ECLI:NL:RBNHO:2023:13927

Rechtbank Noord-Holland

Datum uitspraak
11 december 2023
Publicatiedatum
28 januari 2024
Zaaknummer
14/810321-09
Instantie
Rechtbank Noord-Holland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Voorwaardelijke beëindiging van de verpleging van overheidswege ex artikel 6:6:10 eerste lid Sv

In deze zaak heeft de Rechtbank Noord-Holland op 11 december 2023 uitspraak gedaan over de voorwaardelijke beëindiging van de verpleging van overheidswege van een betrokkene die in 2010 ter beschikking was gesteld wegens ernstige strafbare feiten, waaronder bedreiging met enig misdrijf tegen het leven gericht. De rechtbank heeft de procedure gestart na een advies van de reclassering en een eerdere zitting op 23 november 2023, waar de deskundige E.G. Jorritsma niet aanwezig kon zijn. Tijdens de zitting op 11 december 2023 zijn zowel de betrokkene als de deskundige en een getuige gehoord. De reclassering heeft geadviseerd om de dwangverpleging voorwaardelijk te beëindigen, gezien de positieve ontwikkeling van de betrokkene in zijn resocialisatietraject. De deskundige heeft dit advies ondersteund, met de opmerking dat traumabehandeling en medicatie essentieel zijn voor het functioneren van de betrokkene. De officier van justitie heeft ook ingestemd met de voorwaardelijke beëindiging, terwijl de raadsman van de betrokkene enkele voorwaarden ter discussie heeft gesteld. De rechtbank heeft uiteindelijk besloten de verpleging voorwaardelijk te beëindigen, met inachtneming van de door de reclassering geadviseerde voorwaarden, met uitzondering van een voorwaarde die door de rechter moet worden vastgesteld. De rechtbank heeft de voorwaarden voor de betrokkene vastgesteld, waaronder het meewerken aan reclasseringstoezicht en het naleven van gedragsregels.

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-HOLLAND

Team Straf, zittingsplaats Haarlemmermeer
Meervoudige kamer
Parketnummer: 14/810321-09
Uitspraakdatum: 11 december 2023
Beslissing voorwaardelijke beëindiging van de verpleging van overheidswege ex artikel 6:6:10 eerste lid Sv
[veroordeelde],
geboren op [geboortedatum] 1987 te [geboorteplaats] ,
thans verblijvende in [adres] .

1.De procedure

Bij vonnis van deze rechtbank van 27 juli 2010 is aan de betrokkene de maatregel van terbeschikkingstelling met bevel tot verpleging van overheidswege opgelegd, wegens, zakelijk weergegeven, bedreiging met enig misdrijf tegen het leven gericht en bedreiging met gijzeling.
De termijn van de terbeschikkingstelling nam een aanvang op 11 augustus 2010.
De termijn is laatstelijk verlengd bij beslissing van deze rechtbank van 10 augustus 2023 met één jaar, waarbij de definitieve beslissing over de voorwaardelijke beëindiging van de verpleging van overheidswege is aangehouden voor ten hoogste drie maanden.
De rechtbank heeft kennisgenomen van de processtukken, waaronder:
  • een advies als bedoeld in artikel 6:6:12, lid 1, aanhef en onder a van het Wetboek van Strafvordering (Sv), gedateerd 16 juni 2023, afkomstig van Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Dr. S. van Mesdag (hierna: de kliniek) en ondertekend door E.G. Jorritsma, GZ-psycholoog en behandelcoördinator, en H.J. Beintema, psychiater en hoofd van de instelling;
  • een afschrift van de aantekeningen omtrent de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de betrokkene als bedoeld in artikel 6:6:12, lid 1, aanhef en onder b Sv (Voortgangsverslagen afkomstig van Reclassering Nederland);
  • een advies Tbs voorwaardelijke beëindiging dwangverpleging van Reclassering Nederland, gedateerd 17 oktober 2023, opgemaakt door [reclasseringswerker] .
Op 23 november 2023 is op een openbare terechtzitting een begin gemaakt met de bespreking van het advies van de reclassering. Omdat de deskundige van de kliniek, E.G. Jorritsma voornoemd wegens een vergissing in de communicatie niet ter zitting aanwezig was is de verdere behandeling van de zaak aangehouden tot 11 december 2023.
Op 11december 2023 is op een openbare terechtzitting de betrokkene gehoord, alsmede de deskundige van de kliniek E.G. Jorritsma voornoemd en de getuige [reclasseringswerker] , voornoemd. Verder waren aanwezig de officier van justitie en de raadsman van de betrokkene mr. D.W.H.M. Wolters, advocaat te Hoofddorp.
Van het verhandelde tijdens deze twee zittingen is afzonderlijk proces-verbaal opgemaakt.

