In het rapport zijn naar aanleiding van onderzoek in de woning op 3 maart 2021 de volgende bevindingen gedaan:
Het buitengevelmetselwerk ziet er, na ruim, 100 jaar, nog goed uit. Hier en daar lichte scheurvorming zichtbaar en laat het voegwerk op plaatsen los waardoor vochtdoordringing plaatsvindt. De scheurvorming is echter nog niet van dien aard dat dit tot gevaarlijke situaties kan leiden.
(…)
Er is achterstallig onderhoud zichtbaar aan de houten overstekken en boeidelen. (zie foto’s 2 en 3)
Volgens algemeen geldende normen en richtlijnen dienen geschilderde houten delen, afhankelijk van de kleur en ligging, minimaal iedere 5 jaar opnieuw geschilderd worden. De liggende delen, van de buitenkozijnen, eens in de drie jaar.
Het overstek van het erkerkozijn en de boeidelen zijn, volgens cliënt, zolang hij daar woont, niet geschilderd. Het laatste onderhoud aan het buitenschilderwerk aan de buitenkozijnen heeft, op één dag, in 2009 plaatsgevonden. Het dringend advies is om (herstel) schilderwerk uit te voeren.
(…)
Als gevolg van het feit dat er rotte plekken zijn waargenomen in de houten buitenkozijnen, er nog enkel glas in de ramen-/kozijnen is toegepast, de tochtdichting van de ramen nihil is en het schilderwerk al tientallen jaren niet is uitgevoerd adviseren wij vervanging,(zie foto’s 3 tot en met 11)
Als gevolg van tocht- en vochtproblemen is er een verhoogd risico op gezondheidsklachten. Daarnaast is er veel warmteverlies wat, tijdens het onderzoek, goed merkbaar was. Het was gewoonweg niet behaaglijk en als wij dan kijken naar het gasverbruik op de energierekening, van cliënt, zou het minstens boven de 20 graden moeten zijn.
Cliënt geeft aan dat hij, mede gelet op de hoge kosten, warmteverliezen en tochtproblemen, de thermostaat van de centrale verwarming op 15 graden zet en plaatselijk bij verwarmt met elektrische kachels.
Wij hebben geconstateerd dat de houten buitenkozijnen van overloop en keuken reeds zijn vervangen voor kunststof kozijnen(zie foto 2). (…)
De overige buitenkozijnen dienen ook vervangen te worden.
(…)
Een aantal raamdorpelstenen/tegels onder, met name het erkerkozijn liggen los en ontbreken er een aantal.
(zie foto’s 12 en 13)
Dit brengt een gevaarlijke situatie met zich mee aangezien de woning aan de openbare weg grenst en raamdorpelstenen naar beneden kunnen vallen. Wij adviseren de raamdorpelstenen direct na te lopen, vast te zetten en daarna gelijktijdig met de buitenkozijnen te vervangen.
(…)
De voordeur kiert en is kromgetrokken wat onaangename tochtproblemen veroorzaakt.(zie foto 14)
Wij adviseren de deur recht te maken, door middel van het toevoegen van een stalen hoeklijn, en rondom te voorzien van tochtprofielen. (…)
(…)
Het gasverbruik is opvallend hoog als men in acht neemt dat cliënt, alleenstaande is, weinig tot niet stookt en feitelijk gebruik maakt van twee elektrische kacheltjes. Daarnaast is het geïnstalleerd vermogen van de aanwezige radiatoren erg groot en staan de meeste thermostaatkranen dicht.(zie foto’s 15 tot en met 19)
De conclusie is dat er zeer veel warmteverlies is via de buitenkozijnen, de buitenwanden en het dak.