Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Het procesverloop
2.De feiten
Het is de werknemer niet toegestaan om, zonder schriftelijke toestemming van de werkgever, gedurende de duur van de dienstbetrekking op directe noch indirecte wijze voor een andere werkgever, opdrachtgever of een derde werkzaamheden te verrichten en om zaken voor eigen rekening te doen. Gedurende de looptijd van deze arbeidsovereenkomst zal overtreding van deze bepaling voor de werkgever een dringende reden vormen tot ontslag op staande voet als bedoeld in artikel 7:677 BW.’
(…) Ik heb de arbodienst gesproken en zij hebben mij aangeraden om regelmatig met jou een kopje koffie te drinken. Dat schijnt bij de re-integratie verplichtingen te horen. Ik wil je dan ook uitnodigen om morgen 8 juni om 16.00 uur naar de winkel te komen. Dan gaan wij even samen wat drinken. (…)’
(…) ik ben nu een paar dagen ziek en gebruik medicijnen en moet op advies van mijn huisarts rust nemen en ontspanning zoeken. Ik zit helemaal nog niet in een re-integratie traject en wil graag met een ARBO arts spreken. Graag hoor ik de naam en het telefoonnummer van de ARBO arts die je hebt gesproken die jou dit advies gaf.
(…) Ik begrijp dat [werkgeefster] u heeft uitgenodigd voor een gesprek morgenmiddag om 16.00 uur als onderdeel van de re-integratieverplichtingen. U heeft aangegeven niet te zullen verschijnen. Ik maak u erop attent dat het feit dat u ziek bent, direct inhoudt dat u re-integratieverplichtingen hebt, ook als u nog geen werk hoeft te verrichten. Bovendien ben u in staat om te komen. U heeft geen fysieke beperkingen die u verhinderen om te komen, noch bent u opgenomen in het ziekenhuis. U dient dan ook gewoon te verschijnen voor een gesprek.
(…) Op verzoek van [werkgeefster] heb ik [werkneemster] gevolgd. Van 1 juni ’18 tot en met 7 juni’18 heb ik het volgende geconstateerd: Vrijdag 1 juni en zaterdag 2 juni j. was [werkneemster] niet thuis. Zondag 3 juni was zij thuis en tot laat brandde het licht. Maandag 4 juni vertrok zij om 11.20 uur vanuit huis richting [plaats A] . Om 11.30 uur kwam zij aan en parkeerde haar auto op de [a-straat] te [plaats A] . Op dat moment liep zij erg vrolijk de kapper [naam] binnen en ik constateerde dat zij een uitgroeibehandeling en coupe soleil kreeg. Na de behandeling van bijna twee uur hebben wij bevestigd gekregen dat zij inderdaad een afspraak had om 11.30 en dat de kapper niet het idee had dat [werkneemster] ziek was. Na haar uitgebreide kappersbezoek (…) kwam zij vol energie en verzorgd naar buiten en ging zij nog even bij haar moeder langs. (…) Dinsdag 5 juni vertrok [werkneemster] al redelijk vroeg van huis, want ze had een afspraak bij de dokter om 09.00 uur. Na ongeveer een uur vertrok zij met gierende banden naar huis voor wat huishoudelijk werk en om 12.16 uur was zij alweer onderweg naar haar volgende bestemming: [locatie] , gevestigd in [plaats B] . (…) Om 17.04 uur vertrok ze met haar zoon naar [naam voetbalvereniging] en (…) kwam zij aan bij de [b-straat] , te [woonplaats] , waar haar partner woonachtig is. Na lekker gegeten te hebben was het inmiddels om 19:50 uur weer tijd om haar zoon op te halen bij de voetbal, waar ze overigens laat aan kwam. Na haar zoon opgehaald te hebben, ging zij weer terug naar de [b-straat] en rond 21:25 uur vertrok ze vanuit hier weer naar huis. Woensdag 6 juni was [werkneemster] tot 12:15 uur thuis aanwezig en was erg druk met schoonmaken, matten kloppen en haar hond uitlaten. Om 12:15 uur vertrok zij met 80 km per uur naar het tankstation en na het tanken wist ze niet hoe snel ze boodschappen moest doen bij de Dekamarkt. Naar mijn mening reed zij