2.Het advies van de reclassering

Het advies van de reclassering houdt, voor zover relevant, het volgende in:
In december 2021 is de betrokkene doorgestroomd naar RIBW [instelling] in het kader van Proefverlof. Ondanks een moeizame start tijdens het Proefverlof en twee time out terugplaatsingen in februari en april 2022 wegens respectievelijk veel geld opmaken en geen openheid geven hierover en eenmalig alcoholgebruik, is het resocialisatie traject sindsdien goed verlopen. De betrokkene hield zich daarna aan de nieuwe gemaakte afspraken en de samenwerking met de persoonlijk begeleider verliep ook steeds beter. De betrokkene is vanwege de positieve inzet in juli 2023 verhuisd naar de zelfstandige afdeling van RIBW [instelling] en op 15 september 2023 doorgestroomd naar [instelling] . [instelling] is een RIBW met 24 uurs-zorg, waarbij de betrokkene meer vrijheden geniet en waar hij in de toekomst mogelijk met een WLZ indicatie zou kunnen verblijven na het einde van zijn TBS maatregel.
Op basis van de huidige stabiele situatie en het lage risico op recidive bij continuering van het huidige traject, ziet de reclassering mogelijkheden om binnen een voorwaardelijke beëindiging met de geadviseerde voorwaarden het resocialisatietraject voort te kunnen zetten.
De reclassering adviseert om de dwangverpleging voorwaardelijk te beëindigen onder de in het rapport geformuleerde voorwaarden.
De getuige heeft ter terechtzitting dit advies gehandhaafd.

3.Het advies van de kliniek

De deskundige E.G. Jorritsma heeft ter terechtzitting verklaard dat zij zich kan vinden in het advies van de reclassering om de verpleging van overheidswege voorwaardelijk te beëindigen. De deskundige heeft daarbij opgemerkt dat het van belang is dat de traumabehandeling wordt gestart en dat het innemen van het medicijn clozapine belangrijk is voor het stabiel functioneren van de betrokkene en dat Radix dat moet gaan monitoren, vanwege hun forensische expertise.

4.Het standpunt van de officier van justitie

De officier van justitie heeft ingestemd met een voorwaardelijke beëindiging van de verpleging van overheidswege onder de door de reclassering gestelde voorwaarden.

5.Het standpunt van betrokkene

Namens de betrokkene heeft de raadsman verzocht de verpleging van overheidswege voorwaardelijk te beëindigen. De raadsman heeft zich op het standpunt gesteld dat de door de reclassering geadviseerde voorwaarde bestaande uit het meewerken aan een time-out niet als voorwaarde kan worden opgenomen, omdat die beslissing wettelijk gezien door een rechter moet worden genomen.

6.De beoordeling

De rechtbank is van oordeel dat de verpleging van overheidswege voorwaardelijk dient te worden beëindigd. De rechtbank neemt de door de reclassering geadviseerde voorwaarden over, met uitzondering van het meewerken aan een time-out omdat deze beslissing door een rechter genomen dient te worden.

