Uitspraak
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
1.De procedure
- de dagvaarding van 24 april 2024, met 46 producties;
- de conclusie van antwoord in conventie tevens van eis in reconventie, met 27 producties;
- de conclusie van antwoord in reconventie tevens akte uitlating producties in conventie, met producties 47 tot en met 50;
- de akte overlegging producties ter comparitie van [eiser] , waarmee producties 51 tot en met 55 zijn ingediend;
- de brief van 22 november 2024 van ASR, waarmee productie 28 is ingediend;
- de (tweede) akte overlegging producties ter comparitie van [eiser] , waarmee producties 56 tot en met 58 zijn ingediend.
2.De kern van de zaak
3.De achtergrond van de zaak
4.De beoordeling
7.2 Alcohol, geneesmiddelen en drugs
- het alcoholgehalte in het bloed bij verzekerde op het moment van een ongeluk of een ongeval hoger is dan wettelijk mag;
- wijaannemelijk maken[onderstreping, de rechtbank]
dat het verkeersongeluk gebeurde doordat de verzekerde teveel alcohol had gedronken; - de arbeidsongeschiktheid of het ongeval van de verzekerde is veroorzaakt door het gebruik van geneesmiddelen, verdovende middelen of opwekkende middelen zonder voorschrift van een arts;
- de arbeidsongeschiktheid of het ongeval van de verzekerde is veroorzaakt doordat de verzekerde zich niet aan het voorschrift van de arts heeft gehouden.”
bewijzendat de verzekerde op het moment van het ongeval een hoger bloedalcoholgehalte had dan wettelijk is toegestaan. In de tweede plaats moet ASR
aannemelijk makendat een causaal verband bestaat tussen het teveel aan alcohol en het ongeval. [eiser] stelt dus dat de inhoud van het tweede streepje niet op zichzelf staat en dat artikel 7.2 dus op een andere manier moet worden uitgelegd dan ASR dat doet. [eiser] stelt dat op grond van artikel 6:238 lid 2 BW voor hem als consument de meest gunstige uitleg moet prevaleren. [1] De voor hem meest gunstige uitleg is zijn uitleg dat sprake is van cumulatieve voorwaarden, omdat ASR volgens [eiser] niet kan
bewijzendat hij ten tijde van het ongeval een hoger bloedalcoholgehalte had dan wettelijk is toegestaan. Want dit is toen niet gemeten.
aannemelijkmaken dat (i) verzekerde te veel alcohol had gedronken én (ii) dat het ongeluk daardoor is gebeurd. De uitsluitingen onder de eerste twee streepjes zijn dus geschreven voor andersoortige gevallen, namelijk waarbij het bloedalcoholgehalte wel of niet is gemeten. Bovendien valt niet in te zien hoe de eerste twee streepjes van artikel 7.2 wel cumulatief zouden zijn en het derde en vierde streepje niet. En als de voorwaarden opgenomen in de vier afzonderlijke streepjes allemaal cumulatief zouden zijn, zou artikel 7.2 onleesbaar en niet toepasbaar zijn. Een dergelijk cumulatieve lezing is onbegrijpelijk en daarmee evident onjuist.
Er is geen dekking als wijaannemelijk makendat het verkeersongeluk gebeurdedoordatde verzekerdeteveel alcohol had gedronken.”[onderstrepingen, de rechtbank]
trauma aangezicht val van fiets oiv C2H5OH[=alcohol, de rechtbank]
.” [2] Verder heeft [eiser] aan de arts verteld (anamnese) dat hij onder invloed van alcohol van de fiets is gevallen. Volgens ASR is dit een erkenning van te veel alcoholgebruik. Volgens haar ligt het namelijk niet in de rede om bij het door [eiser] gestelde alcoholgebruik van twee glazen, aan de arts te vertellen dat hij onder invloed van de fiets is gevallen. Volgens ASR heeft [eiser] dit niet alleen aan de SEH-arts verteld maar later ook aan psychiater [E] . [3] Verder heeft de SEH-arts een alcoholfoetor, een alcoholadem, bij [eiser] geconstateerd. [C] als [functie 2] van ASR heeft nog opgemerkt dat, blijkens het ritformulier van de ambulancedienst, [4] de melder heeft opgemerkt dat de man ( [eiser] ) heeft gedronken. Kennelijk was het voor de melder evident en/of relevant hiervan melding te maken, aldus ASR.
daardoorgevallen is.
[i]k zat op de fiets, wilde omkeren en ben toen gevallen. (…)” [6] ASR stelt dat het zonder reden midden in de nacht keren op een rotonde duidt op dronkemansgedrag. Afgezien van het keren, is [eiser] volgens ASR kennelijk midden in de nacht dwars de rotonde overgestoken en heeft hij geen gebruik gemaakt van de ronde rijkstroken. In de visie van ASR duidt het niet gebruikmaken van de rijstroken ook op dronkemansgedrag. Volgens haar heeft dit dronkemansgedrag de val met de fiets veroorzaakt, waardoor causaal verband bestaat tussen het teveel alcoholgebruik en de val.
Kan zich gebeuren niet herinneren, weet niet waar hij naar op weg was, was er gebeurd is.” [7] Volgens ASR kan dit geheugenverlies van [eiser] ook duiden op dronkenschap, net zo goed als op een val.
