3.3.Redengevende feiten en omstandigheden
De rechtbank komt tot bewezenverklaring van de ten laste gelegde feiten op grond van het volgende.
Met betrekking tot de feiten 1 en 2:
Het proces-verbaal van aangifte door [slachtoffer 30] namens Postnl d.d. 9 april 2016, dossierpagina 136 tot en met 137, inclusief goederenbijlage dossierpagina 138 tot en met 139:
(…) Ik ben werkzaam als postbezorger voor Postnl. Op zaterdag 9 april 2016 omstreeks 15.00 uur had ik mijn fiets met posttassen neergezet op de Lindenstraat ter hoogte van [huisnummer] . Ik ben vervolgens met een aantal poststukken de Eikenstraat ingelopen. Toen ik terug kwam bij mijn fiets zag ik dat de posttassen openstonden (…) Ik zag dat één van de tassen helemaal leeg was. In deze tas zat de post van de postcode 2023T. Kort hierna werd ik aangesproken door een bewoonster van [adres 2] te Haarlem. Ze vertelde mij dat ze had gezien dat een man de post uit mijn tassen had gepakt. (…)
Bijlage goederen
(…)
Categorie omschrijving : Poststukken
Object : Briefpost
Aantal/ eenheid : 1 st
Inhoud : Voorzien van creditcard (…)
Eigenaar : [slachtoffer 1] (…)
Categorie omschrijving : Poststukken
Object : Briefpost
Aantal/ eenheid : 1 st
(…)
Eigenaar : [slachtoffer 2] (…)
Categorie omschrijving : Poststukken
Object : Briefpost
Aantal/ eenheid : 1 st
Eigenaar : [slachtoffer 6] (…)
Categorie omschrijving : Poststukken
Object : Briefpost
Aantal/ eenheid : 1 st
Eigenaar : [slachtoffer 3] (…)
Categorie omschrijving : Poststukken
Object : Briefpost
Aantal/ eenheid : 1 st
Eigenaar : [slachtoffer 5] (…)
Categorie omschrijving : Poststukken
Object : Briefpost
Aantal/ eenheid : 1 st
Eigenaar : [slachtoffer 5] (…)
Categorie omschrijving : Poststukken
Object : Briefpost
Aantal/ eenheid : 1 st
Eigenaar : [slachtoffer 3] (…)
Het proces-verbaal van bevindingen d.d. 10 april 2016, dossierpagina 141 tot en met 142:
Op zaterdag 9 april 2016 waren wij, verbalisanten, in uniform gekleed en belast met noodhulpsurveillance. (…) Op genoemde dag omstreeks 15:30 uur werd aan ons, verbalisanten, door de meldkamer politie Kennemerland het bericht verspreid dat er door een getuige was gezien dat er zojuist poststukken uit een fiets waren gestolen. Dit zou zijn gedaan door een licht getinte man vermoedelijk Turks of Marokkaans met een gezet postuur. (…) De persoon zou na de diefstal van de poststukken in een personenauto zijn gestapt met een kenteken gelijkend op [kenteken 1] en het zou een Peugeot 106 blauw van keur betreffen. Wij, verbalisanten, zijn uit gaan kijken naar dit voertuig. Terwijl wij bezig waren met uitkijken naar genoemd voertuig kregen wij het bericht van de meldkamer dat het eerder genoemde kenteken mogelijk niet juist zou zijn. Het kenteken zou mogelijk [kenteken 2] betreffen. Dit betrof eveneens een Peugeot 106. Dit voertuig zou thuis horen op de [adres 1] te Haarlem (…)
Wij, verbalisanten, zijn vervolgens ter plaatste gegaan naar de [adres 1] te Haarlem. (…) Wij zagen het voertuig voorzien van kenteken [kenteken 2] de [adres 1] inrijden. (…)Wij, verbalisanten, zijn achter het voertuig aangereden en hebben hem een stopteken gegeven waaraan de bestuurder voldeed. (…)De persoon bleek ons later te zijn:
[verdachte]
Geboren [geboortedatum 1] te [geboorteplaats]
Woonachtig [adres 1] , [adres 1]
(…) Ik verbalisant [verbalisant 1] , vroeg aan [verdachte] of wij in zijn schoudertasje mochten kijken. Hierop hoorden wij, verbalisanten, [verdachte] antwoorden dat dit natuurlijk mocht. Wij zagen dat [verdachte] zelf zijn tasje openmaakte. Wij zagen verschillende poststukken in zijn tasje zitten. Wij zagen dat de geadresseerde van het voorop liggende poststuk niet overeenkwam met [verdachte] zijn naam. (…)
Het proces-verbaal verhoor getuige [getuige 1] d.d. 9 april 2016, dossierpagina 143 tot en met 144:
(…) Ik ben op zaterdag 9 april 2016 omstreeks 15:00 uur getuige geweest van een diefstal van post. (…)
Ik zag een postbezorger op de Eikenlaan. (…) Ik zag een Marokkaans uitziende man bij de fiets van de postbezorger staan en ik zag dat deze man iets in zijn handen had. (…) Mijn vriendin zag vervolgens dat deze man weg reed met een auto. (…) Mijn vriend heeft de auto gezien, dat is een Peugeot 106 groen, met NX in het kenteken (…).
