Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Het procesverloop
2.De feiten
“
Verplichtingen verhuurderArtikel 7.1. Verhuurder zal huurder gedurende de huurtijd het rustig genot van het gehuurde verschaffen. Verhuurder is niet aansprakelijk voor feitelijke stoornis in het huurgenot door derden.(…)3. Verhuurder zal alle gebreken die het gebruik van het gehuurde verhinderen of ernstig belemmeren opheffen, (…)4. Verhuurder is niet aansprakelijk voor schade die huurder lijdt ten gevolge van een gebrek als bedoeld in het vorige lid (…) tenzij verhuurder ter zake grove schuld of ernstige nalatigheid kan worden verweten.Verplichtingen huurder(…)Artikel 9.(…)3. Huurder zal ervoor zorgdragen dat aan omwonenden geen overlast wordt veroorzaakt.(…)5. Huurder is verplicht het gehuurde met al hetgeen daartoe behoort, zoals b.v. de tuin, de paden, stoepen e.d. (…) overeenkomstig de bestemming te gebruiken en in goede staat van reinheid te houden.6. Het is de huurder verboden:a. dieren te houden, die hinder voor omwonenden veroorzaken, zulks ter beoordeling van de verhuurder;b. (…), of enigerlei voor de omwonenden hinderlijke bezigheden te verrichten;(…)7. Zonder schriftelijke toestemming van verhuurder is het huurder verboden:(…)b. dieren te houden, met uitzondering van één kat en één hond, onverminderd het bepaalde in lid 6, sub a van dit artikel;(…)”.
[betrokkene 1]. De afspraken die tijdens dat gesprek zijn gemaakt, zijn door Brederode Wonen vastgelegd in een brief van 25 november 2010 aan [eiseres] en [buurvrouw]:
“Partijen zijn het er over eens dat zij allemaal dezelfde belangen hebben: zij willen rustig – in harmonie met elkaar – en prettig wonen. Zij willen respectvol met elkaar omgaan en met elkaar blijven communiceren. Zij hebben hiertoe de volgende afspraken met elkaar gemaakt:- Partijen zullen elkaars privacy respecteren en zullen niet ongevraagd bij elkaar in de tuin komen. [buurvrouw] zal de schutting doortrekken tot aan het einde van de tuin.- Partijen zullen elkaar rechtstreeks aanspreken als er iets besproken moet worden.- [buurvrouw] zal maatregelen nemen om zoveel als mogelijk de overlast van haar blaffende hond te beperken;- [buurvrouw] zal de vuurkorf niet meer gebruiken. Indien zij in de toekomst een vuurtje maakt zal zij dit vooraf melden en als er rookoverlast wordt gemeld, zal zij afdoende maatregelen nemen om de overlast te stoppen.Brederode heeft verder toegezegd dat het (voormalig) badkamerraampje zodanig wordt aangepast dat het ondoorzichtig wordt. Hiertoe was al een afspraak gemaakt met de opzichterde [opzichtiger], maar deze was door ziekte verplaatst.”.
“Naar aanleiding van het bemiddelingsgesprek is afgesproken dat, indien er (over-)last wordt ervaren, u eerst contact zou opnemen met uw buurvrouw om dit te bespreken. (…) Wij zullen nu niet terugkomen op zaken welke u (…) niet in het gesprek bespreekbaar heeft gemaakt.
“Door mij is geconstateerd dat er een apparaat buiten aan de oostgevel van uw woning is bevestigd dat op een camera lijkt. Als mijn vermoeden juist is, dan is dat schending van de privacy omdat die op de tuin van de buren is gericht. Ik verzoek u vriendelijk om zo snel mogelijk te reageren op mijn veronderstelling.”.
En op 21 november 2012:
“(…) Maar u geeft in uw reactie niet aan wat de functie van het apparaat is dat u heeft aangebracht. Graag hoor ik alsnog van u wat de functie is van het object dat aan uw gevel is bevestigd.”.
Op 23 november 2012 heeft er een bemiddelingsgesprek plaatsgevonden tussen [eiseres] en [buurvrouw].
Verder heeft Brederode Wonen naar aanleiding van een klacht van [eiseres] over het terras van [buurvrouw] een inspecteur langs gestuurd. Deze heeft geconstateerd dat het terras binnen de door Brederode Wonen gestelde normen is aangelegd.
“opnieuw een bemiddelingsgesprek met uw buren te voeren. In mijn brief van 18 juli had ik dit al voorgesteld. U heeft mij echter laten weten dit niet te willen. Als u dit alsnog wilt dan kunt u contact met mij opnemen via (…)”.
