Uitspraak
RECHTBANK Midden-Nederland
1.[eiseres sub 1] B.V.,
2.
[eiseres sub 2] B.V.,
1.[gedaagde sub 1] B.V.,
2.
[gedaagde sub 2] B.V.,
3.
[gedaagde sub 3] B.V.,
4.
[gedaagde sub 4],
1.Hoe is de procedure verlopen?
- de producties 12 tot en met 14 van [eiseres sub 1] c.s.;
- de conclusie van antwoord met 50 producties;
- de producties 51 en 52 van [gedaagde sub 1] c.s.;
[A (voornaam)]”) en [B] (“
[B (voornaam)]”). De vennootschappen aan de zijde van [gedaagde sub 1] worden bestuurd door [gedaagde sub 4 (voornaam)] (“
[gedaagde sub 4 (voornaam)]”).
de AVA”) uitgeschreven, waarin zij de opschorting van de aandeelhoudersrechten van [eiseres sub 1] en het ontslag van [eiseres sub 2] heeft geagendeerd. In dit kort geding vordert [eiseres sub 1] c.s. dat [gedaagde sub 1] haar rechten als aandeelhouder en de rechten van [eiseres sub 2] als bestuurder respecteert, totdat in een bodemprocedure of enquêteprocedure is beslist.
3.Welke feiten staan vast?
[C (voornaam)]”) – hadden een gezamenlijke achtergrond bij [onderneming 3] . Later werkten [gedaagde sub 4 (voornaam)] en [A (voornaam)] , via hun vennootschappen [gedaagde sub 1] en [eiseres sub 2] , beiden voor [onderneming 4] . Vervolgens zijn zij dus, via [gedaagde sub 3] en via hun persoonlijke vennootschappen, voor zichzelf begonnen.
de Statuten”). Daarbij is de volgende clausule opgenomen:
de STAK”), die 100% van de aandelen in [onderneming 6] hield. De certificaten van de STAK werden toegekend aan de kinderen van [A (voornaam)] en [B (voornaam)] . Bestuurders van de STAK werden [A (voornaam)] en [B (voornaam)] , die gezamenlijk bestuurden maar waarbij [A (voornaam)] , als voorzitter, de beslissende stem had als de stemmen staakten.
- de bevestiging van de schorsing van de stemgerechtigdheid van [eiseres sub 1] ;
- de opzegging van de managementovereenkomst tussen [gedaagde sub 3] en [eiseres sub 2] ;
- het ontslag van [eiseres sub 2] als bestuurder van [gedaagde sub 3] .
4.Hoe oordeelt de voorzieningenrechter?
€ 180.000. waar in het verleden die werkzaamheden feitelijk werden vergoed via een dividend uitkering door [gedaagde sub 3] . Dat is onvoldoende om anders te oordelen, De feitelijke situatie is dat alleen [gedaagde sub 4 (voornaam)] nog werkzaamheden uitvoert voor [gedaagde sub 3] . Dan is passend dat hij daarvoor apart een vergoeding krijgt. In de management overeenkomst staat dit bedrag. Of het ook terecht is dat [gedaagde sub 4 (voornaam)] zich dat hele bedrag laat uitkeren, is in dit kort geding niet ter beoordeling.