2.17.Over de (uitloop van de) werkzaamheden van de nutsbedrijven wordt tussen september 2010 en februari 2010 door partijen veelvuldig gecommuniceerd blijkens de diverse bouwvergaderingen en e-mail- en briefwisselingen tussen partijen.
- e-mailbericht van 29 september 2010 van [A.] (Schelvis Infra) aan [B.] (de Gemeente):
Zojuist vergaderd met de nutsbedrijven, maar nu blijkt dat er geen 3 zinkers gelegd worden maar minimaal 6. Dit betekent voor mij dat terwijl de zinkers gemaakt worden ik alleen al op de Braillelaan 2 weken achterstand oploop. Ik mag namelijk geen andere werkzaamheden verrichten als het water en het gas aan het werk zijn.
(...)
Tevens staat er aan de Braillelaan een schakelkast van UPC die verplaatst dient te worden, dit zou voor 1 oktober gebeuren, voorlopig staat de kast er nog en kan ik niet heien. (...)
Verder heeft de gemeente geen opdracht gegeven om de leidingen thv het gezondheidscentrum om te leggen, mijn planning geeft aan om hier week 44 te starten met uitgraven.
Volgens Liander en het Gasbedrijf kan het tot 13 weken duren voordat deze leidingen omgeleid zijn.
Tevens ligt der naast de flat aan de Briandlaan een 50 KV stroomkabel, waarschijnlijk zal deze ook gezinkerd moeten worden. Ik neem in ieder geval contact op met Alliander..
Het is jammer dat er niemand van de gemeente bij dit gesprek aanwezig is geweest, de aannemer moet volgens bestek wel de boel coördineren, maar hoeft niet te regelen wat er moet gebeuren.
- notulen werkoverleg van 1 oktober 2010 (onder meer aanwezig [B.] van de zijde van de Gemeente en [A.] van de zijde van Schelvis Infra):
PWN
In bestek is opgenomen dat er twee zinkers geplaatst moeten worden in de Braillelaan. Dit blijken er uiteindelijk vier te zijn. Twee waterzinkers en twee gas- en elektra zinkers. PWN heeft aangegeven hiervoor 2 weken tijd nodig te hebben. Directie niet akkoord.
Tussen Briandlaan en de A. Ariënstraat moeten de gas- en elektraleidingen worden omgelegd. De verwachting van Liander is hiervoor 13 weken extra tijd nodig te hebben. [B.]: Klopt niet, Liander heeft tijdig opdracht ontvangen.
UPC
De UPC kast in de Braillelaan wordt volgende week, vóór 6 oktober a.s., verplaatst.
Liander
Er wordt een proefsleuf gegraven in de Braillelaan om te zoeken waar de 50KV stroomkabel ligt. Deze kabel moet waarschijnlijk ook omgelegd worden en hiervoor wordt een aparte zinken duiker geplaatst. [A.] maakt proefsleuven. Verwachting is dat dit ook 13 weken vertraging op gaat leveren. Wordt eventueel buiten het werk getild.
Actie [B.]:Contact opnemen met de Nutsbedrijven. De opdrachten aan de Nutsbedrijven zijn reeds in een vroeg stadium aan hen verstrekt.
- brief 12 oktober 2010 van de projectmanager namens de Gemeente aan de gemachtigde van Schelvis Infra:
De gemeente is een verantwoordelijk opdrachtgever, die nadrukkelijk kijkt naar eigen handelen of nalaten in de naleving van een contract met een aannemer. Indien en voor zover deze zelfanalyse tot de conclusie leidt dat moet worden erkend dat binnen de risicosfeer van de gemeente als opdrachtgever enige vertraging in de voortgang van het werk is ontstaan, die redelijkerwijs moet leiden tot een nieuwe opleverdatum, dan zal de gemeente deze nieuwe opleverdatum liefst in goed overleg met de opdrachtgever vast stellen, maar zal ook een aanpassing eigener beweging niet uit de weg gaan.
