Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Het procesverloop
2.De feiten
“(…) Je ( [werknemer] ) hebt aangegeven dat je privé en financieel in de problemen zit en dat je niet weet hoe je de touwtjes aan elkaar moet breien en dat dát de reden is dat je andere klussen nodig hebt zoals o.a. koeriersdiensten. Gevolg is dat je regelmatig te weinig slaapt wat ertoe leidt dat je weet te laat komt op je werk en energieloos bent wat weer leidt tot matige prestaties bij Squiby. Tijdens het gesprek heb je aangegeven dat we de salarisverhoging beter aan iemand anders kunnen geven en dat dat jou niet helpt. Uiteindelijk heb je de vraag gesteld wat Squiby aan afkoop wil betalen als je ontslag neemt. (…)”
“(…) Zoals het er thans naar uitziet, zal cliënt nog wel de nodige tijd ziek zijn, alvorens hij genezen zal zijn van de in uw bedrijf opgelopen burn out en problemen van psychische aard. (…) Uw belang daarbij is ook, dat voorkomen wordt, dat de feiten en omstandigheden, zoals die zich hebben voorgedaan en nog voordoen uw bedrijf, niet publiek bekend worden. (…)”
“(…) Cliënt heeft goede gronden om in een eventuele procedure te stellen dat er aan uw zijde op diverse fronten geen sprake is geweest van goed werkgeverschap. Wij kunnen dit alles vermijden, indien u alsnog bereid bent, om aan een aanvaardbare regeling met cliënte mee te werken. (…)”
“(…) uw werknemer geeft aan dat hij niet terug naar het werk wil. Uw werknemer stemt niet toe in mediation die is voorgesteld door de bedrijfsarts wegens de wrijvende arbeidsverhouding. (…)”
“(…) Hoe het ook exact zij, op grond van de huidige onderzoeksbevindingen wordt diagnostisch uitgegaan van een depressieve stoornis. Volgens het overeenkomstige verzekeringsgeneeskundige protocol is in geval van een lichte tot matige depressie, zoals bij cliënt, werk in het algemeen wel mogelijk geacht. (…) lijkt cliënt ook thans ongeschikt te moeten worden beschouwd voor zijn (bedongen) arbeid. Zekerheid hierover zou een arbeidsdeskundige kunnen geven (…) waarvan de beoordeling tot het vakgebied van de arbeidsdeskundige behoort. (…) Ondergetekende kan echter op grond van de aanwezige feitelijke informatie niet bevestigen dat de arbeidsongeschiktheid rechtstreeks gevolg zou zijn van de wijze waarop cliënt door werkgever is behandeld/benaderd. In ieder geval blijkt dit niet uit de informatie van de werkgever die aanwezig is in het dossier. Wel evident is dat de arbeidsongeschiktheid gerelateerd is aan het werk en verschillende factoren lijken daarbij een rol te spelen, waaronder krenking en onderwaardering. (…)”
3.Het verzoek
4.Het verweer
“(…) enorm hoge werkdruk (..) Jongens die ze kwijt willen, die toch tien keer zo hard werken als anderen, worden eruit gewerkt, of - grof gezegd- krijgen meer werk, totdat ze knappen. (…)”en [ex-werknemer 2] :
“(…) Ik heb daar altijd hard gewerkt, netjes mijn werk afgemaakt, maar ik werd nooit gewaardeerd. Er werd altijd misbruik van me gemaakt en moest verplicht overwerken, maar kreeg daar maar één keer extra geld voor, geen betaling van overuren dus. (…) Niet alleen ik maar veel collega’s zijn toen ook weggegaan, want ze konden gewoon niet meer zo werken. Ik heb een jaar nodig gehad om er weer een beetje bovenop te komen en ik ben blij, dat ik er nu vanaf ben. (…)”
5.De beoordeling
Kamerstukken II, 2013-2014, 33 818, nr. 3, pag. 34). Een dergelijke situatie doet zich hier niet voor. Daarover wordt het volgende overwogen. [werknemer] stelt weliswaar dat Squiby Foods niet heeft gehandeld als goed werkgever en stelt zelfs dat Squiby Foods verantwoordelijk is voor zijn ziekte. Zoals hiervoor reeds is geoordeeld is echter onduidelijk waarop [werknemer] zijn oordeel dat Squiby Foods als slechts werkgever heeft gehandeld baseert. Ter terechtzitting is namens Squiby Foods ook nog - onbetwist-aangevoerd dat overwerk altijd in overleg met werknemers wordt gepland en ook wordt uitbetaald. Ook ten aanzien van de verwijtbaarheid ten aanzien van zijn ziekte blijft [werknemer] onvoldoende concreet. [werknemer] heeft ter onderbouwing van zijn standpunt verklaringen van familieleden en twee ex-werknemers overgelegd. De verklaringen van familieleden kunnne echter niet zonder meer als onpartijdig worden gezien, dit klemt temeer nu voorts in alle verklaringen met geen woord wordt gerept over de nevenwerkzaamheden van [werknemer] . Verklaard wordt dat [werknemer] laat thuis kwam, maar werkgever heeft onbetwist aangevoerd dat [werknemer] in zijn laatste werkzame periode stipt om 16.00 uur het werk heeft verlaten, mogelijk heeft hij daarna koeriersdiensten verricht waardoor hij laat thuis kwam. Ook de verklaringen van de ex- werknemers kunnen niet dienen ter ondersteuning van de stelling van [werknemer] dat hij door toedoen van Squiby Foods ziek is geworden. Deze personen verklaren niets over de situatie van [werknemer] .