Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.[eiseres 1] B.V.
1.Het procesverloop
MB Holding ingesteld. MB Holding heeft schriftelijk geantwoord.
2.De feiten
“
ELION 1750-840: 26kN/m2
“
Modern bedrijfsgebouw met kantoren en showroomruimte(…).
“
Salland: (…)- wat is de vloerbelasting bij de showroom? Ruimte onder de kantoren.”.
“
hierbij de antwoorden inzake Salland 2:- (…)- de vrije hoogte is bij je in bezit nav de laatste bezichtiging;- de eigenaar weet niet wat de vloerbelasting daar is. Ik zal als bijlage tekeningen meesturen waaruit wij denken te kunnen afleiden dat het eerste gedeelte van de showroom (de vroegere orderpickruimte) gerekend vanuit de bedrijfshal tot de muur van de toiletten/kantines een zelfde soort betonvloer is als in de hal en achter de muren van de toiletten/kantine tot aan de voorgevel is een systeemvloer (nu oa kantoren). Dit laatste gedeelte zal waarschijnlijk een vloerbelasting van 250kg/m2 hebben.”.
1.1. (…) huurder huurt van verhuurder een gedeelte bedrijfsruimte conform bijgevoegde tekening (ruimte 1, 2 en 3) en parkeervoorziening, (…) welke bedrijfsruimte nader is aangegeven op de als bijlagen bij deze overeenkomst gevoegde en daarvan deel uitmakende door partijen geparafeerde tekening en een door partijen geparafeerd proces verbaal van oplevering (…) en waarin tevens een beschrijving van de staat van het gehuurde wordt gegeven. (…).
Gebrek
“(…)
“
1.2. Het gehuurde zal (…) worden gebruikt als bedrijfsruimte met werkplaatsen en kantoren ten bate van het glasbedrijf met verfhandel.(…)1.4. De hoogst toelaatbare belasting van de vloeren van het gehuurde bedraagt: 2.000 kg/m2.”.
Op 15 april 2019 heeft [naam] , werkzaam bij AGC Nederland, een schriftelijke verklaring gegeven aan MB Holding :
“
(…) bekend met het pand in Beverwijk. Voor onze werkzaamheden was deze hal prima geschikt. (…) Gezien de productie stond er ook een glasvoorraad. Soortelijk gewicht van glas is 2,5 kg per m2 per mm dikte. Bij ons reden er ook vrachtwagens naar binnen en1 heftruck van 1,5 – 2 ton capaciteit. (…) Zouden er te grote ongelijkheden in de vloer zitten dan zou het glas er vanaf zijn gevallen tijdens het verplaatsen van deze karren en dat was niet aan de orde. (…) Tijdens de oplevering/afschouw is er ook niets opgemerkt dat de vloer niet deugdelijk zou zijn. (…)”.
“(…)
Hierbij doe ik jullie (…) de aangepaste tekeningen voor de verbouw van [eiseres 2] aan het Salland 2 te Beverwijk toekomen(…)PS.Op zoek naar wat technische uitgangspunten voor het pand kwam ik het volgende tegen, welke misschien van invloed kan zijn op de inrichting:(…)- Tussen as 3-7 is een asfaltbetonvloer aangelegd met een veranderlijke belasting van 1500kg/m2. Oorspronkelijk liep de hal door tot aan as 3 en niet tot as 4 zoals nu uitgevoerd. Aldus is in het toekomstige magazijn geen veranderlijke belasting van 2500 kg/m2 maar 1500 kg/m2 “toegestaan”.- Tussen as 7-10 t.p.v. de productie is een schuimbetonvloer van 250 mm + 120 vezelbetonvloer aangebracht met een veranderlijke belasting van 2500 kg/m2.- Alleen onder de gevels en kolomassen zijn betonnen balken met funderingspalen aangebracht.- Op p.333 van de archiefberekening van de gemeente is een bestaande sondering terug te vinden en kunnen we aldus gebruiken ter bepaling van de funderingsconstructie voor de silo’s en koelmachines. (…)”.