Het proces-verbaal van aangifte door [slachtoffer 31] namens Postnl d.d. 23 januari 2016, dossierpagina 408 tot en met 410:
Ik ben teamleider bij Postnl. (…) Op zaterdag 16 januari 2016 omstreeks 13.30 uur werd ik door een medewerker van ons, [medewerker 1] , gebeld op mijn mobiele telefoon. (..) Ik hoorde [medewerker 1] zeggen dat deze postzakken niet op de stelling lagen. (…) Echter toen ik nog met haar aan de telefoon was, kwam de volgende collega aldaar zich melden om de post in zijn wijk te gaan rondbrengen. Hij merkte dat ook zijn postzakken niet op de stelling lagen. In totaal gaat het om twee postzakken die elke van de volgende nummering voorzien waren: 2035 E en 2035 V. (…) Mogelijk heeft iemand de code gezien van de locker en heeft de postzakken weggenomen, daar er geen braakschade aan de garagedeur te zien was. (…)
Op 19 januari 2016, tussen 12:50 uur en 13:00 uur heeft [medewerker 2] zes keer een personenauto langs het depot van de Robert Kochlaan te Haarlem zien rijden. De personenauto was van het merk: Peugeot, type: 106, groen van kleur en voorzien van het kenteken: [kenteken 2] . Het signalement van de bestuurder van dit voertuig is als volgt:
- man
- rond de 35 jaar oud
- Noord-Afrikaans uiterlijk
- kaal
- jas met bontkraag. (...) De bestuurder keek iedere keer dat hij langs het depot reed, in de richting van het depot. Ook zag [medewerker 2] dat de personenauto stapvoets langs het depot reed. De bestuurder van de groenkleurige Peugeot is ook tweemaal vlakbij het depot gestopt. (…)
Het proces-verbaal verhoor getuige [getuige 2] d.d. 4 april 2016, dossierpagina 413 tot en met 414:
Ik ben werkzaam als Security Specialist bij PostNL Security. Een teamleider van PostNL, [slachtoffer 31] , heeft volgens mij eerder aangifte gedaan in deze zaak. Begin januari 2016 kreeg ik meerdere malen meldingen van gestolen tassen post uit het depot aan de Robert Kochlaan. Naar aanleiding van deze meldingen heb ik besloten om op 19 januari 2016 een observatie te doen, hopende dat ik daarbij bijzonderheden zou waarnemen met betrekking tot de diefstallen uit dit depot.(…) Tussen 12:50 en 13:00 uur kwam er een groene Peugeot met kenteken [kenteken 2] zes keer langs het depot over de Robert Kochlaan rijden. Hierbij heeft de chauffeur duidelijk aandacht voor het depot. De Peugeot stopt ook twee keer bij de brievenbus, waar hij zicht heeft op het garagepleintje met het depot. (…) Omstreeks 13:00 uur komt er een teamleider van PostNL bij het depot, precies op het moment dat de Peugeot voor de 5e keer langs rijdt. De Peugeot keert om, rijdt nog een keer stapvoets langs en vertrekt dan. (…). De chauffeur van deze Peugeot heb ik maar moeilijk kunnen zien. Hij leek mij Noord Afrikaans, kort haar of kaal en had een jas met een bontkraag. (…)
Het proces-verbaal van aangifte door [slachtoffer 32] d.d. 4 april 2016, dossierpagina 418 tot en met 420:
(…) Ik ben werkzaam als postbezorger in Haarlem en ben bevoegd om deze aangifte te doen. Afgelopen zaterdag 2 april 2016 ben ik omstreeks 12:00 uur begonnen met het bezorgen van de post. (…) Tussen 14.30 uur en 15.00 uur zijn er diverse postbundels, ik vermoed 3 bundels, uit mijn rechter fietstas weggenomen. (…). Toen ik terugliep naar mijn fiets zag ik dat ik gewenkt werd door de bewoonster van [adres 3] . Ik ben naar de vrouw toegelopen en hoorde dat zij mij vertelde dat zij gezien had dat een persoon in mijn fietstassen graaide en dat deze persoon post had meegenomen. Ook hoorde ik de vrouw zeggen dat ze het kenteken van de auto van deze persoon had. Ik hoorde dat zij zei dat het kenteken [kenteken 2] betrof. (…)
Het proces-verbaal van aangifte door [slachtoffer 33] d.d. 8 april 2016, dossierpagina 421 tot en met 423:
(…) Ik ben werkzaam als postbezorgster bij Post.Nl. (…) Op dinsdag 5 april 2016 omstreeks 12.00 uur stalde ik mijn fiets tegen de muur op de hoek van de Marsstraat met de Saturnusstraat te Haarlem. (…) Omstreeks 12.05 uur keek ik in de richting van mijn fiets. Ik zag toen dat de kleppen van de fietstassen geopend waren. Ik ben naar de fiets gelopen. Daar zag ik dat de tas aan de rechterzijde uit de box was weggenomen. (…)
Het proces-verbaal van bevindingen d.d. 8 juni 2016, dossierpagina 405 en 406:
De Peugeot 106 [kenteken 2] heeft vanaf 5 december 2015 tot en met 25 april 2016 op naam gestaan van N. [verdachte] , geboren op [geboortedatum 1] (..) woonachtig volgens GBA: [adres 1] .
Het proces-verbaal van verhoor verdachte d.d. 28 juli 2016, dossierpagina 157 tot en met 163:
(…)
V: Je zit voor diefstal van poststukken, wat kan je vertellen over de periode dat je vrij was gekomen tot je bent aangehouden?
A: In het begin is er niks gebeurd, alleen de laatste tijd. In maart en april is het gebeurd.
V: Wat is er gebeurd?
A: Waar ik voor ben aangehouden, de diefstal van poststukken. (…)
Het is weer precies het zelfde gegaan als de vorige zaak. Ik kan nu wel vertellen hoe het is gegaan maar de juiste hulp was er ook niet. (…)
Ik viel terug, daar waar ik voor vast zit. Het is het zelfde verhaal als wat ik al verteld heb. Het is gelukkig geweest dat ik niet weer allemaal stappen heb ondernomen. Ik kan ook niet alles vertellen, niet dat ik het niet wil. Ik heb het gedaan maar het is hierbij gebleven.
