Uitspraak
2.De feiten2.1.G4S is belast met de beveiliging op Schiphol. Haar enige en belangrijkste klant is Amsterdam Airport Schiphol. Bij G4S zijn 1350 werknemers in dienst.
FNV en De Unie hebben ongeveer evenveel leden onder de werknemers van G4S, CNV heeft een geringer aantal leden. De looptijd van de CAO is geëxpireerd per 30 september 2013 en daarna steeds – stilzwijgend – met één jaar verlengd
“Beste ledenWerknemers, leden en kaderleden en vakbondsbestuurders zijn inmiddels meer dan een jaar betrokken geweest bij het bedenken van een nieuwe roostersystematiek. (…) In september kwam de werkgever met een boventalligheid van 150 fte. Door invoering van de statijd van 2 uur is die gedaald tot 115 fte.
“De OR heeft de volgende randvoorwaarden bij de instemming:(…)*Vanzelfsprekend moeten de regels van de ATW en de CAO G4S AS niet geschonden worden-Bijvoorbeeld dat er naast de 24 vakantiedagen ook nog eens extra vakantietegoed bij werken op doordeweekse feestdag en eventuele anciënniteitsdagen bestaan-Er moet helderheid en eenduidigheid zijn over het feit dat looptijd is werktijd.
1. Wij hebben tijd nodig om een aantal zaken juridisch uit te (laten) zoeken o.a. ten aanzien van:-de vraag of de nieuwe roostersystematiek in strijd is met de cao G4S Aviation(…)
3.Het geschil
4.De beoordeling4.1.De gevorderde voorlopige voorzieningen zijn slechts toewijsbaar als aan de hand van de feiten en omstandigheden in dit geding de verwachting gewettigd is dat in een tussen partijen nog te voeren bodemprocedure soortgelijke vorderingen zullen worden toegewezen. De voorzieningenrechter is van oordeel dat dat niet het geval is. Het volgende is hiertoe redengevend.
-voor elke werknemer zijn de
werkdagen en de roostervrije dagenop basis van een 6-wekelijks schema vastgesteld; dus bijv. week 1: maandag, zaterdag en zondag vrij, week 2: vrijdag vrij, week 3: woensdag en donderdag vrij, week 4: maandag, zaterdag en zondag vrij, week 5: vrijdag vrij, week 6: woensdag en donderdag vrij.
vaststaand jaarrooster(of in theorie zelfs een rooster tot in het oneindige);
werktijdenmogen worden vastgesteld; deze bandbreedtes variëren tussen de 14.30 en 23.59 uur.
-de feitelijke werktijden worden steeds de 23e vóór de opvolgende maand bekend gemaakt.
maandroosterdat steeds de 23e voor de opvolgende maand bekend wordt gemaakt, waarbij de volgende uitgangspunten gelden:
-een garantie op 32 zelf vast te stellen roostervrije dagen per jaar, uitgedrukt in een bepaald aantal per kwartaal (variërend van 6 tot 9 per kwartaal); dit betekent dus dat de werknemer per maand zekerheid heeft omtrent de exacte data van één à twee roostervrije dagen waarop hij niet hoeft te werken;
-72 roostervrije dagen waarvoor een voorkeur wordt opgegeven, waarbij streven van G4S is om daarvan 75 % te honoreren;
-een vrij weekend per 4 weken;
een tijdvak van maximaal 3 loonperioden (namelijk 6 weken
) waarbinnen de werknemer een vast rooster loopt dat zich na afloop van dat tijdvak in hetzelfderoulerende patroonherhaalt” (onderstreping voorzieningenrechter).
in dezelfde vorm” (onderstreping voorzieningenrechter) herhaalt. In de huidige roosterpraktijk bestaat er geen discussie over het feit dat deze bewoordingen zien op het 6-wekelijks patroon van verdeling van de werkdagen zoals dat nu geldt, en niet op de concrete invulling van de diensten in de bandbreedtes van de poule waartoe de werknemer behoort.
niet aansluit bij de definities in de CAO, ertoe leidt dat G4S met de invoering van dit roostersysteem
handelt in strijd met de CAO. Deze vraag wordt ontkennend beantwoord. Immers, in de CAO is
nietopgenomen dat de werknemers alleen te werk gesteld mogen worden in een vast rooster, en evenmin is opgenomen dat G4S instemming van de vakbonden behoeft voor wijziging van haar roostersystematiek als zodanig en/of voor wijziging van individuele (vaste) roosters.
"Vanzelfsprekend moeten de regels van de ATW en de CAO G4S AS niet geschonden worden.". De voorzieningenrechter deelt deze zienswijze niet.
"de regels van de CAO"het oog had op enkele concrete, in het vervolg van de instemming uitgewerkte, onderwerpen zoals de verlofdagen. Het lijkt niet de bedoeling van de Ondernemingsraad te zijn geweest - noch is dit aannemelijk - dat de instemming verleend is onder voorbehoud dat de nieuwe roostersystematiek als zodanig zou passen binnen de definitie van een "vast rooster".