Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Het procesverloop
2.De feiten
3.De vordering
- € 600,00, vermeerderd met de wettelijke rente over dit bedrag vanaf 14 juli 2018 tot aan de dag der algehele voldoening;
- € 90,00 aan buitengerechtelijke incassokosten;
- de proceskosten, te vermeerderen met wettelijke rente.
4.Het verweer
5.De beoordeling
Bagage identification / unloading’,voert de vervoerder aan dat hij verplicht was de bagage van ingecheckte passagiers die uiteindelijk niet meer aan boord gingen uit te laden. Anders dan de passagier is de kantonrechter van oordeel dat het ontbreken van een passagier wat ertoe leidt dat de in het ruim geladen bagage uit het toestel verwijderd moet worden een onverwachts vliegveiligheidsprobleem oplevert. Er is derhalve geen sprake van een gebeurtenis die inherent is aan de normale bedrijfsvoering van de luchtvaartmaatschappij, zodat het verwijderen van de bagage een buitengewone omstandigheid in de zin van artikel 5 lid 3 van de Verordening oplevert.
‘Aircraft Rotation, late Arrival of Aircraft From Another Flight or Previous Sector’(vertragingscode 93). Zes minuten van de twaalf minuten is dan ook het gevolg geweest van de buitengewone omstandigheid die zich heeft voorgedaan tijdens de uitvoering van de voorgaande vlucht.
‘ULD, lack of or serviceability’en 30 minuten vertraging wegens vertragingscode 82 ‘
ATFM due to ATC STAFF EQUIPMENT EN-ROUTE, reduced capacity caused by industrial action or staff shortage, equipment failure, military exercise or extraordinary demand due to capacity reduction in neighbouring area’.De vlucht is uiteindelijk met een vertraging van 58 minuten in Frankfurt gearriveerd. De ‘slot history’ van de vervoerder bevestigt het standpunt van de vervoerder dat de luchtverkeersleiding reeds twee uur voor de schemavertrektijd van de vlucht een nieuwe CTOT aan het toestel heeft toegekend wegens vertragingscode 82. De CTOT is nog diverse keren gewijzigd. Er is volgens de vervoerder daarom sprake van samenloop, de intrekking van de CTOT stond los van de vertraging wegens vertragingscode 38A. Niet is gebleken dat de vervoerder zelf om een nieuwe CTOT heeft verzocht. Het besluit van de luchtverkeersleiding is in het onderhavige geval aan te merken als een van buiten komende oorzaak waarop de vervoerder geen invloed kan uitoefenen. Het besluit van de luchtverkeersleiding tot het opleggen van een nieuwe CTOT aan de vlucht kwalificeert derhalve als een buitengewone omstandigheid in de zin van artikel 5 lid 3 van de Verordening. Ten gevolge van deze omstandigheden is het toestel om 11:13 UTC in Frankfurt gearriveerd. De aansluitende vlucht van de passagier had een schemavertrektijd van 11:30 UTC. De passagier heeft deze overstap gemist. De uiteindelijke vertraging van meer dan drie uur op de eindbestemming is het directe gevolg geweest van de vertraagde vlucht Amsterdam – Frankfurt. De uiteindelijke vertraging van de passagier op de eindbestemming is dan ook het gevolg van buitengewone omstandigheden.