V; Hoe heb je het gedan?
A: Het is precies het zelfde systeem als bij de eerste keer. Ik heb toch al bekend hoe het gegaan is. (...)
V: Ik kan natuurlijk wel een invulling geven maar dat doe ik niet.
A: (….) Ik heb geen andere keuzes gehad. Ik heb geprobeerd te werken en hulp te vragen. Ik ga niet mijn eigen fouten goedpraten maar ik ga ook geen andere dingen zegen. Er zijn dingen op mijn weg gekomen waardoor ik het niet kon ontwijken. (…)
De verklaring van verdachte ter terechtzitting van 11 oktober 2016:
(…)
Het klopt dat ik werkzaam ben geweest bij Post.nl.
Het klopt ook dat ik eerder ben veroordeeld voor een soortgelijk feit. (…)
De auto waarin ik ben aangehouden, is van mijn vader, maar ik rijd er meestal in.
Met betrekking tot de feiten 3 en 4:
Het proces-verbaal van aangifte (proces-verbaalnummer: PL1100-2016087239-1) door E.S. [slachtoffer 7] , woonachtig te Haarlem, d.d. 19 april 2016, dossierpagina 261 tot en met 262:
(…) Ik heb een opstal verzekering bij de verzekeringsmaatschappij [advieskantoor] , gevestigd aan de [adres 4] . (…) Ook dit jaar kreeg ik een factuur binnen waarop de naam [advieskantoor] stond. (…) Mijn man heeft toen de factuur van driehonderdzesennegentig euro en negenentwintig cent (396,29) gewoon betaald en de factuur opgeborgen in een map. Op dinsdag 19 april 2016 kregen wij een brief binnen van [advieskantoor] , dit betrof een herinnering. Omdat wij al hadden betaald heeft mijn man contact opgenomen met onze verzekeringsmaatschappij [advieskantoor] . Uit dit gesprek kwam naar voren dat wij het geld niet naar het rekeningnummer van [advieskantoor] hadden overgemaakt maar naar iemand anders. [advieskantoor] gaf aan dat de factuur waarschijnlijk vervalst was en adviseerde ons om aangifte te doen. (…)
Het proces-verbaal van aangifte door [slachtoffer 9] , woonachtig te Haarlem, d.d. 13 mei 2016, dossierpagina 275 tot en met 276:
(…) Op vrijdag 13 mei 2016 werd ik door een politieagent gebeld. Deze vertelde mij dat mijn rekeningnummer voor kwam in een dossier van oplichting door facturen. (…)
Op 3 maart 2016 had ik een bedrag van 161,18 euro ter attentie van A.A. [slachtoffer 29] , mijn tandarts, overgemaakt naar bankrekeningnummer [bankrekeningnummer] . (…) Op 21 april 2016 had ik van het zilverkruis een betalingsherinnering binnen gekregen en dat ging om twee behandelingen bij tandarts A.A. [slachtoffer 29] . (…) Totaal bedrag van 161,18 euro. (…) Meer dan vermoedelijk is er in de periode van februari iets veranderd in mijn post/ facturen van de tandarts. (…) Er stonden namelijk gewoon de kenmerken van Zilverenkruis op en mijn kinderen hadden ook een behandeling gehad bij de tandarts, dus verwachtte ik ook deze factuur. (…) Ik voel mij bestolen door een voor mij onbekend persoon voor een bedrag van 161,18 euro. Doordat die mijn post heeft veranderd en het voor mij als echt heeft laten uitzien.(…)
Het proces-verbaal van aangifte door [slachtoffer 10] , woonachtig te Haarlem, d.d. 15 mei 2016, dossierpagina 281 tot en met 282:
(…) Doordat de verdachte een factuur met verkeerd rekeningnummer naar mij heeft gestuurd, heb ik 29,50 euro naar hem overgemaakt in plaats van naar [persoon] . (…) Ik heb dus twee keer 29,50 euro overgemaakt. 1 keer naar [persoon] , wat iedere maand betaald wordt, en 1 naar ene [persoon] , die ik niet ken. (…)
Het proces-verbaal van aangifte door [slachtoffer 11] , woonachtig te Haarlem, d.d. 17 mei 2016, dossierpagina 287 tot en met 288:
(…) Op dinsdag 17 mei 2016 omstreeks 09.30 uur werd ik door een politieagent gebeld. Deze agent vertelde mij dat een betaling van mij, via de bank, naar voren kwam in een oplichting onderzoek met factuurbrieven. (…) De factuur waar ik over praat betreft een factuur die ik via de briefpost binnen had gekregen op mijn woonadres van de firma [accountant] . De factuur had ik op of rond 1 april 2016 binnen gekregen en achteraf bleek dit een vervalste factuur te zijn. Deze factuur, die op mij als een echte factuur overkwam, had ik met een bankgiro overschrijving voldaan naar bankrekeningnummer [bankrekeningnummer] . Het ging om een bedrag van 170,61 euro (…)
