5.2De rechtbank oordeelt dat het college de uitgangspunten uit de Detailhandelvisie en de Gebiedsvisie bij de beoordeling van de aanvraag heeft mogen betrekken. De Detailhandelvisie en de Gebiedsvisie zijn gericht op het behoud van de winkelkern en clustering van detailhandel in Bussum. Voor zijn motivering sluit het college aan bij deze uitgangspunten, maar daarbij heeft het college ook gemotiveerd waarom er in dit geval is gekozen om bij deze uitgangspunten aan te sluiten. Het college had de weigering in dit geval ook niet enkel mogen motiveren met een verwijzing naar de Detailhandelvisie en de Gebiedsvisie.Op de zitting is namelijk gesproken over de juridische status van deze twee visies. Daar is vastgesteld dat dit geen beleidsregels in de zin van de Awb zijn, omdat deze visies niet zijn gepubliceerd en er ook geen besluit is genomen waarbij deze visies tot beleid zijn verheven. Dat de twee visies geen (formeel) beleid zijn, betekent echter niet dat het college niet kan aansluiten bij de uitgangspunten. Het college heeft in dit kader ook toegelicht dat in het besluit/raadsmededeling van 17 december 2019 is aangegeven dat het college zich zal conformeren aan de Detailhandelvisie. Naar het oordeel van de rechtbank heeft het college in dit geval een toereikende motivering gegeven waarom het niet wenst mee te werken aan de gevraagde omgevingsvergunning.
6. Wat Aldi hiertegen heeft aangevoerd, maakt dit oordeel niet anders. De rechtbank legt dat hierna verder uit.
Geen strijd met een goede ruimtelijke ordening
7. Aldi voert aan dat de realisatie van een supermarkt op deze locatie niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening. Zo staan de Detailhandelvisie en de Gebiedsvisie niet aan die ontwikkeling in de weg. Verder draagt die ontwikkeling juist bij aan versterking van het kernwinkelgebied, omdat er in Bussum nog geen Aldi supermarkt gevestigd is. Deze supermarkt zou daarmee een aantrekkende werking hebben, waar de overige detailhandel ook profijt van heeft. Tot slot wijst Aldi erop dat het pand na jaren leegstand weer gebruikt en gerenoveerd zal worden, wat ook een positieve invloed op de omgeving zal hebben. Aldi onderbouwt haar standpunt met een ruimtelijke motivering van Rho van 16 maart 2020 dat bij de aanvraag is gevoegd.
8. De rechtbank volgt Aldi niet. De motivering van het college laat zien waarom er in dit geval strijd met een goede ruimtelijke ordening is. Het college wil immers geen solitaire detailhandel buiten het kernwinkelgebied van Bussum. Die keuze ligt bij het college en die keuze/afweging kan het college in redelijkheid maken. De beroepsgrond slaagt niet.
De Omgevingsverordening NH2020
9. Naar het oordeel van de rechtbank kan in het midden kan blijven of de Omgevingsverordening NH2020 van toepassing is op de beoogde ontwikkeling. De rechtbank heeft hiervoor al geoordeeld dat het college de omgevingsvergunning in redelijkheid heeft kunnen weigeren. Die weigering is onderbouwd met de uitgangspunten uit de Detailhandelvisie en de Gebiedsvisie. Die afweging kan de weigering om de omgevingsvergunning te verlenen zelfstandig dragen. De beroepsgrond slaagt niet.
De motivering van de beslissing op bezwaar
10. De rechtbank ziet tot slot geen aanleiding voor het oordeel dat de beslissing op bezwaar onvoldoende is gemotiveerd. Aldi voert in dit kader aan dat het college in de beslissing op bezwaar meer expliciet op de onderbouwing in de ruimtelijke motivering van Rho van 16 maart 2020 had moeten ingaan, maar daarin wordt zij niet gevolgd. De onderbouwing van Rho is aan te merken als een uitgebreide ruimtelijke onderbouwing, maar het college heeft aan de weigering ten grondslag gelegd dat de ontwikkeling van een solitaire vestiging buiten het kernwinkelgebied van Bussum niet gewenst is. Het college heeft die keuze voldoende gemotiveerd, waarbij het niet noodzakelijk is om in te gaan op alle ruimtelijke aspecten die Rho heeft beoordeeld. De beroepsgrond slaagt niet.