“Op 12 februari 2013 ben ik bij u op huisbezoek geweest (…) U vertelde mij tijdens dit gesprek dat u uw honden altijd meeneemt als u weggaat en dat ze (bijna) niet blaffen als u thuis bent. Inmiddels hebben wij weer verschillende klachten van uw buren over uw blaffende honden ontvangen waarbij ook bewijsmateriaal is bijgevoegd. Zoals u kunt lezen in de algemene voorwaarden artikel 9 lid 6a is het verboden om dieren te houden, die hinder voor omwonenden veroorzaken. Ik verzoek u daarom nogmaals om te proberen de geluidsoverlast van uw honden te verminderen door bijvoorbeeld een gedragscursus te kiezen. (…)”.
“Wij zijn van mening dat wij u klachten voldoende hebben onderzocht en hebben geen gebrek kunnen constateren. Wij zullen uw klachten dan ook niet meer in behandeling nemen.”.
Vervolgens heeft Brederode Wonen op 16 juni 2014 aan [eiseres] geschreven: “heb ik u al gemeld dat wij voor wat betreft de overlast van blaffende honden bewijzen nodig hebben (zoals constateringen van de politie). Als wij deze niet ontvangen, zullen wij op deze klacht niet meer ingaan.
“Wij hebben op het politiebureau een gesprek gevoerd met uw buurvrouw van nummer [huisnummer 2] en [kennis/vriend] (kennis/vriend). Tijdens dit gesprek verklaarde [buurvrouw] dat zij zich wil houden aan de afspraken die gemaakt zijn in het bemiddelingsgesprek van 23 november 2012. Als u overlast van haar ondervindt dan mag u haar hierop aanspreken. (…)De heer [wijkagent] heeft u hierna gesproken en het volgende gemeld:• Aan een af en toe rokende vuurkorf en een kakelende kaketoe wordt niet gedaan;• Aan klachten met betrekking tot een blaffende hond (en) die niet langer dan 15 minuten duren wordt ook niets gedaan;• Na 22 ’s avonds mag u bellen ingeval van (ernstige) overlast.Brederode Wonen sluit zich aan bij bovenstaande afspraken met de politie. (…)”.
2.19. Vervolgens heeft mr. E. Luijendijk zich als gemachtigde van [eiseres] tot Brederode Wonen gewend bij brief van 17 juni 2016 om de door [eiseres] ervaren geluidsoverlast door huisdieren aan te kaarten. Bij brief van 22 juni 2016 heeft Brederode Wonen gereageerd:
“(…)De tuinen zijn zo groot dat het niet nodig is om last van elkaar te hebben. Uw cliënten zijn de enige die klagen. De andere twee huurders vinden het heel vervelend dat uw clienten blijven klagen. Sinds 2010 hebben er al vele (bemiddelings)gesprekken plaatsgevonden met alle partijen. Ook met de wijkagent erbij. (…)Naar aanleiding van uw brief heeft [betrokkene 2] op 22 juni 2016 opnieuw contact opgenomen met [buurvrouw]. Zij heeft één hondje dat aanslaat als er iemand langskomt. Als mevrouw afspraken heeft die langer dan twee uur duren, dan gaan de honden naar haar moeder. Als zij thuis is blaffen de honden niet en volgens haar blaffen de honden ’s nachts niet want dan is zij thuis. (…)De kaketoe staat al enige tijd binnen waardoor uw cliënte hiervan geen last meer kan hbben. Drie keer per week gaat de kaketoe naar buiten als hij onder de douche gaat. Dit duurt hooguit vijf minuten per keer. (…)Op 22 juni 2016 heeft [betrokkene 2] contact opgenomen met de politie. Dit jaar hebben zij geen meldingen van overlast van [a-straat] ontvangen. In 2015 waren dat er drie, waarbij er geen constateringen zijn gedaan. (…)Uit het huidige dossier blijkt niet dat de overlast zo ernstig is dat er maatregelen moeten worden genomen. Wij zijn dan ook van mening dat wij meer dan voldoende hebben gedaan om de overlastsituatie op te lossen. (…)”.2.20. Brederode Wonen heeft [buurvrouw] op 29 januari 2018 aangeschreven dat [eiseres] in de zomer veel overlast heeft ervaren van de vuurkorf/barbecue en [buurvrouw] verzocht om bij het maken van een vuurtje meer rekening te houden met haar buren en in ieder geval ervoor te zorgen dat de rookoverlast tot een minimum wordt beperkt.
3.De vordering
I. voor recht verklaart dat er sprake is van een gebrek ex artikel 7:204 BW in de vorm van ernstige overlast/hinder dat wordt veroorzaakt door [buurvrouw] en de overige bewoners van de woning met het adres [a-straat] [huisnummer 2];