Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Het procesverloop
2.Feiten
Huurder zal het gehuurde gedurende de huurtijd zelf als woonruimte voor hem en leden van zijn huishouden bewonen en er zijn hoofdverblijf hebben (…)(artikel 6.4). En:
Het is huurder uitsluitend met voorafgaande schriftelijke toestemming van verhuurder toegestaan het gehuurde geheel of gedeeltelijk onder te verhuren of aan derden in gebruik te geven (…)(artikel 6.5).
Wij hebben langere tijd onderzoek gedaan naar de bewoning van de woning aan de [adres] in [plaats 1] . Deze woning verhuren wij aan u. Wij hebben geconstateerd dat u deze woning niet zelf bewoont en in gebruik heeft gegeven aan derden. Hiermee handelt u in strijd met de huurovereenkomst en de algemene huurvoorwaarden. (…) Ik sommeer u om per direct de huur schriftelijk bij ons op te zeggen. Bij deze brief treft u een formulier aan waarmee u de huur kunt opzeggen. Wij ontvangen het ingevulde formulieruiterlijk 17 maart 2023 retour.(…)Hebben wij op 17 maart 2023 geen huuropzegging van u ontvangen? Dan gaan wij juridische stappen tegen u ondernemen. De kosten hiervan kunnen hoog zijn en komen voor uw rekening. (…)
Beste heer [gedaagde] . Bedankt voor het toesturen. Ik wil u aangeven dat u óók de bijbehorende garage moet opzeggen. Deze hoort namelijk bij de woning. Wilt u dat in het formulier nog aanpassen alstublieft? (…)[gedaagde] antwoordt daarop:
Garage niet terug geven, waarop Woningbedrijf Velsen reageert:
De garage is onlosmakelijk verbonden aan de woning. U kunt dit niet apart opzeggen.
Het huis is ontruimd. Woningbedrijf Velsen antwoordt daarop:
Heel fijn, bedankt. Ik geef het door.
Met deze brief bevestigen wij de opzegging van uw huurovereenkomst per 16 oktober 2023 voor de woning gelegen aan de [adres] in [plaats 1] . (…) U hoort de woning heel, leeg en schoon op te leveren. Ik kom bij u langs om te inventariseren wat er nog moet gebeuren voor u de sleutels inlevert. Deze inspectie is, in overleg met u, gepland op: 26 september 2023 om 14:00:00 uur.
(…) U stelt in uw brief dat ik mijn huur per 16 oktober heb opgezegd. Ik betwist dit. Ik kan mij namelijk niet herinneren dat ik mijn huur per 16 oktober 2023 heb opgezegd. Ik kan mij überhaupt niet herinneren dat ik mijn huur heb opgezegd. (…) Op basis van de tussen ons geldende huurovereenkomst en de algemene voorwaarden die hiervan onderdeel uitmaken moet een huuropzegging door huurder geschieden middels een deurwaardersexploot, een aangetekende brief met ontvangstbevestiging of persoonlijk door een opzeggingsbrief bij jullie op kantoor in te leveren. Ik kan mij niet herinneren dat ik op 1 van deze 3 wijzen de huur opgezegd en al helemaal niet tegen 16 oktober 2023. Ik kan mij herinneren dat een collega van jullie mij met onderhuur heeft beschuldigd maar dat betwist ik. Jullie kunnen mij niet steeds telkens storen in mijn huurgenot door een medewerker ter controle te sturen die steeds gaat controleren of ik thuis ben. Ik maak lange dagen en ben daarnaast vaak in het buitenland. Dit is niet in strijd met de huurovereenkomst. (…)
(…) U heeft de huur voor de woning aan de [adres] bij ons opgezegd per 1 juli 2023. Echter bent u gebruik blijven maken van de woning. U heeft aangegeven in een e-mail dat u zich niks herinnert van een huuropzegging en de woning niet zal opleveren. Daar gaat deze brief over.Woning oplevering per 1 juli 2023 is niet gebeurd
Kunt u mij de volgens u ondertekende opzegbrief overleggen? Ik heb kan mij niet herinneren dat ik een opzegbrief per Whatsapp heb gestuurd en kan ook geen opzegbrief terugvinden op mijn Whatsapp. Verder wijs ik u er nogmaals op dat een opzegging per deurwaardersexploot, aangetekende brief met opzegbrief of door het persoonlijk inleveren van een opzegbrief bij het Woonbedrijf. Zo zij zijn wij dit in de huurovereenkomst en de algemene voorwaarden die hier integraal onderdeel van uitmaken overeengekomen. Verder lijkt het erop dat u zelf ook wel degelijk erkend dat de huur niet opgezegd is, want ik kan geen huur opzeggen en daarnaast tot en met 1 oktober 2023 juridisch betalingsverplichting hebben voor huurpenningen. Ik heb sterk het gevoel dat u niet conform wet- en regelgeving handelt. (…)
(…) Zojuist heb ik u de door u getekende huuropzegging via whatsapp teruggestuurd. Hierop kunt u lezen dat u de huur wel degelijk heeft opgezegd. En daarmee de woning zal ontruimen en verlaten. U geeft aan dat een huuropzegging via een aangetekende bríef of via deurwaardersexploot of via persoonlijk inleveren moet plaatsvinden, Dat is niet correct. Een huuropzegging moet schriftelijk worden gedaan. Maar mag op allerlei manieren worden aangeleverd, mits schriftelijk en ondertekend. En daar heeft u keurig aan voldaan en
Zoals eerder aangegeven dient een opzegging door huurder door een deurwaardersexploot, aangetekende brief met ontvangstbevestiging of door persoonlijk langs te komen en af te geven bij het woonbedrijf plaats te vinden. Alle andere opzeggingen zijn niet rechtsgeldig. Dit is zo geregeld bij huurovereenkomst en algemene bepalingen die hiervan integraal onderdeel van uitmaken. Al zou het Woonbedrijf beroep kunnen doen op deze opzegging dan doe ik voorhand beroep op dwaling (artikel 6:228 BW) en vernietig de rechtshandeling (het zetten van een handtekening op deze opzegbrief). Vanuit juridisch oogpunt heeft deze
3.De vordering
4.Het verweer
5.De beoordeling
Heeft Woningbedrijf Velsen [gedaagde] onder druk gezet om de huurovereenkomst op te zeggen?
Heel fijn, bedankt. Ik geef het door”. Weliswaar heeft vervolgens geen eindinspectie plaatsgevonden en is Woningbedrijf Velsen nadien maandelijks een bedrag van € 468,44 blijven incasseren, maar dit maakt niet dat [gedaagde] er gerechtvaardigd op mocht vertrouwen dat de opzegging niet was geaccepteerd. Voldoende duidelijk is immers dat het hier om een administratieve fout gaat, hetgeen [gedaagde] ook per brief is medegedeeld. Bovendien geldt dat de verplichting om de verschuldigde huurprijs te voldoen blijft doorlopen tot het moment dat de woning is ontruimd. Om die reden faalt ook het betoog dat tussen Woningbedrijf Velsen en [gedaagde] een nieuwe huurovereenkomst tot stand is gekomen.
Conclusie
Betaling van schadevergoeding