[k]an zich gebeuren niet herinneren, weet niet waar hij naar op weg was, was er gebeurd is. (…) Conclusie (…) waarbij retrograde amnesie[= geheugenverlies, de rechtbank]
.” [8] [eiser] vermoedt dan ook dat de SEH-arts onder de anamnese de informatie heeft vermeld die zij van het ambulancepersoneel heeft gekregen. Als [eiser] dit zelf al heeft verklaard, dan nog volgt daaruit niet dat er sprake was van
te veelalcoholgebruik. [9] . [eiser] ontkent ook dat hij dit aan psychiater [E] zou hebben verteld. Gelet op de zinsnede in haar expertiserapport “
[d]aar[=ziekenhuis, de rechtbank]
werd vastgesteld dat er alcohol in het spel was (…)” [10] vermoedt [eiser] dat [E] deze informatie heeft overgenomen uit het SEH-rapport.
[o]p de [straat 1] fietste [eiser] voor mij en ik fietste er ongeveer 3 meter achter. Op de laatste verhoging keek [eiser] achterom (draaide zijn hoofd) om te kijken waar ik was en toen schoot zijn voorwiel in een groef tussen de stenen, waarna hij viel. Hij viel met zijn hoofd op de stenen.” [14] Volgens ASR komt aan deze verklaring van de ex-partner geen waarde toe, omdat uit het SEH-rapport en de aanvullende verklaring van SEH-arts [D] zou volgen dat beiden onder invloed van alcohol waren en geen herinnering hadden aan de oorzaak van de val. In het SEH-rapport staat: “
[o]nder invloed van alcohol van de fiets gevallen, niet buiten bewustzijn geweest. Niet gebraakt. Verwondingen gehele aangezicht, mn links. Onduidelijk hoeveel alcohol gedronken,ook echtgenote is erbij en onder invloed. Kan zich gebeuren niet herinneren, weet niet waar hij naar op weg was, was er gebeurd is. (…)” [15] [onderstreping, de rechtbank] SEH-arts [D] heeft aanvullend verklaard: “
3. Beiden hadden geen herinnering van het gebeuren, volgens mijn verslaglegging.” [16] [D] refereert dus aan haar verslaglegging in het SEH-rapport. Maar de rechtbank leest in de bovenstaande passage uit het rapport niet (duidelijk) dat ook de ex-partner van [eiser] geen herinnering had aan de oorzaak van de val. [eiser] heeft tijdens de mondelinge behandeling verklaard dat het hem pas achteraf is gebleken dat zijn ex-partner zich de oorzaak van de val wel kon herinneren. Hoewel de ex-partner ten tijde van het ongeval onder invloed was van alcohol, maakt dat enkele feit niet dat de rechtbank haar verklaring ongeloofwaardig acht.
[v]erwondingen gehele aangezicht, mn links.” [17] [C] , [functie 2] van ASR, heeft verklaard dat het typisch is voor letsel waarbij alcohol een rol speelt in het ongevalsmechanisme dat er aangezichtsletsel is zónder hand/polsletsel. Maar de rechtbank is het met [eiser] eens dat de afwezigheid van hand/polsletsel niet bewijzend is voor te veel alcoholgebruik. Die afwezigheid kan er ook zijn bij ongevallen die niet het gevolg zijn van teveel alcohol.
8.4 Wat moeten u en de verzekerde doen bij arbeidsongeschiktheid?
- De verzekerde moet zich direct laten behandelen door een arts.
- De verzekerde doet er alles aan om weer arbeidsgeschikt te worden.
- De verzekerde accepteert aanpassingen van werk of werkomstandigheden of een andere verdeling van taken binnen de organisatie als dit zorgt voor (gedeeltelijk) herstel of snellere terugkeer naar werk.
- Als we daarom vragen, moet de verzekerde zich laten onderzoeken door een arts en aan hem informatie geven. Wij wijzen de arts aan en we betalen de arts voor de kosten van het onderzoek.
- Als we daarom vragen moet de verzekerde toestemming heven om informatie bij zijn arts op te vragen.
- Als we een arbeidsdeskundige inschakelen, dan moet verzekerde meewerken aan het onderzoek van de arbeidsdeskundige en de informatie geven, die hij vraagt.
- De verzekerde overlegt vooraf met ons als hij langer dan twee manden naar het buitenland gaat.
- U en de verzekerde doen niets wat onze belangen benadeelt.
medischesecond opinion, dat wil zeggen een herbeoordeling zonder de betrokkenheid van een verzekeringsgeneeskundige en arbeidsdeskundige, omdat er nog geen betrokkenheid (first opinion) van een verzekeringsgeneeskundige en arbeidsdeskundige is geweest. Tijdens de mondelinge behandeling is echter gebleken dat partijen het erover eens zijn dat de medische second opinion moet worden gevolgd door een onderzoek van de verzekeringsgeneeskundige en de arbeidsdeskundige. Partijen twisten met name over de volgorde en de noodzakelijkheid van bepaalde expertises binnen de medische second opinion.
€ 178,00(plus de verhoging zoals vermeld in de beslissing)