Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Het procesverloop
2.Feiten
‘Eerst ALLE afspraken nakomen, daarna kunnen we praten […] ik heb hier geen tijd voor. Vakantie op 10 juli gaat gewoon door. PUNT. Geen behoefte aan gesprek.[…] De laatste keer dat ik tegen een vliegdienst manager In ging heeft het 3 miljard gekost. En die werkt er niet meer. […] Blijf ver uit m’n buurt en zorg dat ik de vakantie krijg waar Ik recht op heb.’[werknemer] heeft in een gesprek op 16 juni 2017 zijn excuses aangeboden voor de WhatsAppberichten, welke excuses door [leidinggevende] zijn aanvaard. Na ontvangst van het gespreksverslag heeft [werknemer] onder andere aangegeven dat hij zich in de inhoud van dat verslag niet kon vinden, dat het gesprek moest worden gekwalificeerd als nevenopdracht en om die reden langer had geduurd dan mocht en dat het gespreksverslag niet aan zijn personeelsdossier, maar aan het personeelsdossier van [leidinggevende] moest worden toegevoegd.
‘hetgeen hem afgelopen 20 jaar ten deel is gevallen’en onder andere verwezen naar de gebeurtenissen als omschreven onder 2.2. en 2.3. Hij heeft daarbij melding gemaakt van een zwarte lijst waar hij vanwege zijn rol in de Stichting Wachtlijst op zou staan. Na het geplande gesprek heeft KLM aan [werknemer] bij e-mail geschreven:
‘Ik wil je bedanken voor je tijd en de openheid die je hebt gegeven rondom jouw verleden mbt kantoor en je gevoel over oa je sollicitaties. Ik vind het belangrijk naar jou toe te benadrukken dat er geen enkel voorbehoud is omtrent jouw persoon. Als eindverantwoordelijke voor de vliegdienst sta ik daar ook voor. Voor mij is er dus geen verleden mbt jou en in ons gesprek wilde ik graag dit verleden afsluiten. Nogmaals wil ik je aangeven dat je bij mij kunt aangeven als er iets nodig is, wat ik kan betekenen voor jou hierin.’
‘Afgelopen maand heb ik noodgedwongen wederom weer veel instructies moeten geven op de routeDeze maand heeft een copiloot mij gevraagd naar de deurcode (EAC). Daarna bleek ook dat hem niet goed duidelijk was wat de first flight of the day items zijn. […] Voor deze dag routetraining zal ik een declaratie indienen.’Bij e-mail van 11 februari 2020 heeft [betrokkene] [werknemer] bericht dat hij de feedback zou doorsturen aan de trainingsafdeling. In een reactie van 12 februari 2020 heeft [werknemer] onder andere geschreven:
‘Dank voor het doorsturen van dit ene probleem; het is echter veel groter natuurlijk. Dit voorbeeld van de deurcode is gewoon een absoluut dieptepunt. Denk maar eens na over de mogelijke gevolgen als ik een hartaanval krijg en daar alleen zit. […]’[werknemer] heeft opnieuw voorgesteld declaraties in te dienen voor instructie als zelfstandig instructeur en gevraagd om een oplossing. [betrokkene] heeft [werknemer] daarop bericht dat KLM geïnteresseerd was in feedback met betrekking tot ‘lijn en training’. Daarnaast hebben [betrokkene] en [werknemer] over en weer wederom geschreven over de (on)mogelijkheid om te solliciteren op de nevenfunctie van instructeur, of om [werknemer] zonder sollicitatie in die nevenfunctie aan te stellen.
‘Ik weet niet hoe lang het gaat duren. Ik heb in de tussentijd nog geprobeerd met de huidige hoofd vliegdienst een gepaste oplossing te bedenken, maar dat zit ook op een doodlopend spoor. Na Germanwings zou je toch denken dat ze anders met vliegers zouden omgaan.’
unfit to flyen niet inzetbaar voor grondactiviteiten geacht.
‘Dank voor je bezorgdheid. Ik heb mijn mail teruggelezen en ben er ook van geschrokken. De mail is geschreven in een opwelling uit woede en frustratie. Daarbij heb ik een totaal verkeerde woordkeus gebruikt om iets aan te geven. De link met het genoemde incident heeft niets te maken met mijn zaak maar uit de mail zou je dat wel kunnen opmaken. Dat is niet mijn bedoeling geweest. Ik sta daar verre van. Dit had ik nooit mogen schrijven en dat is ontzettend stom van me. Ik heb juist heel erg veel om voor te leven en dan denk ik aan mijn vrouw en kinderen.Ik schaam mij diep, het is gezagvoerder onwaardig. Ik ben niet het probleem, maar heb een probleem. […]’
‘in combinatie met een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en oplossingsvermogen, soms in heftige reacties [resulteert]’. KLM heeft in het gesprek aangegeven dat zij geen vertrouwen meer heeft in een vruchtbare samenwerking en voorgesteld om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Op initiatief van [werknemer] is mediation ingezet. De mediation heft niet tot een oplossing geleid en is per 6 augustus 2020 beëindigd.
3.Het verzoek
4.Het verweer en het tegenverzoek
5.De beoordeling
fit to flywordt bevonden, het wel duidelijk en voorstelbaar is dat de verhoudingen tussen partijen behoorlijk verstoord zijn geraakt, gelet op het aantal lelijke brieven dat [werknemer] aan KLM heeft gestuurd. Ook ter zitting heeft [werknemer] verklaard dat hij zich (nog steeds) buitengesloten voelt. [werknemer] verwacht(te) erkenning voor hetgeen hem is aangedaan, terwijl vaststaat dat KLM die erkenning niet gaat geven omdat zij van oordeel is dat zij [werknemer] niets heeft aangedaan. [werknemer] heeft hulp gezocht voor zijn problemen en ter zitting verklaard dat hij nu kan inzien dat hij op zijn zachtst gezegd opmerkelijk heeft gehandeld en gecommuniceerd. [werknemer] heeft daarnaast ter zitting toegezegd dat hij in het vervolg nooit meer op deze manier zal communiceren met zijn leidinggevende, maar deze toezegging heeft KLM niet overtuigd. Voordat [werknemer] – bij gebleken arbeidsgeschiktheid – weer als vlieger aan het werk kan, zullen KLM en [werknemer] moeten werken aan hun relatie en het herstel van het vertrouwen. Wat de kantonrechter betreft kan dat niet zonder professionele begeleiding.