident tot overlegging van stukken, tevens vordering in reconventie;
- de akte overlegging producties van [gedaagden c.s.] , met producties 1 t/m 4;
- de conclusie van antwoord in incident van [eisers c.s.] , met één productie;
- de conclusie van antwoord in reconventie van [eisers c.s.] , met productie 13;
- de spreekaantekeningen van mr. Leistra.
3.De beslissing
4.De beoordeling
- Één van de verweren van [gedaagden c.s.] is: het hek van [eisers c.s.] en [gedaagden c.s.] is niet neergezet door rechtsvoorganger van [eisers c.s.] , maar door rechtsvoorganger [gedaagden c.s.] Het ligt echter niet voor de hand dat de rechtsvoorgangers van [gedaagden c.s.] eerst een hek hebben geplaatst en daarvoor nog een tweede hek. Er is geen verklaring waarom die rechtsvoorganger van [gedaagden c.s.] dat dan zou hebben gedaan en ook geen onderbouwing dat het zo is gegaan. Dat verweer wordt dus verworpen.
- Een ander verweer is: het hek is er alleen gezet omdat het niet door de boom heen kon. Ook al is dat zo, dan is er nog steeds sprake van inbezitneming omdat er een hek om de strook grond is gezet. Het is door een rechtsvoorganger van [eisers c.s.] onderdeel gemaakt van de tuin.
- Dan is er nog het verweer: er stonden gedurende enige tijd stenen aan beide kanten in de tuinen tegen de hekken aan. Die hadden rechtsvoorgangers van [eisers c.s.] en [gedaagden c.s.] geplaatst, zodat zij elkaars huis makkelijk konden bereiken en niet om hoefden te lopen. Het bezit van [eisers c.s.] is dus volgens [gedaagden c.s.] doorbroken. Ook dit doet ook niet af aan in bezit hebben en houden van de strook door de rechtsvoorgangers van [eisers c.s.] Dat zou eventueel anders zijn, als de stenen er expliciet gezet waren neergelegd door rechtsvoorganger van [gedaagden c.s.] met als doel om zo bij hun eigen bezit in tuin van de rechtsvoorganger van [eisers c.s.] te komen. Dat is niet gebleken. Integendeel, de stenen lagen er omdat ze bevriend waren en elkaar makkelijk wilden bereiken. Wil dit verweer hout snijden dan moet die toegang overigens ook nog zijn gemaakt vóórdat de verjaring door de rechtsvoorganger van [eisers c.s.] was voltooid. Dit verweer wordt ook verworpen.
- In het algemeen lijkt het erop dat iedereen dacht dat de grens daar liep waar de erfafscheiding van [eisers c.s.] staat. Dat is ook in lijn met de muur die loopt tussen het perceel van de buren van [eisers c.s.] en het perceel van [gedaagden c.s.] De lijn van die muur is doorgetrokken.
- In dat verband is de rechtbank ook niet duidelijk geworden wat [gedaagden c.s.] bedoelt met het beroep op een antwoord in de vragenlijst bij de koopovereenkomst tussen [eisers c.s.] en hun rechtsvoorganger. In dit antwoord verklaart de rechtsvoorganger van [eisers c.s.] niet op de hoogte te zijn van een verschil tussen de kadastrale grens en feitelijke situatie. De rechtsvoorganger van [eisers c.s.] bevestigt dus dat de tuin tot het hek volgens haar ook in overeenstemming is met wat er in het kadaster staat. Dat ondersteunt de stelling van [eisers c.s.] . Zij wist niet anders dan dat de erfgrens en de kadastrale grens gelijk waren.
- Terzijde: de afwijking tussen het hek van [eisers c.s.] en de kadastrale grens is heel erg beperkt. Het gaat om 12 tot 15 cm over 12 meter wat neerkomt op minder dan 2 m².
- [gedaagden c.s.] heeft aangevoerd dat de palen aan de voorkant van het huis dunner zijn dan achterin en dat het dus niet gaat om hetzelfde hek. De rechtbank heeft dat niet kunnen vaststellen. De kenmerken van het hek achter zijn hetzelfde als voor. Het gaat om eenzelfde hek. Of het aan de voorkant eventueel dunnere palen zijn, is dan niet doorslaggevend.
- Verder heeft [gedaagden c.s.] aangevoerd: de verklaringen van de rechtsvoorganger van [eisers c.s.] is onvoldoende duidelijk. De verklaring is: de tuin was hetzelfde in al die jaren dat zij er woonde. Kortom de tuin was ook al zo toen zij er kwam wonen. Zij woont er sinds 1994. Dat is ruim meer dan 20 jaar geleden.
- [gedaagden c.s.] heeft nog aangevoerd dat de rechtsvoorganger van [eisers c.s.] als getuige gehoord moet worden. Daarvoor is geen aanleiding, omdat de betwisting van [gedaagden c.s.] verder niet is onderbouwd. Dat was wel nodig gezien de ruime onderbouwing door [eisers c.s.] van zijn beroep op verjaring. Enkele betwisting is dan niet voldoende.
- dagvaarding € 123,57
- griffierecht € 309,-
- salaris advocaat