Daarom is de gemeente reeds in de brief van 4 oktober eigener beweging overgegaan tot bepaling van de opleverdatum op 24 januari 2011.
De gemeente meent op grond van een nadere zelfanalyse dat er aanleiding is om eigener beweging de formele opleverdatum wederom bij te stellen en deze ten opzichte van 24 januari 2011 met nog eens 11 weken te verlengen en deze formeel nader te bepalen op maandag 11 april 2011. In deze nieuwe contractuele opleverdatum is de aan de gemeente toe te rekenen vertraging van 3 werkdagen in verband met de opheffing van de schorsing verwerkt (…).
- verslag bouwvergadering van 10 december 2010:
Op 3 december jl. heeft [C.] telefonisch aan [B.] kenbaar gemaakt dat hij zijn zorgen uit over de stagnaties die optreden doordat de nutsbedrijven hun werkzaamheden niet uitvoeren.
Hedenmiddag vindt er een overleg plaats met [D.], [B.] en de manager van de afdeling Stedelijke Projecten om meer druk te kunnen uitvoeren op Liander, met name op dit project. De verwachting is dat er een brandbrief geschreven gaat worden richting management Liander.
Donderdag 9 december jl. heeft er weer een afstemmingsoverleg met de nutsbedrijven plaatsgevonden. Tijdens dit overleg bleek dat Liander intern met problemen worstelt. Dit geeft uiteraard voor dit project zijn belemmeringen. Het blijft moeilijk definitieve afspraken te maken.
Op dit moment liggen de problemen in het werkvak A. Ariënstraat – Briandlaan. Donderdag 9 december jl. heeft [E.] (Liander) aan [F.] de opdracht gegeven de werkzaamheden uit te voeren. Een definitieve datum is nog niet bekend. [B.] verzoekt [A.] zoveel mogelijk (op schrift) inhoudelijk inzichtelijk te maken wat de stagnaties (door Liander) zijn in tijd. Hiermee heeft de gemeente sterkere gronden om naar Liander te reclameren.
Afspraak: de volgende week wordt afgewacht of de werkzaamheden ook daadwerkelijk worden uitgevoerd door Liander ([F.]).
Worden de werkzaamheden niet uitgevoerd kan er een ander scenario in overweging genomen worden: het werkvak A. Ariënstraat – Briandlaan wordt uit het werk getild en in de bouwhekken gezet, zodat de focus op de andere drie werkvlakken ligt.
Probleem blijft echter de werkzaamheden aan de Braindlaan. De put moet worden gezet en de kabels, leidingen moeten worden omgelegd en gezinkerd. Planning was om dit in de eerste week na het kerstreces uit te voeren.
Volgende week wordt hierover en definitief besluit genomen hoe dit gepland wordt.
- e-mailbericht 16 december 2010 van [A.] (Schelvis Infra) aan [B.] (de Gemeente)
Na het kabeloverleg waaruit blijkt dat Liander het gaat redden, willen wij 3 januari weer beginnen.
Ik ga dan starten aan de Briandlaan met het uitgraven en plaatsen van de put. Het is zaak dat de BT kabel dan verlegd is, ook zal de 50 KV’er gezinkert moeten worden.
- notulen werkoverleg 17 december 2010:
Op dit moment lopen de werkzaamheden twee weken uit door de vertraging van de Nutsbedrijven. [A.] had gepland dat hij gereed zou zijn met:
- e-mailbericht 24 december 2010 van [B.] (de Gemeente) aan (onder meer) [A.] (Schelvis Infra):
(…) Ik had beloofd terug te komen op deel 4 van het werk (Alphons Ariënstraat – Briandlaan).