Het proces-verbaal van aangifte door [slachtoffer 12] , woonachtig te Haarlem, d.d. 24 mei 2016, dossierpagina 294 tot en met 295:
(…) Op maandag 24 mei 2016 is de politie bij mij langs geweest in verband met een betaling van mij, via de bank, waarbij de factuur mogelijk valselijk is opgemaakt. (…) Uit mijn afschriften van de bank bleek dat ik op 7 maart 2016 een bedrag heb overgemaakt van 205,90 euro op rekeningnummer [bankrekeningnummer] omschrijving tuin nr 63 [slachtoffer 12] . De factuur was afkomstig van [adres 5] . (…) Later kreeg ik een betalingsherinnering van de [adres 5] dat ik mijn factuur nog niet betaald had. (…) Als ik beide facturen naast elkaar leg, zie ik duidelijke verschillen: Hieruit bleek dat het bankrekeningnummer veranderd was. (…)
Het proces-verbaal van aangifte door [slachtoffer 13] , woonachtig te Haarlem, d.d. 7 mei 2016, dossierpagina 321 tot en met 322:
(…) Ik heb een abonnement op een tijdschrift van tandheelkunde bij [uitgeverij] , dit is een Medische Media bedrijf. (…) Ik heb op zondag 10 april 2016 de rekening voldaan. Ik heb op 10 april 2016 een betaling van 184,50 overgemaakt op rekeningnummer IBAN: [bankrekeningnummer] ten name van [uitgeverij] . (…) Op maandag 2 mei 2016 kreeg ik wederom een aanmaning van het bedrijf. (…) Op woensdag 4 mei 2016 omstreeks 16.00 uur heb ik telefonisch contact gehad met het bedrijf [uitgeverij] . Uit dit gesprek kwam naar voren dat ik het geld niet naar het rekeningnummer van [uitgeverij] had overgemaakt maar naar iemand anders. [uitgeverij] gaf aan dat de factuur waarschijnlijk vervalst was en adviseerde ons om aangifte te doen. (…)
Het proces-verbaal van aangifte d.d. 13 mei 2016 door [slachtoffer 14] , woonachtig te Haarlem, dossierpagina 334 tot en met 335:
(…) Op 13 mei 2016 omstreeks 16.00 uur werd ik door de politie gebeld. Ik hoorde van de politieagent dat er een betaling die ik gedaan had op 26 februari 2016 in een dossier van oplichting voorkwam. (…)
Op of rond 25 februari 2016 heb ik via de post een factuur binnen gekregen van [rijschool] autorijschool locatie Santpoort. (…) Ik had het geldbedrag van 400 euro op 26 februari 2016 overgemaakt naar het genoemde bankrekeningnummer op de betaling factuur. Dit rekeningnummer betrof [bankrekeningnummer] . (…) Ik heb contact gehad met [rijschool] en zij hebben tot op heden nog geen betaling van mij ontvangen. (…)
Het proces-verbaal van aangifte door [slachtoffer 15] , woonachtig te Haarlem, d.d. 29 mei 2016, dossierpagina 340 tot en met 341:
(…) Op 26 mei 2016 heb ik telefonisch contact opgenomen met de politie omdat ik er achter ben gekomen dat ik een factuur heb betaald waarvan achteraf bleek dat het bankrekeningnummer van de factuur niet klopte. Ik kreeg namelijk halverwege mei een herinneringsbrief van de fysiotherapeut dat ik mijn factuur nog niet betaald had. Ik ben toen naar mijn afschriften gaan kijken en zag dat ik op 11 april 2016 een bedrag van 102 euro had overgemaakt naar bankrekeningnummer [bankrekeningnummer] (…). Toen ik de herinneringsbrief bekeek zag ik dat er een ander bankrekeningnummer op vermeld stond. (…)
Het proces-verbaal van aangifte door [slachtoffer 16] , woonachtig te Haarlem, d.d. 22 juli 2016, dossierpagina 358 tot en met 359:
(…) Ik heb een rekening ontvangen van [Fysiotherapeut] . Ik moest een bedrag betalen van 76,50. Ik heb deze rekening betaald op 11 april 2016 op het rekeningnummer [bankrekeningnummer] . Nu hoorde ik van de politie op 21 juli 2016 dat het rekeningnummer waar ik het geld naar overgemaakt heb, niet klopt.
Het proces-verbaal van aangifte [slachtoffer 17] d.d. 23 juli 2016, woonachtig te Haarlem, dossierpagina 363 tot en met 364:
(…) Ik heb namelijk een factuur van 28,70 euro betaald aan [bedrijf 1] op 11 april 2016. (…) Toen bleek dat ik het verkeerde rekeningnummer had ingevuld. (…) Ik heb het bedrag van 28,70 euro overgemaakt naar het bankrekeningnummer dat op de factuur stond, dit was [bankrekeningnummer] .
