De feiten
a. [eiser] heeft aan de vennootschap onder firma House of Flowers verhuurd de bedrijfsruimte aan het adres [adres] te [adres]. Het huurcontract is ondertekend op 24 november 2008, waarna de huur is ingegaan op 1 januari 2009.
b. [gedaagde] en [gedaagde] hebben het onder a. genoemde huurcontract ondertekend in hun hoedanigheid van vennoten van de onder a. genoemde vennootschap onder firma.
c. Het onder a. genoemde huurcontract verklaart mede van toepassing de “Algemene Bepalingen huurovereenkomst winkelruimte en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:290 BW”, hierna: de Algemene Bepalingen.
d. Deze Algemene Bepalingen bevatten onder meer het volgende:
“8.1 Behoudens voorafgaande schriftelijke toestemming van verhuurder is het huurder niet toegestaan het gehuurde geheel of gedeeltelijk aan derden in huur, onderhuur of gebruik af te staan (…).
8.2 Ingeval huurder handelt in strijd met bovenstaande bepaling, verbeurt huurder aan verhuurder per kalenderdag dat de overtreding voortduurt een direct opeisbare boete, gelijk aan tweemaal de op dat moment voor huurder geldende huurprijs per dag (…).
8.3 Indien huurder een ander met goedkeuring van verhuurder (…) in zijn plaats stelt als opvolgend huurder van het gehuurde (…).
(...)
17.1 In alle gevallen waarin verhuurder een sommatie, een ingebrekestelling of een exploot aan huurder doet uitbrengen, of in geval van procedures tegen huurder om deze tot nakoming van de huurovereenkomst of tot ontruiming te dwingen, is huurder verplicht alle daarvoor gemaakte kosten, zowel in als buiten rechte – met uitzondering van de ingevolge een definitieve rechterlijke beslissing door verhuurder te betalen proceskosten – aan verhuurder te voldoen.
De gemaakte kosten worden tussen partijen bij voorbaat vastgesteld op een bedrag dat niet lager is dan het gebruikelijk tarief dat door gerechtsdeurwaarders wordt gehanteerd.
(…)
18.2 Telkens indien een uit hoofde van de huurovereenkomst door huurder verschuldigd bedrag niet prompt op de vervaldag is voldaan, verbeurt huurder aan verhuurder van rechtswege per kalendermaand vanaf de vervaldag van dat bedrag een direct opeisbare boete van 2% van het verschuldigde per kalendermaand, waarbij elke ingetreden maand als een volle maand geldt, met een minimum van € 300,00 per maand.”
e. Op 10 maart 2009 is in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel ingeschreven dat de vennootschap onder firma House of Flowers met ingang van 31 december 2008 is opgeheven.
f. Bij Allonge van 12 december 2009, behorende bij de op 24 november 2008 ondertekende huurovereenkomst, heeft [eiser] toestemming verleend voor onderverhuur voor de duur van één jaar minus één dag vanaf 1 januari 2010.
g. Deze onder f. genoemde Allonge vermeldt als partijen: [eiser] en [gedaagde], [gedaagde] en [gedaagde], die dit stuk allen hebben ondertekend, [gedaagde] en [gedaagde] als vennoten van [gedaagde].
h. De huidige huurprijs bedraagt € 7.346,41 inclusief omzetbelasting per maand.
i. Bij brief van 28 februari 2011 heeft Inter Vastgoed Nederland (IVN) het volgende aan [gedaagde], [gedaagde] en [gedaagde] geschreven:
“Namens verhuurder de heer E. [eiser] berichten wij als volgt.
Meermaals hebben wij u aangegeven dat voor enige onderverhuur de uitdrukkelijk en wel schriftelijke toestemming nodig is van verhuurder, aan welke toestemming door verhuurder voorwaarden verbonden kunnen en zullen worden. Een van de belangrijkste voorwaarde is dat de onderhuurovereenkomst qua termijn gelijk loopt met de hoofdhuurovereenkomst, overige opmerkingen zijn veelvuldig aan u gecommuniceerd.
Naar wij van verhuurder begrepen hebben heeft u nogmaals gevraagd te voldoen aan uw verzoek om uw onderhuurovereenkomst door hoofdverhuurder te laten ondertekenen. Wij wijzen u er nogmaals op dat deze niet door hoofdverhuurder kan en zal worden ondertekend, verhuurder dient slechts in het bezit gesteld te worden van een kopie van de onderhuurovereenkomst die voldoet aan de voorwaarden die verbonden zijn aan de toestemming om tijdelijk te mogen over verhuren om u tegemoet te komen in deze, zoals u ons medegedeeld heeft, mindere periode. Tot nu toe hebben wij geen overeenkomst gezien die aan deze voorwaarden voldoet, waarmede geen toestemming gegeven is aan de door u beoogde onderverhuur. Mogelijk zou het voor u zinvol zijn een ter zake deskundige in de arm te nemen die u hierin kan begeleiden.
Inmiddels is verhuurder een aantal zaken gebleken:
1. Onderverhuur aan meerder partijen
2. Niet of niet tijdige betaling van de verschuldigde huur
3. Aanbod met strijdige bestemming.
Ad. 1 (…) Dringend verzoeken wij en voor zover nodig sommeren wij u deze situatie ongedaan te maken, bij gebreke waarvan verhuurder u in rechte zal betrekken. M.b.t. de toegestane onderverhuur dient u nog de getekende overeenkomst te overleggen die voldoet aan de schriftelijk en mondeling kenbaar gemaakte voorwaarden.
Ad. 2 Bij voortduring wordt de huur niet of niet tijdig betaald, ook hier verzoeken wij u en voor zover nodig sommeren wij u deze tijdig (…) te doen bijschrijven op de bankrekening van verhuurder (…)
Ad. 3 Uit Funda blijkt dat u het gehuurde aanbiedt of althans laat aanbieden door een locale makelaar, (…) waaronder bestemmingen die contractueel niet zijn toegestaan of strijdig zijn met het huurregime. Wij verzoeken u dringend dit soort praktijken per omgaande te staken.
Vriendelijk doch dringend verzoeken wij u te voldoen aan alle hierboven van u verlangde acties.
(…)”