Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
[werkgever]
1.Het procesverloop
2.De feiten
Artikel 20 Functie-indeling en beloning1. De inlenersbeloning wordt per terbeschikkingstelling vastgesteld. Bij toepassing van de inlenersbeloning wordt de door de uitzendkracht te vervullen functie voor aanvang van de terbeschikkingstelling ingedeeld in de bij de opdrachtgever toepasselijke functiegroep. De indeling vindt plaats op basis van de door de opdrachtgever verstrekte informatie (zie lid 3 van dit artikel).2. De inlenersbeloning is samengesteld uit de navolgende elementen, overeenkomstig de bepalingen, zoals die gelden in de inlenende onderneming:[…]e. kostenvergoeding (voor zover de uitzendonderneming deze vrij van loonheffing en premies kan uitbetalen: reiskosten, pensioenkosten en andere kosten noodzakelijk vanwege uitoefening van de functie);[…]3. De toepassing van de inlenersbeloning is gebaseerd op de informatie als verstrekt of bevestigd door de opdrachtgever over de functiegroep, de hoogte van het loon, de van toepassing zijnde arbeidsduurverkorting, de hoogte van de periodiek, de hoogte en het tijdstip van de initiële loonsverhoging, de kostenvergoedingen en de toeslagen.4. De uitzendonderneming voorziet in een proces waarmee zij zich ervan verzekert dat de inlenersbeloning correct wordt vastgesteld.5. Toepassing van de inlenersbeloning zal nooit worden aangepast met terugwerkende kracht, behalve als:
er sprake is van opzet dan wel kennelijk misbruik of,
de uitzendonderneming zich niet aantoonbaar heeft ingespannen voor een correcte vaststelling van de inlenersbeloning als bedoeld in lid 4 van dit artikel of,
de uitzendonderneming zich niet heeft gehouden aan het bepaalde in lid 6 met betrekking tot c., d., e., g., h., i., j., k., l., m. en n.
Als bij de opdrachtgever een regeling van toepassing is die voorziet in een vergoeding van reisuren of reistijd verbonden aan het werk, dan past de uitzendonderneming deze regeling voor vergoeding van reisuren of reistijd ook toe op de uitzendkracht. Wanneer de reisuren of reistijd van de uitzendkracht reeds als gewerkte uren worden aangemerkt, dan is de regeling bij de opdrachtgever voor reisuren of reistijd niet van toepassing.
o. de van toepassing zijnde vergoeding van reisuren of reistijd verbonden aan het werk
De Karwei-medewerker heeft recht op een vergoeding in verband met de kosten die gepaard gaan met karweiwerkzaamheden. Eén en ander voor de hoogte en onder voorwaarden zoals hieronder beschreven. Alle in deze regeling genoemde bedragen zijn bruto en worden, voor zover fiscaal mogelijk, netto uitbetaald tenzij anders vermeld.De werkgever stelt in verband met de administratieve en fiscale verwerking van de onderhavige regelingen administratieve eisen aan de medewerker. Hieronder valt onder andere het tijdig invullen van uren lijsten, inleveren van nota’s, en bonnen etc. Bij uitblijven van de invulling van deze eisen zal niet worden overgegaan tot uitbetaling van de karweivergoeding.[…]De Karweimedewerker ontvangt een vergoeding ten behoeve van de reiskosten en reisuren. […]Voor reisuren per enkele reis voor en na einde dienst geldt:- 0 tot en met 120 kilometer = 1 kilometer = ½ minuut reisuurloon.
Werknemer ontvangt een aanvulling, uitgedrukt in percentage van het feitelijk loon, verhoogd met de wachtdagcompensatie. Deze aanvulling wordt gereserveerd. Wanneer werknemer kort verzuim of bijzonder verlof opneemt (conform artikel 57, lid 1,2,5 en 6) wordt ten laste van de reservering het feitelijk loon uitbetaald.
3. Voor kort verzuim en buitengewoon verlof ontvangt de uitzendkracht met een uitzendovereenkomst met uitzendbeding een aanvulling, uitgedrukt in een percentage van het feitelijk loon, verhoogd met de wachtdagcompensatie. Dit percentage staat vermeld in artikel 61 lid 2 van de cao.4. De in lid 3 van dit artikel bedoelde aanvulling wordt niet iedere week bij de wekelijkse uitbetaling uitgekeerd, maar gereserveerd. Wanneer de uitzendkracht met inachtneming van het bepaalde in dir artikel kort verzuim of buitengewoon verlof opneemt en de uitzendovereenkomst blijft voortduren, wordt ten laste van de reservering het feitelijk loon uitbetaald.
Het percentage, bedoeld in artikel 57 lid 3 van de onderhavige cao, bedraagt in 2019 0,60%.
‘Ik heb recht op reisuren, Strukton monteurs krijgen reisuren.’Daarop heeft [werkgever] gereageerd:
‘Reisuren kunnen alleen worden gedeclareerd als Strukton daar uitdrukkelijk schriftelijk toestemming voor geeft. Anders niet.’
3.De vordering
4.Het verweer
5.De beoordeling
die aangewezen isde begrafenis of crematie te regelen recht op buitengewoon verlof van de dag van overlijden tot en met de dag van de begrafenis of de crematie. Volgens de laatstgenoemde cao geldt dit voor de uitzendkracht die
de uitvaart regelt.