Het proces-verbaal van aangifte (proces-verbaalnummer PL1100-2016070622-1) door [slachtoffer 18] , woonachtig te Haarlem, d.d. 30 maart 2016, dossierpagina 367 tot en met 369:
(…) Ik heb een factuur ontvangen van [bedrijf 2] welke gedateerd staat op 11 maart 2016. (…) Op 19 maart 2016 heb ik het bedrag van 215,99 euro naar IBAN nummer [rekeningnummer 1] overgemaakt. (…) Omstreeks 29 maart 2016 werd ik gebeld door een medewerker van de ING bank. (…) Ik hoorde de medewerker van de ING bank tegen mij zeggen dat het bedrag van 215,99 euro van mijn bankrekening was afgeschreven maar dat er iets niet klopte aan de betaalopdracht. (…)Ik hoorde de medewerker van de ING bank tegen mij zegen dat ik, wanneer ik de aangifte van de politie aan de ING bank zou geven, mijn geld terug zou krijgen. (…)
Het proces-verbaal van aangifte door [slachtoffer 19] , woonachtig te Haarlem, d.d. 11 juni 2016, dossierpagina 382 tot en met 383:
(…) Ik heb een hypotheek lopen bij [bedrijf 3] , dit betreft een bank. (….) Ik krijg elke maand, in het begin van de maand, een brief van [bedrijf 3] , welk bedrag ik moet overmaken. (…) In maart is er geld van mijn bankrekening afgeschreven, waarvan ik dacht dat het van [bedrijf 3] was. Ik heb gekeken op mijn bankafschrift, het geld was overgemaakt naar [rekeningnummer 1] . Ik heb toen een bedrag van zeshonderdnegen euro en zesenvijftig cent (609,56 euro) betaald. Op 16 april 2016 kreeg ik een herinneringsbrief van [bedrijf 3] dat ik een betalingsachterstand had van mijn hypothecaire lening. (…) Op 11 juni 2016 werd ik gebeld door de politie dat ik slachtoffer was geworden van oplichting door middel van vervalsing. (…)
Het proces-verbaal van aangifte door [slachtoffer 34] namens [slachtoffer 20] , woonachtig te Haarlem, d.d. 1 mei 2016, dossierpagina 386 tot en met 388:
(…) Mijn moeder heeft het geld, 109,84 euro digitaal overgemaakt naar het vernoemde rekeningnummer, [rekeningnummer 2] . Dit was op donderdag 4 februari 2016. Op dinsdag 16 februari 2016 heeft mijn moeder post gekregen van de tandarts, [tandarts] . (…) In de brief stond dat de factuur niet betaald zou zijn. (…) Ik ben de factuur van de tandarts gaan bekijken. Ik zag dat rechts onderaan de factuur het rekeningnummer in een ander lettertype gezet was. (…) Ik heb de brief van de tandarts erbij gepakt. (…) Ik zag dat er op de brief van de tandarts rechts bovenaan de gegevens van de bank, het rekeningnummer, NL [rekeningnummer 3] , het Kamer van Koophandel nummer [kvk] . (…) Ik heb van de ABN AMRO bank een brief gekregen met de gegevens van de rekeninghouder [rekeningnummer 4] . De naam van de rekeninghouder is: [persoon 2] . (…)
Het proces-verbaal van aangifte (proces-verbaalnummer PL1100-2016091258-1) door [slachtoffer 21] , woonachtig te Haarlem, d.d. 24 april 2016, dossierpagina 268 tot en met 270:
(…) Ik doe aangifte in verband met een vervalste factuur die ik via de post ontvangen had op mijn huisadres aan de [adres 6] te Haarlem. (…)
Wij, mijn man en ik hadden eind maart een factuur via de post binnen gekregen van zwemvereniging [zwemvereniging] . (…) Ik had de factuur via internetbankieren overgemaakt van rekeningnummer [rekeningnummer 5] ten name van [slachtoffer 22] en [slachtoffer 21] . Ik had een bedrag van 141 euro overgemaakt naar rekeningnummer [bankrekeningnummer] ten name van [zwemvereniging] met vernoeming van factuurnummer 2160659 en debiteurennummer DD9825. (…) Op 20 april had mijn partner, [slachtoffer 22] , een email ontvangen van de zwemvereniging met een betalingsherinnering. (…) Hierop reageerde mijn partner, via de email, dat wij dit bedrag al hadden voldaan via internetbankieren op een Triodos rekeningnummer. Hierop kreeg mijn partner te horen dat de zwemvereniging alleen een Rabobank rekening nummer heeft en niets met Triodos bank van doen te hebben. (…) Zodoende zijn wij voor een bedrag van 141 euro opgelicht door een, voor ons, onbekende persoon. Dit door een factuur die aan ons gericht was dusdanig te veranderen dat deze er voor ons als echt uitzag en ons op deze manier overtuigd had geld over te maken. (…)
Het proces-verbaal van aangifte door [slachtoffer 23] , namens [fysiotherapeut] te Haarlem, d.d. 10 maart 2016, dossierpagina 398 tot en met 399:
(…) Op 4 maart 2016 ontving ik een betalingsherinnering van het bedrijf [bedrijf 4] in Waddinxveen. Volgens hen had ik de factuur onder nummer 1600388 van hen niet betaald. Het ging om een bedrag van 436,50.(…) Ik zag ook dat de betaling aan [bedrijf 4] op 26 januari 2016 gedaan was op rekeningnummer [rekeningnummer 2] . Ik heb vervolgens [bedrijf 4] gebeld en zij gaven aan dat zij de betaling niet ontvangen hadden. Ik heb het rekeningnummer genoemd waar ik het geld naar overgemaakt had. Volgens [bedrijf 4] was dit niet hun rekeningnummer, dit moest zijn [rekeningnummer 6] . (…) Toen bedacht ik mij dat ik op 28 januari 2016 een brief ontvangen had van Postnl dat er post gestolen was op 16 januari 2016 betreffende postcodenummer 2035E Haarlem. (…)
Op de rekening van [bedrijf 4] is te zien dat het rekeningnummer waar het geld naar overgemaakt moest worden weggehaald is en dat er onderaan de brief een rekeningnummer is toegevoegd [rekeningnummer 2] . (…)
Het proces-verbaal verhoor getuige [slachtoffer 24] , woonachtig te Haarlem, (proces-verbaalnummer PL1100-2016083943-2) d.d. 15 april 2016, dossierpagina 246 tot en met 247:
(…) Op 29 maart 2016 kreeg ik een factuur binnen van mijn verzekeringsmaatschappij genaamd [verzekeringsmaatschappij] . Ik had gelijk al het idee dat er iets niet klopte aan de brief. De factuur zat namelijk in een blanco envelop terwijl de factuur normaal in een geel gekleurde envelop zit. De factuur klopte ook niet. Het papier van de factuur was veel dunner dan normaal. Daarnaast zag ik dat het rekeningnummer anders was dan op voorgaande facturen. Ik zag dat de datum anders was, ik krijg de factuur altijd op 1 april en nu was dit 25 maart. Ik zag ook dat de betalingstermijn was veranderd van dertig (30) dagen naar zeven (7) dagen. (…)
Het proces-verbaal van aangifte door [slachtoffer 25] (namens [verzekeringsmaatschappij] ) (proces-verbaalnummer PL1100-2016083943-1), d.d. 15 april 2016, dossierpagina 243 tot en met 244:
(…) Op 30 maart 2016, te 09.33 uur kregen wij een email binnen van een van onze klanten genaamd [slachtoffer 24] . Deze klant gaf in de email aan dat hij een factuur van [verzekeringsmaatschappij] had ontvangen waar een aantal dingen niet aan klopte. (…) Op de factuur die [slachtoffer 24] heeft ontvangen staat het bankrekeningnummer IBAN: [bankrekeningnummer] . Het rekeningnummer dat wij als bedrijf [verzekeringsmaatschappij] BV altijd gebruiken betreft IBAN [rekeningnummer 7] . De heer [slachtoffer 24] heeft na te hebben opgemerkt, dat dit een valse of vervalste factuur betrof, ons bedrijf [verzekeringsmaatschappij] BV in kennis gesteld en een foto van de vervalste of valse factuur aan ons gemaild. (…)
Een schriftelijk bescheid, te weten een (kopie) factuur op naam van [verzekeringsmaatschappij] , met vermelding van rekeningnummer IBAN [bankrekeningnummer] en het bedrag € 139,07, dossierpagina 251.
