Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Het procesverloop
1.3. Ter zitting heeft de kantonrechter besloten om over te gaan tot het opnemen van de situatie ter plekke. Op 4 december 2017 heeft de plaatsopneming in aanwezigheid van partijen en hun gemachtigden plaatsgevonden.
2.De feiten
“(…) Artikel 2. Van de bewoners van het Hofje wordt verwacht dat zij in de kleine leefgemeenschap van het Hofje een goede verstandhouding met elkaar zullen opbouwen en instandhouden, en dat zij elkaar waar nodig bij zullen staan.(…)Artikel 8. Indien de bewoners bepaalde wensen hebben m.b.t. de woon- en leefomstandigheden op het Hofje , kunnen zij die ter kennis brengen van regenten. In overleg met de bewoners zal dan bezien worden of en in hoeverre aan deze wensen tegemoet kan worden gekomen.(…)Artikel 11. De regenten kunnen bewoners die zich aan ernstige veronachtzaming van het in dit Reglement bepaalde schuldig maken of die zich onbetamelijk of onordelijk gedragen, zodat zij de samenleving binnen het Hofje ernstig verstoren, hun woning ontnemen. Aan een dergelijk ingrijpen zullen regenten een duidelijke waarschuwing vooraf laten gaan. Bij toepassing van deze bepaling geldt de huurovereenkomst als ontbonden met onmiddellijke ingang”.
“Hierbij doe ik u diverse stukken toekomen inzake geluidsoverlast problemen veroorzaakt door mijn buurman de heer [gedaagde] (…)”.Met daarbij een niet verstuurde brief van 16 februari 2013 waarin is opgenomen:
“(…) In het voorjaar van 2012 begon [gedaagde] met deuren te smijten. (…) Persoonlijke problemen en dit geluid veranderde [gedaagde] in een ander buur. (…) Echter sinds dit najaar is hij ook begonnen met zijn televisie, die op zijn slaapkamer staat buitensporig hard aan te zetten, dit resoneert enorm op mijn bovenverdieping (…) Ook het volume van zijn radio en cd speler staat regelmatig zeer hard, zo hard dat de bassen door de muren denderen. Buiten schalt het lawaai door het straatje. (...) Zes jaar lang hebben we nooit een probleem met [gedaagde] gehad en op zich is het een aardige man die ook rustig is, alleen regelmatig gebeurt er iets in zijn hersenpan waardoor hij zich als een gek manifesteert, en hij mijn leven letterlijk verziekt.2.4. [bewoner 4] heeft het bestuur van het Hofje op 24 augustus 2013 bericht:
“Recentelijk – 24 juli jl. – is er ’s nachts een behoorlijke geluidsoverlast veroorzaakt door mijn buurman [gedaagde] . Toen ik naar bed ging rond half 11 vond ik al dat zijn muziek/televisie erg hard aan stonden, maar omdat er muziek optredens waren in [locatie] , was het op dat moment niet duidelijk te onderscheiden waar de meeste overlast door veroorzaakt werd. (…) Helaas, werd ik ’s nachts rond 2.15 wakker van de televisie van [gedaagde] , die door het steegje schalde. (…) Wanneer ik in mijn huis ben en alle deuren en ramen aan de steegkant dicht houd, dan hoor ik de geluiden wel maar ervaar geen overlast. (…) [gedaagde] en ik hebben toen de afspraak gemaakt dat wanneer ik overlast heb van hem dat ik dit tegen hem zou zeggen, (…) is dat (…) op 24 juli niet gelukt!. Het is heel jammer, want behalve dit gedrag vind ik [gedaagde] een heel aardige en prettige buurman.”.2.5. Het bestuur van het Hofje heeft [gedaagde] op 26 augustus 2013 geïnformeerd:
“Onlangs zijn er door (…) [bewoner 3] , klachten gerezen over geluidsoverlast in en om jouw woning. Dit was voor ons aanleiding om zowel met [bewoner 3] als met jou een gesprek aan te gaan. Dit gesprek heeft op 20 augustus jl. met twee leden van het bestuur, [bestuurslid 1] en [bestuurslid 2] , plaatsgehad. (…) Om uit deze impasse te komen en aan elke bewoner van het Hofje het woongenot te kunnen blijven garanderen, zij wij tot de volgende afspraken gekomen:- Jouw tv wordt zo snel mogelijk door jou verplaatst naar de begane grond;
“Daar [gedaagde] de laatste tijd weer zeerveel geluidsoverlast produceert, doe ik u zoals afgesproken een verslagje toekomen (…) Laat het duidelijk zijn dat het alleen om geluid gaat, verder hebben wij geen problemen met [gedaagde] .”.
