Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.De procedure
- het tussenvonnis van 16 april 2014
- het proces-verbaal van comparitie van 13 augustus 2014 en de daarin vermelde stukken.
2.De feiten
Corendon’ te vermelden dat Corendon niet is aangesloten bij klacht.nl en klachten niet in behandeling kan nemen en dat een klacht conform de ANVR-consumentenvoorwaarden dient te worden ingediend bij Corendon. Uit het in die zaak gewezen vonnis van 24 mei 2013 blijkt dat Corendon vanaf 9 november 2009 tot 1 januari 2013 aangesloten is geweest bij KLACHT.nl met een Connect-pakket. Met dat pakket had Corendon toegang tot een aantal gegevens van klager en had zij de mogelijkheid de status van klachten te wijzigen in “in behandeling” of “opgelost”.
3.Het geschil
4.De beoordeling
Klachtplicht
.Niet in geschil is dat [eiser] op de dag na terugkomst in Nederland een klacht heeft geplaatst op de website www.klacht.nl. Partijen verschillen van mening over de vraag of [eiser] daarmee mocht volstaan. Bij de beantwoording van die vraag is van belang dat Corendon op de datum waarop [eiser] zijn klacht op www.klacht.nl plaatste was aangesloten bij KLACHT.nl met een Connect-pakket. Corendon had daarmee – zo blijkt uit het overlegde vonnis van de voorzieningenrechter (zie 2.10) – toegang tot alle op die site over haar ingediende klachten alsmede over de gegevens van klagers. Ook had Corendon de mogelijkheid de status van klachten te wijzigen in ‘in behandeling’ of ‘opgelost’. Ter zitting is door Corendon verklaard dat zij destijds ook daadwerkelijk gebruik maakte van haar toegang tot KLACHT.nl en wekelijks, maar in ieder geval maandelijks, de ingediende klachten bekeek en ook op klachten reageerde. Vaststaat dat Corendon de door [eiser] via www.klacht.nl ingediende klacht heeft gelezen en daarop bij brief van 11 oktober 2012 heeft gereageerd. Nu [eiser] zijn klacht op 29 augustus 2012 op www.klacht.nl heeft geplaatst, moet worden aangenomen dat Corendon – zo volgt immers uit haar eigen verklaring – in ieder geval binnen één maand na afloop van de reis, dus eind september 2012, kennis heeft genomen van die klacht. Vanaf dat moment was Corendon in de gelegenheid (de gegrondheid van) de klacht nader te onderzoeken. Corendon is dan ook niet in haar belang geschaad door het niet rechtstreeks en schriftelijk melden van de klacht door [eiser] en zij kan zich er reeds om die reden niet op beroepen dat de klacht van [eiser] niet is ingediend overeenkomstig artikel 20 van de algemene voorwaarden.
tekortkomingis toe te rekenen aan de reiziger. De tekortkoming bestaat in dit geval uit de lekkage en het niet opheffen van de als gevolg daarvan ontstane gevaarlijke situatie en gesteld noch gebleken is dat
die tekortkomingaan [eiser] kan worden toegerekend. Of de
valen daarmee de
schade(mede) aan het gedrag van [eiser] te wijten zijn en in die zin sprake is van (gedeeltelijke) eigen schuld van [eiser], is een vraag die aan de orde gesteld kan worden bij het vaststellen van de omvang van de schadevergoeding, maar niet in het kader van de toerekenbaarheid van de tekortkoming.
904,00(2 punten punt × tarief € 452,00)