ECLI:NL:RBNHO:2013:CA1139
Rechtbank Noord-Holland
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Rechtspraak.nl
Rechtsgeldige ontbinding van telefoonabonnement door gedaagde wegens niet-levering van nummerbehoud door Telfort
In deze zaak heeft de kantonrechter van de Rechtbank Noord-Holland op 21 januari 2013 uitspraak gedaan in een geschil tussen de besloten vennootschap Investing B.V. en een gedaagde partij, die een telefoonabonnement had afgesloten bij Telfort. De gedaagde had het abonnement afgesloten via The Phone House en verzocht om zijn oude telefoonnummer te porteren naar het nieuwe abonnement. Echter, bij de activatie van het abonnement op 25 of 26 januari 2009 bleek dat het oude nummer niet was overgezet. De gedaagde heeft Telfort hierover per aangetekende brief geïnformeerd en verzocht om de overeenkomst met terugwerkende kracht te beëindigen. Telfort heeft vervolgens facturen gestuurd die de gedaagde onbetaald heeft gelaten.
Investing, als rechtsopvolger van Telfort, vorderde betaling van de gedaagde, maar de gedaagde voerde verweer en stelde dat er geen rechtsgeldige cessie van de vordering had plaatsgevonden. De kantonrechter oordeelde dat de gedaagde de overeenkomst met Telfort rechtsgeldig had ontbonden, omdat Telfort tekort was geschoten in haar verplichtingen door het niet leveren van het afgesproken nummerbehoud. De kantonrechter concludeerde dat de gedaagde geen abonnementsgelden meer verschuldigd was aan Investing en wees de vordering af. Tevens werd Investing veroordeeld in de proceskosten van de gedaagde.
De uitspraak benadrukt het belang van nummerbehoud voor zakelijke klanten en bevestigt dat een tekortkoming in de nakoming van een verbintenis kan leiden tot ontbinding van de overeenkomst, zelfs als de tekortkoming niet aan de andere partij is toe te rekenen.