“(…) [gedaagde] niet van ophouden weet. Hij is momenteel 3 a 4 dagen per week aanwezig (…) Op 16 januari heb ik hem een boze brief geschreven, hij trekt zich echter nergens iets van aan. (…) hij zet zijn tv en stereo nog een beetje harder dan voorheen. (…)”.In die brief van 16 januari 2014 heeft [bewoner 3] aan [gedaagde] geschreven:
“Jij hebt overal lak aan en gaat gewoon door met je, ik mag wel zeggen bijna psychisch gestoord gedrag. Gisteravond stond rond 20.00 uur je geluid van je radio/cd installatie te donderen door mijn muur beneden. (…) het is ongeveer 21.15 uur, nog geen drie minuten later gaat jouw t.v. op zijn aller-hardst aan. (…) heb ik wederom een verslag van jouw excessen naar het bestuur gestuurd.(…)”.2.8. Op 30 januari 2014 heeft [bewoner 4] aan het bestuur van het Hofje bericht:
“Inmiddels hebben we moeten constateren dat jij je niet aan de gemaakte afspraken houdt. Nog altijd is jouw tv niet verplaatst naar de begane grond. (…)”.En vervolgens op 11 juni 2014:
“Nadat het enige tijd wat beter leek te gaan is toch weer een negatief bericht van [bewoner 3] gekomen, waarin zij verslag doet van je gedrag van de maanden april en mei. Er vindt zeer regelmatig met name op de maandagavonden geluidsoverlast plaats. In concreto komt het erop neer dat het volume van je tv en audioapparatuur regelmatig veel te hoog staat. (…) Het bestuur verwacht dat het toestel nu binnen de kortste keren verplaatst wordt. Het bestuur dringt er nu met klem op aan een einde te maken aan de geluidsoverlast (…)”.2.10. Het bestuur van het Hofje heeft [gedaagde] op 14 juli 2014 bericht:
“(…) Tot op heden is er van geen enkele verandering in uw gedrag sprake. Ook de door u bevestigde afspraak om het tv-toestel niet boven maar beneden te plaatsen is niet nagekomen. (…) In het gesprek van 9 juli hebben wij u medegedeeld dat wij, wanneer de geluidsoverlast niet onmiddellijk ophoudt, zullen moeten besluiten om de huur op te zeggen. Deze brief kunt u beschouwen als een laatste waarschuwing. (…) Wij (…) sommeren u dan ook per direct het geluid in en om uw woning te beperken tot een voor de andere bewoners acceptabel niveau (…)”.2.11. [gedaagde] heeft het bestuur van het Hofje op 18 juli 2014 geschreven:
“(…) Helaas is er weer regelmatig sprake van klachten over geluidsoverlast in en om mijn woning zoals ik heb begrepen uit je brief en in het gesprek van woensdag 9 juli met [bestuurslid 1] en [bestuurslid 2] . Ik moet vaststellen dat er een soort dossier is gemaakt en dat daar allerlei afschuwelijke dingen in staan, daarvoor mijn verontschuldigingen. Om de impasse te doorbreken heb ik in het verleden voorgesteld mijn t.v. toestel te verplaatsen, maar inmiddels heb ik een ander voorstel om het iedereen, mijzelf incluis, naar de zin te maken (…) een soort woningruil. (…) Volgend schooljaar, september a.s. zal ik zeker 4 dagen per week werkzaam zijn aan het [naam school] (…) Ik ben nu 71 jaar en wil nog een tijdje genieten van mijn vak, van mijn leven en niet nerveus te hoeven zijn of mijn buurvrouw geïrriteerd is door mijn aanwezigheid. Tevens vind ik het bespottelijk dat mijn radio of t.v. al jaren de rust van anderen verstoor. (…)”.
“Cliënte heeft inmiddels contact gehad met mevrouw (…) en besloten dat niet op uw voorstel tot woningruil kan worden ingegaan. Mevrouw (…) past niet in het profiel van gegadigden voor een woning op het hofje . Bovendien is er een aanzienlijke wachtlijst voor het hofje . (…)Gelet op het bovenstaande moet worden vastgesteld dat u in ernstige mate tekortschiet in de nakoming van uw verplichtingen jegens cliënte. (…) te zorgen dat u uw gedrag per ommegaande aanpast en aangepast houdt, in die zin dat u per direct iedere vorm van geluidsoverlast staakt en gestaakt houdt.”.
