Uitspraak
INFOMEDICS B.V., mede handelend onder de namen
INFOMEDICS FACTORING, UWNOTA.NL, DFA SEVICES EN INFOMEDICS DFA,
[bedrijf],in haar hoedanigheid van bewindvoerder in het beschermingsbewind van
[gedaagde],
1.De procedure
- de conclusie van antwoord
- de conclusie van repliek
- de conclusie van dupliek.
2.Feiten
Meneer belde om o.a. te vragen wanneer zijn afspraken waren. Ik heb hem dit doorgegeven, tevens verteld dat er eerst ook akkoord van bw moet zijn. Ik zie namelijk dat meneer onlangs gewoon behandeld is zonder akkoord, dit is dus niet de bedoeling..’
3.Het geschil
De bewindvoerder voert verweer en verzoekt om afwijzing van de vordering.
4.De beoordeling
De bewindvoerder voert aan dat de Factuur niet bij haar bekend is en dat er nooit akkoord voor de behandeling is gegeven omdat daar geen budget voor is.
eerderebehandelingen, die (blijkens de toelichting van Infomedics in punt 6 bij repliek) kennelijk hebben plaatsgevonden. Dat geldt te meer nu uit de uitdraai van contactaantekeningen van de tandarts valt op te maken dat [gedaagde] in de betreffende periode zonder toestemming van de bewindvoerder behandeld is geweest en de bewindvoerder op 16 november 2021 ook kenbaar heeft gemaakt geen akkoord te geven voor behandelingen (r.o. 2.5 en 2.7).
Of een zorgverlener op grond van de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomsten (WGBO) al dan niet verplicht is een patiënt te behandelen, staat los van de vraag of de behandelkosten kunnen worden verhaald op de onder bewind staande goederen. De verhaalsmogelijkheden zijn geregeld in artikel 1:440 BW, waarin staat dat ‘
schulden die voortspruiten uit een handeling, tijdens het bewind met of jegens de rechthebbende, anders dan in overeenstemming met artikel 438, tweede lid, verricht door een schuldeiser die het bewind kende of had behoren te kennen, niet op de onder het bewind staande goederen kunnen worden verhaald’. Dit kan anders zijn in geval van noodhulp bij klachten die dermate ernstig/spoedeisend zijn dat de tandarts zijn zorgplicht zou verzaken door te wachten op toestemming van de bewindvoerder [2] . Dat daarvan sprake is geweest, is niet uit de stukken gebleken en ligt gelet op de omschrijving van de behandeling (‘T044 Complex consult parodontale nazorg’) ook niet voor de hand.