Recent heeft u als huurder aanvang gemaakt met een grootschalige renovatie van het pand. Daarbij stuitte u op een instabiele bedrijfsvloer in vrijwel alle hallen.Op 24 maart jl. hebben wij samen de situatie ter plaatse opgenomen. Op drie plaatsen is er bij wijze van proef een lichte heftruck zonder noemenswaardige vracht over de vloer gereden. Op de hoeken van de dilataties in de vloer, of op de hoeken van de vloerplaten was er sprake van een behoorlijke deining van de vloer. (…)Dit gegeven lijkt mij bouwkundig niet in orde en duidt mijns inziens op een gebrek zoals genoemd in artikel 3 van de algemene bepalingen welke behoren bij de huurovereenkomst.
“
Voor de goede orde bevestig ik hierbij het gezamenlijk bezoek aan Salland 2, waarbij ik je op de hoogte heb gesteld van de recent door mij geconstateerde gebreken aan de vloer (…)
“
(…) Wij hebben direct contact opgenomen met uw advocaat, de heer H.J. van der Hauw en uw bouwbegeleider, [bouwbegeleider] (…) en hebben wij in samenspraak met [bouwbegeleider] op 21 april 2016 de vloer in de bedrijfshal onderzocht, onder andere door boorkernen te (laten) nemen.(…) De bouwhistorische informatie is beschikbaar gesteld door [bestuurder eiseres] en bestaat uit de informatie zoals die destijds bij de aanvraag van de bouwvergunningen is ingediend.(…) De draagkracht van de vloer wordt uitgedrukt in het aantal kiloNewton dat per m2 geplaatst kan worden (kN/m2). (…) De drukvastheid wordt gezien als de zogenaamde puntdruklast, aangegeven met kg/cm2. Het is in principe goed mogelijk dat een vloer voldoende draagkrachtig is, maar dat een belasting op een zeer klein oppervlak (puntbelasting) toch tot schade leidt, zoals scheuren of vergruizing van de vloer.
20 mei 2016 MB Holding aansprakelijk gesteld en gesommeerd de vloer volledig te vervangen. Indien MB Holding geen gehoor geeft aan de sommatie dan zal [eiseres 1] de herstelwerkzaamheden zelf voor rekening van MB Holding laten uitvoeren.
5.3. Analyse van de schadeDe oorzaak van het schotelen en het ontstaan van scheurvorming (…):
7. Conclusies en advies
mr. Ch.G.A. van Rijckevorsel, een kostenoverzicht toegezonden aan MB Holding ad
€ 1.318.865,24 betreffende het vervangen van de vloer.
“
5.4. Partijen verschillen van mening over de vraag of de vloer van de bedrijfshallen kan worden gekwalificeerd als een gebrek en over de vraag of de door [bestuurder eiseres] gemaakte kosten voor het laten leggen van een nieuwe vloer redelijk zijn. Voor wat betreft de beoordeling van de vloer geldt als uitgangspunt dat partijen het erover eens zijn dat de vloer een draagkracht dient te hebben van 2.500 kg/m2.Dat de gehele vloer mogelijk niet voldeed aan deze draagkrachteis is vooralsnog, gelet op de elkaar tegensprekende conclusies van de deskundigen, onvoldoende aannemelijk.
3.De vordering
1. voor recht verklaart dat bij de aanvang van de huurovereenkomst en bij ingebruikname van het bedrijfspand door [bestuurder eiseres] sprake was van een gebrek aan de vloer ex artikel 7:204 lid 2 BW;
Verder heeft [eiseres 1] c.s . op grond van artikel 7:207 lid 1 BW recht op huurprijsvermindering wegens vermindering van het huurgenot. MB Holding is aansprakelijk voor de gevolgschade gelet op het bepaalde in artikel 7:208 BW.
4.Het verweer
5.De beoordeling
Ten tweede heeft [eiseres 1] bij het ingaan van de huur de vloer in toenmalige staat geaccepteerd en heeft zij pas anderhalf jaar later over gebreken aan de vloer geklaagd, te weten op het moment dat zij de eerste machines had geplaatst en met zware vorkheftrucks over de vloer had gereden. Daaruit kan worden afgeleid dat de gestelde gebreken samenhangen met het specifieke gebruik door [eiseres 1] . Ten derde heeft [eiseres 1] geen van de door MB Holding voorgestelde herstelmethoden willen accepteren, maar zelf een geheel nieuwe vloer laten aanbrengen die veel robuuster is omdat deze is voorzien van bewapeningsnetten, is onderheid en 20 centimeter dik is. Daarmee is de nieuwe vloer onvergelijkbaar met de oorspronkelijke vloer.