7.De beslissing

De rechtbank:
Beëindigt de verpleging van overheidswege voorwaardelijk voor de duur van het bij beslissing van 10 augustus 2023 gegeven bevel tot verlenging van de terbeschikkingstelling.
Stelt als algemene voorwaarden dat de betrokkene:
- zich niet schuldig maakt aan een strafbaar feit;
- ten behoeve van het vaststellen van zijn identiteit medewerking verleent aan het nemen van een of meer vingerafdrukken of een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht ter inzage aanbiedt.
Stelt als bijzondere voorwaarden dat de betrokkene:
- meewerkt mee aan het reclasseringstoezicht. Deze medewerking houdt onder andere in:
Betrokkene meldt zich op afspraken bij de reclassering. De reclassering bepaalt hoe vaak dat nodig is;
Betrokkene laat een of meer vingerafdrukken nemen en laat een geldig identiteitsbewijs zien.
Dit is nodig om de identiteit van betrokkene vast te stellen;
Betrokkene houdt zich aan de aanwijzingen van de reclassering. De reclassering kan aanwijzingen geven die nodig zijn voor de uitvoering van het toezicht of om betrokkene te helpen bij het naleven van de voorwaarden;
Betrokkene helpt de reclassering aan een actuele foto waarop zijn gezicht herkenbaar is. Deze foto is nodig voor opsporing bij ongeoorloofde afwezigheid;
Betrokkene werkt mee aan huisbezoeken;
Betrokkene geeft de reclassering inzicht in de voortgang van begeleiding en/of behandeling door andere instellingen of hulpverleners;
Betrokkene vestigt zich niet op een ander adres zonder toestemming van de reclassering;
Betrokkene werkt mee aan het uitwisselen van informatie met personen en instanties die contact hebben met betrokkene, als dat van belang is voor het toezicht;
- niet naar het buitenland of het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden gaat, zonder toestemming van de reclassering;
- zich laat behandelen door de forensische polikliniek Radix, de Rooyse Wissel of een
soortgelijke zorgverlener, te bepalen door de reclassering.
De behandeling duurt zolang de reclassering dat nodig vindt. Betrokkene houdt zich aan de huisregels en de aanwijzingen die de zorgverlener geeft voor de behandeling. Gelet op de problematiek kan hieronder ook het innemen van medicijnen vallen, als de zorgverlener dat nodig vindt;
- verblijft bij RIBW [instelling] of een andere instelling voor beschermd wonen of maatschappelijke opvang, te bepalen door de reclassering. Het verblijf duurt zolang de reclassering dat nodig vindt.
Betrokkene houdt zich aan de huisregels en het dagprogramma dat de instelling in overleg met de reclassering voor hem heeft opgesteld;
- geen drugs gebruikt en meewerkt aan controle op dit verbod;
- zich op het gebied van alcoholgebruik aan de richtlijnen houdt van de reclassering. Bij een
overtreding kan door de reclassering een alcoholverbod ingezet worden. Betrokkene werkt mee aan controle op dit verbod. De controle gebeurt met urineonderzoek. De reclassering bepaalt hoe vaak betrokkene wordt gecontroleerd;
- zich inspant voor het vinden en behouden van vrijwilligerswerk en/of vrijetijdsbesteding,
met een vaste structuur goedgekeurd door de reclassering. De dagbesteding draagt bij aan het voorkomen van delictgedrag;
- meewerkt aan bewindvoering. Betrokkene geeft de reclassering inzicht in zijn financiën;
- meewerkt aan controle van het gebruik van alcohol en/of drugs om het middelengebruik
te beheersen. De reclassering kan urineonderzoek en ademonderzoek (blaastest) gebruiken voor de controle. De reclassering bepaalt hoe vaak betrokkene wordt gecontroleerd.
Geeft opdracht aan de Reclassering Nederland tot het houden van toezicht op de naleving van voormelde bijzondere voorwaarden en de betrokkene ten behoeve daarvan te begeleiden.
Samenstelling rechtbank en uitspraakdatum
Deze beslissing is gegeven door
mr. G.F.H. Lycklama à Nijeholt, voorzitter,
mrs. J.J. Roos en E.M.L. Warmoeskerken, rechters,
in tegenwoordigheid van mr. S.D.C. Schoenmaker, griffier,
en in het openbaar uitgesproken op 11 december 2023