Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Het procesverloop
- de dagvaarding met producties 1 tot en met 17;
- de conclusie van antwoord met producties 1 tot en met 8;
- de conclusie van repliek met producties 18 tot en met 24;
- de conclusie van dupliek met productie 9;
- akte inhoudende uitlating/reactie op producties van conclusie van dupliek;
- het schrijven van de zijde van Transavia c.s. met producties 10 tot en met 12;
- het schrijven van de zijde van Claimingo met producties 25 tot en met 32;
- de aantekeningen van de griffier van de mondelinge behandeling van 23 juni 2020, waarbij de gemachtigden van beide partijen pleitaantekeningen hebben overgelegd en voorgedragen.
2.De feiten
3.De vordering
- € 1.000,00, vermeerderd met de wettelijke rente over dit bedrag vanaf 11 juni 2018 tot aan de dag der algehele voldoening;
- € 181,50 aan buitengerechtelijke incassokosten, te vermeerderen met wettelijke rente vanaf 2 juli 2018 tot aan de dag der algehele voldoening;
- de proceskosten en de nakosten.
4.Het verweer
5.De beoordeling
een omgeleide vlucht waarmee een passagier uiteindelijk aankomt op een luchthaven die niet overeenstemt met de luchthaven die is aangegeven als eindbestemming volgens het oorspronkelijke reisplan van de passagier, moet op dezelfde wijze worden behandeld als een annulering, tenzij: (…) de luchtvaartmaatschappij aan de passagier voorstelt om hem bij de eerste gelegenheid en onder vergelijkbare vervoersomstandigheden met een andere vlucht te vervoeren naar de luchthaven van de oorspronkelijke eindbestemming of naar een bestemming die met de passagier is overeengekomen; in dat geval kan de vlucht uiteindelijk als vertraagd worden beschouwd (…) de luchthaven van aankomst en de luchthaven van de oorspronkelijke eindbestemming dezelfde stad of regio bedienen; in dat geval kan de vlucht uiteindelijk als vertraagd worden beschouwd. In dat geval is artikel 8, lid 3 naar analogie van toepassing”.Transavia betwist dat er sprake is van een annulering.
annulering: het niet uitvoeren van een geplande vlucht waarop ten minste één plaats is geboekt”. Met Transavia is de kantonrechter van oordeel dat vlucht HV5310 is uitgevoerd alsook hebben de passagiers hun eindbestemming bereikt. Immers, de passagiers zijn na aankomst op Amsterdam-Schiphol door Transavia per bus naar hun eindbestemming Eindhoven vervoerd. Er is aldus geen sprake van, zoals Claimingo heeft gesteld, dat de passagiers zijn aangekomen op een luchthaven die niet overeenstemt met het oorspronkelijke reisplan. De conclusie is dan ook dat er geen sprake is van een annulering van vlucht HV5310, maar van een vertraagde uitvoering van de vlucht.
ATFM due to ATC ENROUTE DEMAND/CAPACITY”. Het toestel is uiteindelijk om 18.34 uur UTC (20.34 uur lokale tijd) vertrokken en met een vertraging van 1 uur en 35 minuten om 20.10 uur UTC (22.10 uur lokale tijd) aangekomen in Bologna. De kantonrechter is van oordeel dat Transavia met de door haar overgelegde producties en haar toelichting daarop voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat vlucht HV5309 een CTOT opgelegd heeft gekregen, die vervolgens meermalen is herzien. Een CTOT kan worden gezien als een besluit van de luchtverkeersleiding gericht aan een specifiek toestel op een specifieke dag in de zin van Verordening, zodat de toegewezen CTOT’s een buitengewone omstandigheid opleveren. Een CTOT is immers niet inherent aan de normale bedrijfsuitoefening en ligt buiten de macht van een luchtvaartmaatschappij. De kantonrechter overweegt dat buitengewone omstandigheden die zich op de voorafgaande vlucht hebben voorgedaan in beginsel doorwerken op de vlucht in kwestie.