Vanaf 2013 is de functie van [verzoeker] steeds strategischer geworden en is [verzoeker] onderdeel geworden van het managementteam. [verzoeker] heeft onvoldoende oog gehad voor de veranderingen in het gegroeide bedrijf en de markt, door daar niet op in te spelen. De vele structuurmeetings tussen partijen sinds 2014 hebben niet tot het gewenste resultaat geleid.
In juni 2016 is [directeur] in gesprek gegaan met [verzoeker] , omdat zij merkte dat het niet goed met hem ging in zijn rol. Vanuit Racktime werd gedacht aan een motivatieprobleem. Het team waar [verzoeker] verantwoordelijk voor is raakte gedemotiveerd en de resultaten daalden, zodat verandering nodig was. Racktime heeft geen aanvalsstrategie gekozen, zoals [verzoeker] stelt, maar hem juist een helpende hand en luisterend oor geboden, met als doelstelling de afdeling en [verzoeker] weer in hun kracht te laten staan.
Vervolgens is gebleken dat [verzoeker] kampte met een depressie, waarvoor hij zich onder behandeling heeft gesteld. Racktime heeft [verzoeker] op 13 september 2016 met terugwerkende kracht ziek gemeld per 8 augustus 2016. [verzoeker] heeft tijdens zijn ziekte steeds doorgewerkt. In overleg met [verzoeker] is een plan van aanpak opgesteld met afspraken over zijn belastbaarheid, dat tweewekelijks werd herzien. Racktime was niet uit op een escalatie, maar op een oplossing. Binnen Racktime wordt op een directe en duidelijke manier gecommuniceerd.
In het gesprek dat plaatsvond op 19 december 2016 is geëvalueerd en naar de toekomst gekeken. Racktime had nog steeds geen antwoord op de vraag waar [verzoeker] in zijn kracht staat en in welke rol hij toegevoegde waarde heeft voor de organisatie. Ook het nadien door [verzoeker] opgestelde A4-tje geeft geen antwoord op die vraag, maar is veeleer een functieprofiel. Dit is besproken tijdens het gesprek op 23 januari 2017.
Nadat [verzoeker] per 1 februari 2017 hersteld is gemeld en hij de bij zijn functie behorende werkzaamheden weer ging uitvoeren, is [verzoeker] al snel teruggevallen in oude gedragspatronen. Racktime is van mening dat de gezondheidsklachten van [verzoeker] verband houden met zijn (veranderde) functie, die niet bij zijn persoonlijkheid past. Racktime denkt dat een andere rol binnen de organisatie beter bij [verzoeker] past. Dit heeft Racktime willen communiceren in het gesprek op 18 april 2017, waarbij zij [verzoeker] heeft aangeboden een zelfonderzoek te gaan doen. In het vervolggesprek op 20 april 2017 heeft Racktime aangegeven een demotie van de functie als (tijdelijke) oplossing te zien. Racktime zoekt naar oplossingen en doet handreikingen daartoe, terwijl [verzoeker] weer een passieve rol aanneemt. In het gesprek op 25 april 2017 maakt [verzoeker] duidelijk zelf geen enkele oplossing te zien en blijft hij star vasthouden aan zijn positie. Racktime heeft nogmaals duidelijk aangegeven niet uit te zijn op beëindiging van de arbeidsovereenkomst, maar [verzoeker] te willen behouden in een rol die beter bij hem past.
Vervolgens heeft [verzoeker] zich op 8 mei 2017 weer ziek gemeld. Partijen besluiten op advies van de bedrijfsarts tot mediation, maar het opstarten van dit traject verloopt moeizaam en vindt uiteindelijk niet plaats omdat [verzoeker] het ontbindingsverzoek heeft ingediend. Racktime heeft er alles aan gedaan om in gesprek tot een oplossing te komen met [verzoeker] , terwijl het (de gemachtigde van) [verzoeker] is geweest die aanstuurt op een escalatie. Van ernstig verwijtbaar handelen van Racktime is geen sprake.