Het proces-verbaal van aangifte (proces-verbaalnummer PL1100-2016090457-1) door [slachtoffer 26] , woonachtig te Haarlem, d.d. 23 april 2016, dossierpagina 237 tot en met 238:
(…) Ik doe aangifte van valsheid in geschrifte en poging oplichting. Ik ben werkzaam bij [bedrijf 5] . Ik heb daar een i-pad overgekocht van mijn collega. Deze had ik al in januari 2016 gekocht, maar het duurde heel lang voordat ze uitgeleverd werden. (…) Op dinsdag 5 april kreeg ik een factuur in de bus van [bedrijf 5] . Het viel mij meteen op dat het raar papier was. (…) Tevens vond ik het bankrekeningnummer heel vreemd, omdat het een TRIO bankrekening was. Dit ken ik niet. En ik zag dat er een verschil was bij het rekeningnummer. Bovenin de brief stond namelijk [bankrekeningnummer] (…) Ik heb de factuur toen meegenomen naar mijn werk en heb deze laten zien aan mijn directeur met de vraag of deze factuur van het bedrijf was. Dit bleek dus niet zo te zijn en heb toen een originele factuur toegezonden gekregen. (…)
Een schriftelijk bescheid, te weten een (kopie) factuur op naam van [bedrijf 5] , met vermelding van rekeningnummer [bankrekeningnummer] en het bedrag € 60,50, dossierpagina 240.
Het proces-verbaal van aangifte (proces-verbaalnummer: PL1100-2016097943-1) door [slachtoffer 35] namens [accountants] .d. 3 mei 2016, dossierpagina 304 tot en met 306:
(…) Op woensdag 13 april 2016 om 15.22 uur ontvingen wij een email van een van de aangeschreven bedrijven. Dit was het bedrijf [slachtoffer 27] Hierin wordt aangegeven dat er wordt getwijfeld aan de factuur. In de email wordt een kopie toegestuurd van de envelop en van de factuur. (…) Daar is op te zien dat de datum is gewijzigd van 31 maart 2016 naar 1 april 2016. Ons bankrekeningnummer is [rekeningnummer 8] . Dit bankrekeningnummer is gewijzigd in [bankrekeningnummer] . Op de valse factuur is rechtsonder het bankrekeningnummer verwijderd. (…)
Een schriftelijk bescheid, te weten een (kopie) factuur op naam van [accountants] en gericht aan [slachtoffer 27] te Haarlem, met vermelding van rekeningnummer [bankrekeningnummer] en het bedrag € 1.815,00, dossierpagina 309.
Het proces-verbaal van aangifte door [slachtoffer 36] d.d. 2 mei 2016, dossierpagina 347 tot en met 349:
(…) Ik heb een eigen bedrijf genaamd [bedrijf 6] . (…) Op maandag 25 april 2016 omstreeks 12.00 uur ontving ik een whatsapp bericht van een klant van mij genaamd [slachtoffer 28] waar ik eerder de facturen naar had gestuurd ( [slachtoffer 28] [adres 7] ) (…). Ik las toen dat [slachtoffer 28] zei dat het geld wat overgemaakt was, terug geboekt werd. (…) Hij
(de vennoot van [slachtoffer 28] )liet mij toen de factuur zien, die leek op de factuur die ik had gestuurd. Ik zag toen dat het rekeningnummer op de factuur anders was dan mijn rekeningnummer. Ik zag toen het rekeningnummer: [bankrekeningnummer] . (…) Bovengenoemd rekeningnummer is een vervalst rekeningnummer. (…)
Een schriftelijk bescheid, te weten een (kopie) factuur op naam van [bedrijf 6] t.a.v. [slachtoffer 28] , met vermelding van rekeningnummer IBAN [bankrekeningnummer] en het bedrag € 914,76, dossierpagina 354.
Een schriftelijk bescheid, te weten een (kopie) factuur op naam van [bedrijf 6] t.a.v. [slachtoffer 28] , met vermelding van rekeningnummer IBAN [bankrekeningnummer] en het bedrag € 5.014,42, dossierpagina 355.
Een schriftelijk bescheid, te weten een (kopie) factuur op naam van [bedrijf 6] t.a.v. [slachtoffer 28] , met vermelding van rekeningnummer IBAN [bankrekeningnummer] en het bedrag € 696,96 dossierpagina 356.