“Op vrijdag 1 augustus jl. heb ik u geschreven conform (…) Ondanks de in mijn voornoemde brief opgenomen sommatie, heeft u uw gedrag niet gebeterd. Sterker, van cliënte heb ik vernomen dat het op zondag 3 augustus wederom volledig is misgegaan op het hofje (…)”.
“(…) Iedereen hier op het hofje weet dat ik bijna voortdurend logeer bij het zusje van [bewoner 3] en dat ik dus bijna nooit thuis ben. Inmiddels staat mijn relatie met [zus van bewoonster 3] onder druk omdat haar huis geen hotel is. Dat smijten met deuren etc. zijn pure verzinsels. Ik kwam heel rustig thuis, zet mijn TV aan om het tweede deel van zomergasten te kijken en toen raakte [bewoner 3] buiten zichzelf. De rest heeft u prima beschreven en is de volledige waarheid. Het is hier gehorig in dit kleine huisje en als de TV zacht aanstaat kan ik dat beneden en boven horen.”.
“Gisteravond wederom je televisie keihard aan. Om 21.30 mijn tv beneden uitgezet (..) Beneden hoorde ik het geluid van je tv al (...) kon ik het programma bijna letterlijk volgen. (…) De laatste maand was het op een enkele uitzondering na rustig (…)”.
“(…) Op 15 en 27 oktober jl. was het wederom raak. Het betreft met name het harde geluid afkomstig van uw televisie. (…) Enige tijd geleden spraken wij elkaar telefonisch. U gaf toen aan naarstig op zoek te zijn naar een nieuwe woning. Ik zou het op prijs stellen indien u mij over deze zoektocht nader informeert. (…)”.
“(…) Deze week bereikte ons helaas het bericht dat er wederom en herhaaldelijk vanuit jouw woning geluidsoverlast optreedt in het Hofje . (…) neemt sinds augustus jl. de overlast weer structureel toe. (…) Als (…) verhuurder (…) zijn wij verantwoordelijk voor een ongestoord woongenot. Als dit door toedoen van geluidsoverlast vanuit jouw woning wordt verhinderd, laat je ons geen mogelijkheid om maatregelen te nemen. (…) als de geluidsoverlast aanhoudt, dan zien wij geen andere weg dan de kwestie opnieuw aan de advocaat uit handen te geven. (…)”
“(…) Zoals beloofd een mailtje met wat er vrijdagavond voorgevallen is. Ik kwam rond half 11 ’s avonds thuis en het steegje galmde van de harde televisie en de radio van [gedaagde] . Ik kon woordelijk volgen welk programma cq muziek hij op had staan. In mijn huis was het ook duidelijk te horen, ondanks dat ik zelf de televisie aan had. (…) Toen ik rond 24.00u naar bed ging was het volume nog steeds hetzelfde niveau. (…) [bewoner 3] heeft er altijd last van en ik niet altijd en het voelt voor mij zeer vreemd dat ik dan degene zal zijn die elke keer de politie gaat bellen omdat zij dat niet wil doen. Dan krijg ik nog ruzie met [gedaagde] vanwege het geluidsprobleem waar [bewoner 3] voornamelijk last van heeft. Ik ga daar niet tussen zitten. (…)”.
“(…) Bij schrijven van 21 september 2016 bent u namens cliënte nogmaals gewezen op de door u veroorzaakte geluidsoverlast. Uitdrukkelijk is aangegeven dat als de geluidsoverlast zou aanhouden, cliënte geen andere weg zou zien dan de zaak opnieuw aan mij te overhandigen. Afgelopen weekend (dus vrijwel direct na de ontvangst van voornoemde brief) is het, zo heb ik van cliënte begrepen, wederom uit de hand gelopen. Als gevolg van door u veroorzaakte geluidsoverlast, is er een uiterst gespannen situatie op het hofje ontstaan en zijn er wederom meerdere klachten bij cliënte binnengekomen. Ik moet constateren dat u, ondanks alle pogingen van cliënte om de rust op het hofje te herstellen, nog steeds in ernstige (en voortdurende) mate tekortschiet in de nakoming van uw verplichtingen jegens cliënte. U verkeert terzake in verzuim. (…)”
“(…) hierdoor krijg ik elke maandag avond telefoontjes, bonzen en gebel aan mijn deur en op dinsdag en woensdag gebeurt dit nooit. (…) Maar ik zal tot mijn laatste snik op komen voor vrije geluiden in mijn eigen huisje. (…)”.
