2.1.[eiser] en [gedaagde] zijn stukadoors. Samen met [naam 1] zijn zij per
1 juli 2002 een vennootschap onder firma aangegaan onder de naam ‘VOF [naam stucadoorsbedrijf] ’ (hierna: de vof). In de vennootschapsakte van 20 augustus 2002 (hierna: de vof-akte) is onder meer het volgende bepaald:
“
Artikel 7: Boekjaar en jaarrekening
(…)
2. Na afloop van elk boekjaar, alsmede na een eventuele ontbinding van de vennootschap, worden de boeken van de vennootschap afgesloten en worden daaruit binnen zes maanden nadien een balans en winst- en verliesrekening opgemaakt. De vaststelling van deze balans en winst- en verliesrekening dient te geschieden met inachtneming van de normen die in het maatschappelijk verkeer als aanvaardbaar worden beschouwd. Deze balans en winst- en verliesrekening worden als bewijs van hun goedkeuring en van wederzijdse decharge, door de beide vennoten ondertekend binnen zes maanden na afloop van het boekjaar, respectievelijk na beëindiging van de vennootschap.
(…)
4. Indien een vennoot gedurende een termijn van een maand, nadat hij daartoe door de andere vennoot schriftelijk is aangemaand, in gebreke is gebleven, de in lid 2 bedoelde ondertekening te verrichten, zal de ondertekening door de andere vennoot voor hen beiden bindend zijn, tenzij hij binnen voornoemde termijn zijn bezwaren aan de andere vennoot schriftelijk kenbaar heeft gemaakt.
Artikel 8: Winstdeling
(…)
2. Exploitatieresultaten (…) zullen door de vennoten als volgt worden genoten of gedragen:
- vennoot sub 1: 33 1/3 procent
- vennoot sub 2: 33 1/3 procent.
- vennoot sub3: 33 1/3 procent
(…)
Artikel 9: Privé-opnamen
1. Ieder van de vennoten heeft het recht om per maand een in onderling overleg vast te stellen bedrag te eigen behoeve uit de kas van de vennootschap op te nemen, ten laste van zijn aandeel in het exploitatieresultaat. (…)
2. Indien het aandeel in het exploitatieresultaat van een vennoot groter is dan de som van zijn privé-opnamen in dat boekjaar, zal de kapitaalrekening van die vennoot per ultimo van dat boekjaar voor het verschil worden gecrediteerd.
3. Indien het aandeel in de winst van een vennoot kleiner is dan de som van zijn privé-opnamen in dat boekjaar, zal die vennoot verplicht zijn het verschil binnen acht maanden na afloop van het boekjaar in de kas van de vennootschap terug te storten, tenzij in onderling overleg binnen die acht maanden door de vennoten wordt besloten dat de kapitaalrekening van de betrokken vennoot per ultimo van dat boekjaar voor het verschil wordt gedebiteerd.
(…)
Artikel 14: Einde van de vennootschap gevolgd door liquidatie
1. Ingeval van beëindiging van de vennootschap zal zo spoedig mogelijk tot vereffening van de onderneming van de ontbonden vennootschap worden overgegaan en wel
a. door alle vennoten in geval van beëindiging krachtens een daartoe aangegane schriftelijke overeenkomst tussen de vennoten;
(…)”