Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.[gedaagde sub 1]
1.Het procesverloop in de hoofdzaak
2.Het procesverloop in de vrijwaringszaak
3.De feiten in de hoofdzaak en in de vrijwaringszaak
Uitgangspunten voor uitvoering werkzaamheden;
Na ons telefoongesprek van vanmiddag, heb ik (…) nog even de gelegenheid gehad e.e.a. te overdenken. Ik vind het bij nader inzien toch onethisch de offerte van Trigion gewoon door te sturen. Inhoudelijk zijn de offertes 1:1 te vergelijken. Zij bieden het pakket BMI monteren en bedrijfsklaar opleveren, incl. schrijven van een PVE en certificering incl. inspectie certificaat aan voor 18.000 euro excl. btw. Daarnaast bieden zij een service- en onderhoudscontract aan voor 715 euro per jaar. Als jij dit aanbod kunt evenaren wil ik vanuit de goodwil van de inmiddels opgebouwde relatie jou het werk gunnen, waarbij aangetekend dat vóór 1 juni de installatie gecertificeerd opgeleverd wordt. (…)”.
Oplevering uiterlijk 1 juni 2017”
Investering overzicht:
Service Abonnement 24/7 per jaar € 765,00
Het Beveiligingsbedrijf zal zich inspannen de voltooiing van de Overeenkomst binnen de opgegeven leveringstermijnen te realiseren. Een overeengekomen levertijd is geen fatale termijn, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen. (…)”
Zoals u bekend was, en is er tussen huurder en eigenaar een verschil van inzicht over wie de rekening gaat betalen voor volledige vervanging van de BMI van [landgoed] . Gezien de urgentie van de zaak hebben partijen, vooruitlopend op de juridische uitkomst van het geschil, om gezamenlijk opdracht te geven voor uitvoering van de vervanging, zonder daarmee enige betalingsverplichting te aanvaarden die niet op één der partijen zou rusten. De discussie voor wiens kosten de factuur uiteindelijk komt, zal door de advocaten dan wel de rechtbank moeten worden beslecht. (…)”
Gisteren heb ik al mijn zorgen uitgesproken over de tijdige oplevering van de BMI van [landgoed] . Ik heb dit doorgemeld naar de eigenaar. Deze heeft nu onderstaande mail van de gemeente en [bestuurder 2] van [gedaagde sub 2] gekregen waaruit blijkt dat [bestuurder 2] de vermoorde onschuld zonder de nodige info speelt, en de gemeente aangeeft geen enkele consideratie te hebben als het certificaat niet morgen in hun bezit is. Ik moet je dan ook verzoeken de complete oplevering morgen af te ronden, en het benodigde certificaat morgen aan te leveren bij de gemeente. Als dit niet gerealiseerd wordt kan dit voor alle betrokkenen een chagrijnige affaire worden. Ik verzoek je mij morgen strikt op de hoogte te houden van de voortgang.”
Voor de stand van zaken verwijs ik naar mijn e-mail van vanmorgen 11.14 uur. Door het voortdurend moeten wijken voor festiviteiten van [gedaagde sub 2] wordt het morgen D-day. Ik zal naar [eiser] de onderstaande mail van [bestuurder 2] doorsturen, want zij en de [gedaagde sub 2] zijn samen verantwoordelijk voor de vertraging die is opgetreden.”
Betreft:Volgens e-mail opgave d.d. 28.07.2017. Aanvullende werkzaamheden BMI zoals besproken d.d. 24.07.2017.”
Landgoed [landgoed]
Dhr. [gedaagde sub 1]
Landgoed [landgoed]
De verantwoordelijke persoon van de cliënt voor het (beheer/contact) van deze installatie is:
Klant : [gedaagde sub 2]
[gedaagde sub 2]
De opdrachtgever” een handtekening onder deze overeenkomst gezet. Deze overeenkomst is ook door de heer [eiser] (de eigenaar van [handelsnaam] ) ondertekend.
[gedaagde sub 2]
4.De vordering en het verweer in de hoofdzaak
5.De tegenvorderingen in de hoofdzaak en het verweer daartegen
6.De vordering en het verweer in de vrijwaringszaak
7.De zaak op hoofdlijnen
8.De beoordeling in de hoofdzaak
vóór 1 juni de installatie gecertificeerd opgeleverd wordt”.Vervolgens is deze datum ook opgenomen in de afspraken.