Ik heb met OG overlegd, deze geeft aan niet deel 4 niet uit het werk te willen tillen om op een later tijdstip te realiseren. Hij is van mening dat de opleverdatum van 15 april met zich brengt dat, onverlet de situ op deel 4 van het werk, productiviteit aanwezig zou kunnen zijn met tijdige leverantie van de betonelementen.
In dat geval gaan wij uit van “open weer” in de week van 3 januari waarbij de focus voor productie zou kunnen liggen op de andere delen van het werk anders dan deel 4. Echter zullen we verder geen beslissingen nemen op het gebied van uitvoeringsmethodiek. In de lijn der verwachting m.b.t. deel 4 van het werk zou Schelvis infra wel kunnen anticiperen door uitvoeringsmethoden kosten besparend in te zetten op andere delen van het werk waardoor additionele kosten tot een minimum beperkt zouden kunnen worden.
Vanaf 3 januari zal ik direct trachten Liander en diens aannemer in stelling te brengen voor de verlegging, zinkers etc.
- verslag bouwvergadering 7 januari 2011:
4. Stand van zaken werkzaamheden en planning
- In week 3 of 4 kan de 50 KV kabel worden afgekoppeld. [B.] heeft hiervoor schriftelijk opdracht verstrekt aan Liander. [B.] zal vandaag hierover met Liander contact opnemen.
(…)
- Eind van week 2 zou Liander klaar moeten zijn met de werkzaamheden.
- In week 4 onderlinge afstemming Schelvis en gemeente Haarlem wat de vertraging door Liander tot gevolg heeft; afkadering van financiën en tijd.
6. Afwijkingsformulieren
Meer- en minderwerk:
(…)
Stagnatiekosten door vertraging Liander; wordt in week 4 besproken.
- e-mailbericht 17 januari 2011 van [A.] (Schelvis Infra) aan [B.] (de Gemeente):
Omdat de fa. v Baarsen verzuimd heeft briefjes rond te sturen, staat de rupskraan met grondwerker vanaf nu stil. (12.00 uur)
Wie gaat dit betalen, er is immers ruim van te voren gemeld dat week 4 de weg open zou gaan, dit was geen probleem volgens [G.].
Om de schade te beperken wil ik een 7 tons kraantje huren zonder machinist en de mensen inzetten op fase 1.
Blijft wel de vraag wie voor de kosten opdraait, wij hebben aan onze verplichtingen voldaan.
Stel voor om deze kosten mee te nemen in de stagnatie door nutsen fase 4.
- verslag bouwvergadering 1 februari 2011:
Doel van het overleg: inzichtelijk maken wat de vertraging, veroorzaakt door de Nutsbedrijven en met name Liander, tot gevolg heeft in tijd (opleverdatum) en geld.
De gemeente erkent de vertraging opgelopen in de voortgang van de werkzaamheden en neemt hierin haar verantwoordelijkheid onder voorwaarde dat Schelvis infra stagnatie aannemelijk maakt.
Giacomo Landino geeft aan dat hij 3,5 week vertraging verwacht.
(…)
Er is inmiddels een kostenopgave door Schelvis aangeleverd inzake de opgelopen vertraging. Deze opgave zal [B.] deze week met Nuri Hagenouw doornemen en vóór vrijdag a.s. een beoordeling en motivering van de kostenopgave aan [H.] sturen. (Actie [B.])
[H.] zal vóór a.s. vrijdag (bouwvergadering) een herzienewerkplanning aanleveren met een onderbouwing waarin de vertraging van de werkzaamheden inzichtelijk worden gemaakt (Actie [H.]).
Discussie
Welke middelen zijn door Schelvis ingezet om kostenbesparend te werken (herplaatsen personeel, in een ander werkvak werkzaamheden verrichten) als de betonelementen van Romein zoals afgesproken in week 40 geleverd zouden zijn, t.o.v. het tijdspad die de nutsbedrijven als vertraging hebben opgeleverd. [B.] zou dit inzichtelijk gemaakt willen zien door Schelvis. (Actie Schelvis).