Het proces-verbaal van aangifte door [slachtoffer 37] d.d. 21 april 2016, dossierpagina 374 tot en met 376:
(…) Op 11 maart 2016 is een klant van ons, genaamd de heer [slachtoffer 29] , met zijn kat bij ons geweest. Wij hebben de heer [slachtoffer 29] op 15 maart 2016 hiervoor een factuur verzonden. (…) Op 12 april 2016 heeft de heer [slachtoffer 29] telefonisch contact opgenomen met mijn collega. Hij heeft haar verteld dat hij onze factuur van 15 maart 2016 al had voldaan. Hij gaf hierbij aan dat hij het door hem betaalde bedrag via de bank teruggestort had gekregen. De reden hiervoor zou zijn dat het Iban-nummer geblokkeerd zou zijn. (…)
De heer [slachtoffer 29] heeft mij vervolgens op vrijdag 15 april 2016 de factuur die hij had ontvangen, gebracht. (…) Toen ik de factuur bekeek die de heer [slachtoffer 29] had afgegeven, zag ik direct dat het een in gescand document betrof. (…) Het Iban-nummer van de dierenkliniek is: [rekeningnummer 9] . In de aangepaste factuur luidt het Iban-nummer [rekeningnummer 1] . (…)
Een schriftelijk bescheid, te weten een (kopie) factuur op naam van [dierenkliniek] t.a.v. [slachtoffer 29] te Haarlem, met vermelding van rekeningnummer [rekeningnummer 10] en het bedrag € 60,41, dossierpagina 379.
(overige bewijsmiddelen feiten 3 en 4)
Het proces-verbaal van bevindingen d.d. 19 april 2016, dossierpagina 192 tot en met 193:
(…) Op maandag 18 april 2016 omstreeks 11.00 uur werd ik, verbalisant [verbalisant 2] , werkzaam bij de recherche afdeling Haarlem, betrokken bij de zaak onder proces-verbaalnummer 2016078918. De verdachte in deze zaak, [verdachte] , geboren op [geboortedatum 1] te Haarlem, hierna [verdachte] genoemd, zat op 18 april 2016 ingesloten in detentiecentrum Rotterdam. Bij de insluiting had [verdachte] onder andere een Samsung Galaxy S6, een agenda en een geldbedrag van 338,25 euro bij zich en deze zijn door mij in beslaggenomen voor onderzoek. (…) In het hoesje van de Samsung telefoon trof ik twee briefjes aan, te weten een briefje waarop 3 rekeningnummers geschreven staan en een briefje met de naam Riquerme Putten en een aantal woorden die lijken op wachtwoorden alsmede een aantal cijfers. (…)
Tekst briefje met rekeningnummers;
[rekeningnummer 11]
[bankrekeningnummer] (…)
Bij de eerdere huiszoeking bij verdachte [verdachte] , op 9 april 2016, was een aantekeningen boekje aangetroffen waar een ING bankrekening nummer werd aangetroffen. In een ander boekje werd gerefereerd naar een Triodos rekeningnummer en een ING rekeningnummer. (…)
Het proces-verbaal van doorzoeking ter inbeslagneming door de rechter-commissaris d.d. 14 april 2016 met bijlagen, dossierpagina185 tot en met 187:
Op 9 april 2016 heeft (…), rechter-commissaris (…) doorzoeking ter inbeslagneming gedaan op het adres [adres 1] te Haarlem. (…)
(Bijlage 2) Lijst van voorwerpen die tijdens de doorzoeking op het adres als vermeld in het proces-verbaal waarvan deze bijlage deel uitmaakt, in beslag zijn genomen.
4 brieven Triodosbank t.n.v. [persoon] .
Pasje Triodosbank t.n.v. [persoon] .
Agenda 2015 van [persoon] .
Het proces-verbaal van bevindingen d.d. 2 augustus 2016, dossierpagina 223 tot en met 224:
(…)
Bij de doorzoeking zijn de volgende bankrekeningnummers bekend geworden:
- [bankrekeningnummer]
Middels een 126nc is bekend geworden dat het genoemde nummer op naam staat van [persoon] . Middels een 126nd zijn historische gegevens opgevraagd van het genoemde nummer. Uit onderzoek bleek dat er meerdere personen geld gestort hadden op het nummer, wat achteraf bleek dat er een valse factuur was opgemaakt.
(…)
Uit onderzoek van het genoemde Triodosrekeningnummer kwam naar voren dat [persoon] nog een andere rekening heeft en wel het volgende bankrekeningnummer:
- [rekeningnummer 1]
Middels een 126nc is bekend geworden dat het genoemde nummer op naam staat van [persoon] . Middels een 126nd zijn historische gegevens opgevraagd van het genoemde nummer. Uit onderzoek bleek dat er meerdere personen geld gestort hadden op het nummer, wat achteraf bleek dat er een valse factuur was opgemaakt.
(…)
Op 10 maart 2016 is er aangifte gedaan van oplichting/valsheid in geschrifte. Uit onderzoek bleek dat er geld gestort was op het rekeningnummer:
- [rekeningnummer 2]
Middels een 126nc is bekend geworden dat het genoemde nummer op naam staat van [persoon 2] , geboren [geboortedatum 2] . Middels een 126nd zijn historische gegevens opgevraagd van het genoemde nummer. Uit onderzoek bleek dat er meerdere personen geld gestort hadden op het nummer, wat achteraf bleek dat er een valse factuur was opgemaakt.
Het proces-verbaal van bevindingen d.d. 26 juli 2016, dossierpagina 194:
(…)
Op donderdag, 14 juli 2016, heb ik, verbalisant [verbalisant 3] , onderzoek gedaan naar de relatie tussen twee verdachten in het genoemde proces. Het gaat hier om verdachten [persoon 2] en de onder aan het proces-verbaal genoemde [verdachte] . (…)
[persoon 2] is naar voren gekomen nadat er aangifte was gedaan van oplichting. Hierbij was een factuur vervalst. (…)
De verdachte [verdachte] heeft vast gezeten in het huis van bewaring aan de Tafelberg te Amsterdam van 28/01/2015 tot en met 02/09/2015.