“(…) verzoek gedaan om te mogen verhuizen naar de woning van [naam] (…) Het bestuur wijst dit verzoek af. (…) Het bestuur heeft er geen vertrouwen in dat een interne verhuizing de overlast die jij veroorzaak wegneemt.(…)”.
[bewoner 5] [huisnummer 5]
“(…)Ik stel er prijs op te verklaren dat ik nog nooit iets heb gemerkt van geluidsoverlast, die veroorzaakt zou zijn door hofgenoot [gedaagde] (...) Ook op warme dagen, wanneer overal in de hof ramen en deuren opstaan; heb ik nooit last gehad van radio- of televisielawaai uit huisje [huisnummer 1] (…) Ik meen het van harte als ik zeg dat [gedaagde] een aardige, intelligente man is, (…) Niet iemand die erop uit is anderen het leven zuur te maken.”
“(…) Ik woon naast [gedaagde] en ik moet bekennen dat ik nauwelijks last heb van wat dan ook. De geluiden die ik hoor passen bij deze niet geïsoleerde huizen. (…) Af en toe staat er iemand voor zijn deur, die maakt nog het meeste lawaai. (…)Deze brief heb ik al een keer bij de vorige zitting gestuurd. Wat mij betreft is er niets veranderd.”
“Mocht cliënte nog een klacht over door u veroorzaakte geluidsoverlast ontvangen, dan zal cliënte een bodemprocedure starten”en daarbij een verslag van het bestuur over het incident op 20 maart 2017 meegestuurd.
“(…) Ik kwam gisteravond om 20.30 uur terug van mijn werk. Harde televisie van [gedaagde] geconstateerd, even langs zijn deur gelopen en idd het was loeihard. Ik kon letterlijk horen wat er gezegd werd op tv. Naar binnen en naar boven, mijn dakraampje stond open en het geluid van [gedaagde] ’s televisie was ook binnen bij mij (boven) duidelijk te horen. Raampje dicht, (…) Ik ben al zijn jaren structurele geluidsoverlast meer dan zat. (…)”.
(…) Ook gisteravond is het weer misgegaan. Inmiddels ontving ik weer een beeld- en geluidsfragment waaruit blijkt dat uw televisie in de steeg woordelijk is te horen. (…)”.
“(…) dat ik echt alles in het werk stel om alle in dit huisje zo normaal mogelijk probeer te doen, tijdens de 3 avonden dat ik er überhaupt ben. (…) Mijn radio & TV staan bijna altijd zacht. Dat het hier soms een beetje gehorig is, weet iedereen. Maar met een chagrijnige buurvrouw te weten [bewoner 3] is het slecht kersen eten. In een gehorig huisje is het natuurlijk gehorig naar beide kanten.”.
“(…) Ik kwam aan om 18:45 uur en ben om ca 21:30 uur weer weggegaan. (…) Toen ik aankwam hoorde ik in de poort al dat [gedaagde] z’n televisie luid aan had staan. Ik kon bij zijn deur het televisieprogramma dat hij aan had staan woordelijk volgen. De gehele periode dat ik binnen ben geweest was de televisie van [gedaagde] te horen. (…) Doordat we met z’n drieën waren leek het in eerste instantie wel mee te vallen. (…) Maar op de momenten dat we niet spraken ervoer ik het geluid als penetrant en hinderlijk. (…)”.[bestuurslid 3] heeft daarover onder meer verklaard:
“(…) Buiten hoorde ik al dat de tv hard aanstond. Hoewel ik binnen niet woordelijk kon verstaan wat er gezegd werd, kon ik de stemmen van presentatoren goed herkennen evenals de tunes van televisieprogramma’s. Het geluid van de tv van de heer [gedaagde] was bij buurvrouw [bewoner 3] zeer storend aanwezig. (…)”.2.39. [bewoner 3] heeft op 16 november 2017 een mail gestuurd aan het bestuur van het Hofje en daarin verslag gedaan van de door haar ervaren geluidsoverlast in de periode van 24 oktober 2017 tot en met 15 november 2017.
3.De vordering
4.Het verweer en de tegenvordering
Hij legt aan de tegenvordering ten grondslag – kort weergegeven – dat hij elders geen woonruimte zal kunnen bemachtigen. Hij is inmiddels 73 jaar. Het Hofje had beter kunnen inzetten op mediation tussen [gedaagde] en [bewoner 3] in plaats van eenzijdig de kant van [bewoner 3] te kiezen in deze burenkwestie.