Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Het procesverloop
2.De feiten
(...) Als aanbetaling wordt door partij B bij aflevering een bedrag voldaan van 1.000,00 euro.Partij B betaald vervolgens op 10-01-2015 een bedrag van 1.000,00 euro en op 10-02-2015 nogmaals een bedrag van 1.000,00 euro, waarna het eigendom overgaat naar partij B.Tot aan het moment dat het volledige aankoopbedrag van 3.000,00 is voldaan, blijft de Opel Vectra ( [kenteken] ) volledig eigendom van Partij A.Partijen spreken hierbij uitdrukkelijk met elkaar af dat indien er niet stipt op of voor de afgesproken data wordt betaald, de auto terug gebracht c.q. teruggehaald wordt aan/door Partij A en dat alle reeds betaalde termijnen toebehoren aan Partij A en er derhalve geen terugbetaling plaats vind.Partij B zorgt vanaf het moment van aflevering voor de verzekering. Kosten voor verzekering, onderhoud, eventuele reparaties en houderschapsbelasting komen voor rekening van Partij B.Op de levering van de Opel Vectra ( [kenteken] ) is op geen enkele wijze garantie van toepassing. Auto is gekocht zoals gezien, bereden en accoord bevonden.Het is door partij B niet toegestaan om de auto de auto te vervreemden, te belenen of in onderpand bij derde te geven totdat het volledige aankoopbedrag is voldaan. (...)
(...) Na aanleiding van mijn eerder schrijven wil ik de huurkoop overeenkomst beëindigen. De auto is niet op de afgesproken datum gerepareerd. Ik ben de auto in totaal al 3 weken kwijt. In totaal ontvang ik graag het bedrag van 1150 Euro terug. (...)
(...) In strijd met deze overeenkomst heeft u op 24-12-2014 de auto overgeschreven. Op 9 januari 2015 hebben wij u daarop aangesproken en heeft u aangegeven dat de auto over geschreven op naam van uw broer en dat u diezelfde dag de auto weer op uw eigen naam zal zetten. Bij controle in het register van het RDW, blijkt dat dit op de dag van vandaag nog steeds niet is gecorrigeerd. In de door u beide ondertekende overeenkomst heeft u ervoor getekend dat de auto vanaf het moment van aflevering door u verzekerd zal zijn. Bij controle blijkt dat de auto niet verzekerd is. (...) Zo had de tweede termijn uiterlijk 10 januari bij ons binnen moeten zijn. tot op heden hebben wij deze termijn niet van u mogen ontvangen. In de overeenkomst staat duidelijk vermeld dat bij niet stipte betaling de overeenkomst wordt ontbonden. de auto terug geleverd dient te worden en de door u reeds gedane betaling(en) aan ons vervalt. Voorgaande situatie heeft er toe geleid dat wij genoodzaakt zijn de overeenkomst met u rechtsgeldig te beëindigen. (...)
3.De vordering
4.Het verweer
5.De beoordeling
De kantonrechter is echter van oordeel dat uit het bepaald in artikel 7A:1576q BW moet worden afgeleid dat een beroep op voormelde contractuele bepaling alleen mogelijk is indien [eiser] , na in gebreke te zijn gesteld, nalatig is gebleven met het nakomen van zijn verplichtingen. Een ingebrekestelling vereist een schriftelijke aanmaning waarbij [eiser] een redelijke termijn voor nakoming is gesteld. Dat een dergelijke ingebrekestelling heeft plaatsgevonden, is gesteld noch gebleken. Bij brief van 26 januari 2015 is TTP immers overgegaan tot ontbinding van de overeenkomst en uit niets blijkt dat zij daarvoor [eiser] nog een laatste schriftelijke aanmaning heeft gezonden.