2.3.In maart/april 2018 heeft [A.], dendroloog, European Tree Technician en gecertificeerd boomveiligheidscontroleur bij Diospyros decandra BV te Alphen aan den Rijn, in opdracht en voor rekening van [eiser1] c.s. onderzoek verricht naar de veiligheid van de Bomen. In zijn onderzoeksrapport (hierna: het Onderzoeksrapport) staat onder meer het volgende opgenomen:
“(..)
3. Situatie
In de voortuinen van [adres] groeien twee bomen.
1. Een Watercipres (..) op 70 cm van de gevel. (..)
De stam oogt gezond, er is echter een scheur geconstateerd, het hout naast de scheur voelt zacht aan. Kans op scheuren van de stam is aanwezig.
De top van de boom is in een eerder stadium eruit gewaaid. Op die plaats heeft de boom meerdere nieuwe toppen gevormd. De aanhechtingen van deze toppen zijn onvoldoende, er is kans op uitbreken van deze toppen.
Er is geen ondergronds onderzoek verricht, indien de boom niet onder de fundering kan wortelen, is de stabiliteitsruimte onvoldoende. (..)
In deze rapportage is de boom aangemerkt als te verwijderen risico-boom, er is niet gekozen voor nader onderzoek. Op grond van nader onderzoek zou de boom wellicht nog enkele jaren kunnen blijven staan. Nader onderzoek houdt de volgende drie acties in:
- Een tomografie-meting (picusmeting), waarbij de stam met geluidgolven onderzocht wordt op verborgen holtes
- Onderzoek met de hoogwerker naar de takaanhechtingen (toppen)
- Wortelonderzoek i.v.m. de stabiliteit
De kosten van onderzoek zijn hoger dan de waarde van de boom, en niet reëel voor een particulier boombezitter om deze aan de boom te besteden. Daarbij is in aanmerking genomen dat deze onderzoeken om de ca. 3 jaar herhaald moeten worden én dat de kans op behoud van de boom gering is.
2. Een zwarte den (..), staat op korte afstand van de Watercipres. Deze boom groeit ‘onder de kroon vandaan’ en staat scheef. De bodem is onderzocht en op grond van daling van de bodem onder de kroon van de Zwarte den (aan de straatzijde) kan worden geconcludeerd dat de stabiliteit onvoldoende is. Met ander woorden, er is kans op omvallen van deze boom.
4. Maatregelen en urgentie
Beide bomen moeten verwijderd worden, de Zwarte den zo spoedig mogelijk, de Watercipres binnen 6 maanden.
5. Boomgegevens
Nummer 1
Soort: Metasequoia glyptostroboides
Nederlandse naam Watercipres
Stamdoorsnede 70 cm
Hoogteklasse 12-15 m
Conditie redelijk
Mankementen meerdere toppen, aanhechtingen twijfelachtig
scheur en zacht hout stam
stabiliteitsruimte onvoldoende
Boomveiligheidsstatus risicoboom
Maatregelen kap
Urgentie maatregelen zes maanden
Nummer 2
Soort: Pinus nigra var. nigra
Nederlandse naam Zwarte den
Stamdoorsnede 60 cm
Hoogteklasse 9-12 m
Conditie redelijk
Mankementen scheefstand, onvoldoende stabiliteit
Boomveiligheidsstatus risicoboom
Maatregelen kap
Urgentie maatregelen direct”