De verdachte [persoon 2] heeft vast gezeten in het huis van bewaring aan de Tafelberg te Amsterdam van 26/01/2015 tot en met 12/05/2015. [persoon 2] is daarna overgeplaatst geweest naar een andere huis van bewaring. [persoon 2] is vrijgekomen op 30/04/2016. [persoon 2] zat vast ten tijde dat de facturen vervalst zijn. (…)
Het proces-verbaal van bevindingen d.d. 19 juli 2016, dossierpagina 211:
(…)
[verdachte] wordt ervan verdacht post te hebben gestolen, facturen te hebben vervalst, opgestuurd te hebben per post en geld weggesluisd via diverse rekeningen. [persoon] is tevens naar voren gekomen in dit onderzoek, omdat er een tweetal rekeningen zijn gebruikt bij de vervalste facturen. De verdachte [verdachte] heeft vastgezeten in het huis van bewaring Tafelbergweg te Amsterdam van 28 januari 2015 tot en met 2 september 2015. De verdachte [persoon] heeft vastgezeten in het huis van bewaring Tafelbergweg te Amsterdam van 30 januari 2015 tot en met 14 mei 2015. [persoon] is daarna overgeplaatst naar een ander huis van bewaring en heeft vastgezeten tot 26 april 2016. [persoon] zat gedetineerd ten tijde dat de facturen vervalst zijn. (…)
Het proces-verbaal van verhoor van getuige [persoon] d.d. 22 juli 2016, dossierpagina 231 tot en met 233:
(…)
A: Ik heb 2 bankrekeningen. [rekeningnummer 1] en [rekeningnummer 12] .
(…)
A: Ik heb deze rekeningen een jaar ongeveer.
V: Meer rekeningen heb je niet?
A: Ja ik heb nog één rekening van de Triodos bank. Het pasje en de brief die erbij hoort zaten tussen mijn spullen die bij Exodus lagen. Die spullen heeft [verdachte] opgehaald.
V: Waar zijn die spullen nu?
A: Bij hem in Amsterdam.
(…)
V: Van wanneer tot wanneer heb je vastgezeten?
A: In totaal bijna 20 maanden. Eerst 18 maanden in |Veenhuizen. Dit was van 2014 tot 2015, ik weet het niet precies meer. (…) Hierna heb ik nog 3 maanden in Leeuwaren gezeten, van 29 december 2015 tot april 2106. (…)
V: Waar ken je [verdachte] van?
A: Uit de gevangenis.
V: Wat hebben jullie afgesproken met betrekking tot je spullen?
A: Hij zou mijn spullen naar mijn vriendin brengen, dit is niet gebeurd.
(…) Het gaat om een laptop, een surround systeem, mijn paspoort, bankbrieven, bankpas, een plasma TV, DVD speler van Sony en een heleboel kleren. (…)
V: Heb je nog contact met hem gehad?
A: Nee.
V: Ook zat er een bankpas bij jouw spullen met een pincode. Wat hebben jullie hierover afgesproken?
A: Niks, ik ben bang dat hij deze vindt en deze gebruikt. (…)
V: Er zijn dus twee bankrekeningnummers geopend op jouw naam. Wat weet jij hiervan?
A: Niets. (…)
Het proces-verbaal van bevindingen d.d. 18 april 2016, dossierpagina 256:
(…) Op 10 april 2016 heeft [verdachte] verklaard dat hij de goederen van [persoon] heeft gekregen via de gevangenis. (…) Uit onderzoek bleek dat op 15 april 2016 een aangifte is opgenomen van valsheid in geschrifte (2016083943). (…) Op de vervalste factuur stond het bankrekeningnummer [bankrekeningnummer] . (…) Het bankrekeningnummer dat op de vervalste factuur vermeld staat, is het bankrekeningnummer van de pas, die aangetroffen is in de slaapkamer van [verdachte] .(…)
Het proces-verbaal van verhoor verdachte d.d. 28 juli 2016, dossierpagina 157 tot en met 163:
(…)
V: Je zit voor diefstal van poststukken, wat kan je vertellen over de periode dat je vrij was gekomen tot je bent aangehouden?
A: In het begin is er niks gebeurd, alleen de laatste tijd. In maart en april is het gebeurd.
V: Wat is er gebeurd?
A: Waar ik voor ben aangehouden, de diefstal van poststukken. (…)
Het is weer precies het zelfde gegaan als de vorige zaak. Ik kan nu wel vertellen hoe het is gegaan maar de juiste hulp was er ook niet. (…)
Ik viel terug, daar waar ik voor vast zit. Het is het zelfde verhaal als wat ik al verteld heb. (…)
V; Hoe heb je het gedan?
A: Het is precies het zelfde systeem als bij de eerste keer. Ik heb toch al bekend hoe het gegaan is. (...)
V: Ik kan natuurlijk wel een invulling geven maar dat doe ik niet.
A: (….) Er zijn dingen op mijn weg gekomen waardoor ik het niet kon ontwijken. (…)
V: Meneer [persoon] is gehoord door collega’s, die wil zijn spullen terug.
A: Die kan zijn spullen ophalen bij mijn ouders. Ik geef daar toestemming voor.
V: Hoe kom je aan die spullen?
A:Die moest ik ophalen. Je weet hoe het gegaan is. (…)
De verklaring van verdachte ter terechtzitting van 11 oktober 2016:
Het klopt dat ik eerder ben veroordeeld voor een soortgelijk feit.