Oplevering uiterlijk 1 juni 2017”in de uiteindelijk ondertekende overeenkomst is opgenomen en daarvan deel uitmaakt, naar aanleiding van de email van [betrokkene 1] van 13 februari 2017. Uit die email blijkt ondubbelzinnig dat [eiser] om de opdracht te krijgen èn de offerte van Trigion moest evenaren èn de BMI vóór 1 juni 2017 gecertificeerd moest opleveren. Dat [eiser] de onderliggende reden waarom deze datum voor [betrokkene 1] zo van belang was, niet wist of in elk geval niet voldoende duidelijk van [betrokkene 1] heeft begrepen hoe groot het belang bij die datum was, dan wel het feit dat die datum mogelijk niet juist was, omdat het 31 mei 2017 had moeten zijn, doet – als dat al zou komen vast te staan – niet af aan het feit dat dit een uitdrukkelijk overeengekomen uiterlijke datum is, waarvan niet kon worden afgeweken en welke datum [eiser] niet heeft gehaald. Deze datum valt daarmee onder de in artikel 6 van de AV VEB genoemde uitzondering “
tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen”.
het ook door andere factoren, die [eiser] niet kunnen worden toegerekend, niet mogelijk(was)
om het inspectiecertificaat vóór 1 juni 2017 aan te leveren”. Op welke andere factoren [eiser] doelt, geeft hij verder niet aan. Wel wijst [eiser] eerder in de dagvaarding op de email van [betrokkene 1] aan [betrokkene 3] van 30 mei 2017, waaruit volgens [eiser] blijkt dat hem terzake geen blaam treft. In die bewuste email heeft [betrokkene 1] echter slechts aangegeven dat 31 mei 2017 “D-day” wordt doordat de werkzaamheden steeds moesten wijken voor de festiviteiten van [gedaagde sub 2] . Hij stuurt deze email door naar [eiser] met de mededeling dat de complete oplevering de volgende dag moet worden afgerond en dat het benodigde certificaat de volgende dag bij de gemeente moet worden aangeleverd door [eiser] . Daaruit lijkt te volgen dat [betrokkene 1] er op dat moment in elk geval nog van uitging dat het weliswaar lastig maar nog wel haalbaar voor [eiser] moest zijn om alles de volgende dag en dus tijdig, af te ronden en op te leveren. Daarnaast heeft [eiser] nog aangegeven dat tijdens een initiële inspectie door Bosro B.V. op 28 juni 2017 tal van (bouwkundige) tekortkomingen aan het licht zijn gekomen, die voor risico van de huurder/gebruiker dan wel de exploitant van het landgoed komen, die voor [eiser] niet voorzienbaar waren en die op basis van de opdracht niet door [eiser] dienden te worden hersteld. [eiser] geeft ook vier voorbeelden van die tekortkomingen.
De factuur die je stuurt is de slottermijn van 20%, die ik, na oplevering en goedkeuring, aan partijen zal sturen ter betaling.”. Bij die email is de werkzaamhedenfactuur ( [factuurnummer 3] ) gevoegd. Dat is inderdaad de factuur van de slottermijn van 20% voor de oorspronkelijk overeengekomen werkzaamheden. De meerwerkfactuur is van 3 oktober 2017, dus daar kan de email van 27 juli 2017 ook nog niet over zijn gegaan. Oftewel, uit de email van 27 juli 2017 volgt juist dat [betrokkene 1] zich op het standpunt stelt dat de werkzaamheden zoals die oorspronkelijk overeengekomen zijn, op dat moment nog niet afgerond waren, zodat hij de laatste termijn van het oorspronkelijk overeengekomen bedrag nog niet wilde betalen en pas zou gaan betalen als de werkzaamheden waren opgeleverd en goedgekeurd. Ook hij zag de werkzaamheden die na 27 juli 2017 zijn uitgevoerd dus als onderdeel van de oorspronkelijke werkzaamheden en niet als meerwerk. Hieruit volgt dat [eiser] , gelet op de betwisting door [gedaagde sub 1] en [gedaagde sub 2] , onvoldoende heeft gesteld waaruit blijkt dat sprake was van meerwerk en waaruit blijkt dat [betrokkene 1] daarmee ook had ingestemd. Het enkele feit dat [eiser] de werkzaamheden als meerwerk heeft omschreven op de factuur is daartoe (uiteraard) onvoldoende. [eiser] had toegezegd een bedrijfsklare BMI te leveren, waarvoor een inspectiecertificaat zou worden afgegeven. Waarom daarvoor meerwerk ten opzichte van de oorspronkelijk overeengekomen werkzaamheden nodig was, heeft [eiser] onvoldoende gesteld en is door [gedaagde sub 1] en [gedaagde sub 2] betwist. Daarbij weegt de kantonrechter mee dat [eiser] niet heeft betwist dat hij voorafgaand aan de totstandkoming van de afspraken, de situatie ter plaatse heeft opgenomen, zodat niet zonder meer valt in te zien waarom hij niet al bij de totstandkoming van de overeenkomst met het door hem benoemde ‘meerwerk’ rekening heeft kunnen houden. [eiser] heeft dit verder ook niet toegelicht.