Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
De vordering ten aanzien van de eindafrekening wordt afgewezen, omdat deze is gebaseerd op een onjuist salaris en de werkgever correct (op basis van het juiste) salaris heeft afgerekend.
1.Het procesverloop
2.Feiten
- In order to be eligible for an incentive, the number of actual field days during a period should equal at least 90% of the number of available field days over that period.
- Available field days are the number of workable days during a period minus vacation, “ATV” days, days spent on training and meetings. Absenteeism due to illness lowers the actual days but does not lower the number of available field days.
- In case of long term illness (more than 5 consecutive working days) or maternity leave and on the condition that the 90% field day criterion has been met over the remainder off the period, a pro-rata incentive is paid.’
Naar aanleiding van uw verzoek heb ik de door u gemailde loonstroken en eindafrekening van [werknemer] nader bekeken.Ik kom tot de conclusie dat [werknemer] recht heeft op een nabetaling.
3.De vordering
Op grond van (primair) artikel 7:629 lid 8, 7:628 lid 3 en artikel 18.1 van de cao en (subsidiair) artikel 7:611 BW, heeft [werknemer] tijdens ziekte recht op doorbetaling van de (gemiddelde) SIP-bonus en de onbelaste onkostenvergoeding van € 223,00 per maand.
Verder blijkt uit het rapport van Tax Tigers dat bij de eindafrekening € 52,90 bruto te weinig vakantiegeld en eindejaarsuitkering is uitbetaald.
De wettelijke verhoging en wettelijke rente over het achterstallig zijn verschuldigd, omdat MSD niet aan haar betalingsverplichtingen heeft voldaan. Tot slot zijn op grond van artikel 6:96 lid 2 sub c BW ook buitengerechtelijke incassokosten verschuldigd, omdat [werknemer] genoodzaakt was incassomaatregelen te treffen en de gemaakte kosten redelijk (conform staffel) zijn.
4.Het verweer
5.De beoordeling
nietdat de SIP-bonus en de onkostenvergoeding onder het begrip ‘maandinkomen’ moeten worden begrepen. Bovendien komt het samenstel van definities er volgens de kantonrechter op neer dat onder maandinkomen moet worden verstaan het ‘kale’ maandsalaris vermeerderd met eventuele ploegentoeslag. Deze uitleg sluit aan bij de terminologie in de arbeidsovereenkomst, waarin het jaarsalaris van [werknemer] is gedefinieerd als: 12 ‘kale’ maandsalarissen, vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Voor een ruimere uitleg van het begrip maandsalaris zoals door [werknemer] bepleit, biedt de tekst van de cao dan ook geen ruimte.
nietde conclusie dat MSD in strijd met het goed werkgeverschap heeft gehandeld door [werknemer] tijdens ziekte niet méér te betalen dan waartoe MSD op grond van de wet en cao verplicht is. Dat zou anders kunnen zijn als bij [werknemer] het gerechtvaardigd vertrouwen was gewekt dat tijdens ziekte ook de SIP-bonus en de onkostenvergoeding zouden worden doorbetaald. Daarvan is echter niet gebleken. In de Basic Principles SIP staat duidelijk dat geen SIP wordt betaald wanneer de werknemer wegens langdurige ziekte niet minimaal 90% van de werkbare werkdagen werkzaam is geweest (2.7). Ook ten aanzien van de onkostenvergoeding is in (artikel 13 van) het Handboek duidelijk vermeld dat de betaling na twee maanden arbeidsongeschiktheid wordt stopgezet (2.6). De kantonrechter is daarom van oordeel dat er bij [werknemer] geen misverstand over kon bestaan dat deze bestanddelen tijdens ziekte niet zouden worden doorbetaald.