erg hard en was zij absoluut een gevaar op de weg, want om 12:39 uur was zij alweer thuis. (…) Met wat visite bestelden ze om 18.20 uur pizza’s en na gezellig wat getafeld te hebben (…) donderdag, 7 juni, op de dag dat [werkneemster] moest werken bij [handelsnaam] , vertrok zij al vroeg (07:32 uur) naar de [c-straat] , te [woonplaats] . Zij kwam daar om 7.45 uur aan. Wij, mijn zakelijk partner en ik, constateerden daar dat ze daar volop aan het schoonmaken was. Zij liep meerdere keren naar buiten met grof vuil en binnen was zij druk bezig met het huis aan kant maken (stofzuigen, stoffen en dweilen). Daarnaast was zij flink aan het tuinieren. Er was niemand anders aanwezig op dat adres en was er zeker sprake van werk verrichten op dit adres. (…) is hier naar mijn mening absoluut geen sprake van ziekte. [werkneemster] heeft op mij een erg gezonde indruk gemaakt en was zij totaal niet suf ondanks dat zij verklaart aan haar werkgever zware medicatie te slikken. (…)’
(…) Ondanks de onderstaande oproep en uitleg dat u zich aan de re-integratieverplichtingen heeft te houden, bent u vandaag niet verschenen. U heeft geen verdere opgaaf van reden of afmelding voor dit gesprek gegeven.
(…) Ik heb u diverse keren aangegeven ziek te zijn en heb dringend rust nodig volgens mijn huisarts. Ik gebruik diverse medicijnen. De afgelopen week is die rust mij op geen enkele gegund door mijn werkgever ondanks het feit dat zij per WhatsApp aangaf mij met rust te laten. Ook u bent geen medicus die kan beoordelen hoe mijn gezondheid is en of ik in staat ben op afspraken bij mijn werkgever te komen. Een aantal maal heb ik aangedrongen op een gesprek met een ARBO arts waaruit blijkt dat ik 100% bereid ben mee te werken.
(…) Afgelopen vrijdag hebben degene die u gevolgd hebben verslag gedaan van hun bevindingen. Uit die bevindingen blijkt dat u op donderdag 7 juni jl. van 7.45 tot 11.00 uur werkzaamheden hebt verricht in de (…) te [woonplaats] . Daarmee gaat u kennelijk direct in tegen het advies van uw arts, zodat u het herstel bewust belemmert, voorzover er daadwerkelijk sprake zou zijn van ziekte. Bovendien ben u dus wel voor een ander dan uw werkgever gaan werken, ondanks uw ziekmelding op een dag dat u voor uw werkgever had dienen te werken. Voorts overtreedt u daarmee artikel 13 van uw arbeidsovereenkomst. (…) Nu u wederom geen gehoor heeft gegeven aan de oproep om te verschijnen en gebruik te maken van uw recht op wederhoor, neemt cliënte aan dat er geen omstandigheden zijn om cliënte op andere gedachten te brengen omtrent het ontslag op staande voet. Voor alle duidelijkheid u wordt ontslagen omdat u:
- zonder toestemming van uw werkgever;
- tijdens uw ziekte aan het werk was bij een derde;
- op een tijdstip dat u bij cliënte zou moeten werken;
- u zich kennelijk dus niet houdt aan het advies van uw arts;
- en u aanwijzingen van uw werkgever structureel negeert.
3.Het verzoek
4.Het verweer en het tegenverzoek
Kamerstukken I, 2013-2014, 33 818, nr. C, pag. 99 en 113). Een ontslag op staande voet dat niet rechtsgeldig wordt geacht, is dus als zodanig ernstig verwijtbaar, omdat dan is opgezegd in strijd met artikel 7:671 BW. Nu hiervoor is geoordeeld dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is, moet het verzoek van [werkneemster] om toekenning van een billijke vergoeding dan ook worden toegewezen.
New Hairstyle)). Ook met de gevolgen van het ontslag kan rekening worden gehouden, voor zover die gevolgen zijn toe te rekenen aan het verwijt dat de werkgever kan worden gemaakt. Het gaat er uiteindelijk om dat de werknemer wordt gecompenseerd voor het ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever.