3.15.[gedaagde] heeft op 31 maart 2022 opdracht gegeven aan CED Nederland B.V. (hierna: CED) die eveneens onderzoek naar de motor van de auto heeft gedaan door een bezoek aan de dealer in Rotterdam en contact met [betrokkene] . In de rapportage van 2 juni 2022 van CED staat onder meer:
Ten tijde van onze expertise stelden wij vast dat alleen het carter was gedemonteerd en één drijfstanglager. Verder waren er geen demontages uitgevoerd. Zelf hebben wij een tweede drijfstanglager laten demonteren om ook deze te kunnen beoordelen. Verdere ‘eenvoudige’ demontages waren, door de constructie van de motor, niet mogelijk. Daarvoor moeten er ingrijpende verdere demontages worden uitgevoerd. (…)
TECHNISCH INDERZOEK MOTOR
Carter:
In het carter was metaalslijpsel aanwezig. Gezien de aard en vorm lijkt dit afkomstig van het lagerwerk van het drijfstanglager van de tweede cilinder (geteld vanaf het front van de auto).
(…)
Het carter was niet ingedrukt of vervormd.
Drijfstanglagers:
De drijfslangkap van de tweede cilinder (geteld vanaf het front van de auto) was losgenomen.
Het drijfstanglager was niet bij de auto aanwezig. Wij vernamen van de heer [betrokkene] van EBD dat hij dit mee naar huis had genomen, In de stukken was een foto van het drijfstanglager aanwezig, Dit was compleet uitgelopen, Dit komt ook overeen met de delen van het lagerwerk welke wij in het carter aantroffen.
De drijfstangkap van de eerste cilinder was niet gedemonteerd. Deze is door de dealer in ons bijzijn gedemonteerd. De betreffende drijfstanglager was intact en vertoonde geen slijtagesporen. (…)
Olie-aanzuigzeef:
Door ons is ook de olie-aanzuigzeef gecontroleerd. Daarin bleek een veertje aanwezig, De herkomst van de veer is niet te lokaliseren zonder verdere demontages van de motor.
Oliemonster:
Door EBD was een oliemonster genomen en laten analyseren door een laboratorium; de uitslag was als bijlage in de door ons ontvangen stukken aanwezig. Daaruit kwam naar voren dat er sprake was van een hoog slijtagebeeld. Dit wordt naar onze mening veroorzaakt door het stuk gelopen drijfstanglager van de tweede cilinder en is een gevolg van en lijkt niet de oorzaak, gezoen het ontbreken van scheade of slijtagesporen aan het eerste drijfstanglager.
Uitlezing:
Volgens de dealer waren er geen foutcodes aanwezig bij binnenkomst. Wij hebben om de uitlezing gevraagd maar mochten deze tot op heden, 13 april 2022, nog niet ontvangen. Zowel de dealer als van de heer [betrokkene] , vernamen wij dat er in de data geen bijzonderheden waren geconstateerd.
Vloeistoffen:
Bij de binnenkomst zouden, volgens de verklaring van de dealer, het oliepeil en koelvloeistofpeil in orde zijn geweest.
SCHADE-OORZAAK EN CONCLUSIE
Naar aanleiding van ons technisch onderzoek zijn wij van mening dat de stelling van de heer [betrokkene] dat abrasieve slijtage de oorzaak is van het stuk lopen van het drijfstanglager van de tweede cilinder geen stand houdt. Als er sprake was van abrasieve slijtage dan had het in de lijn der verwachtingen gelegen, dat ook het eerste drijfstanglager hierdoor beschadigd, dan wel versleten zou zijn, Dit deel is echter niet door ons aangetroffen aan dit lager. Abrasieve slijtage als oorzaak van de motorschade is derhalve niet aannemelijk.
Verder zou uit de olie-analyse blijken dat er een verhoogd slijtagebeeld in de motorolie aanwezig was. Dit slijtagebeeld wordt volgens ons veroorzaakt door het uitlopen van de drijfstanglager van de tweede cilinder waardoor metalen delen en slijpsel in de motorolie terecht zijn gekomen en is derhalve een gevolg van, en niet de oorzaak van.
Dat tuning van de motor een mogelijk oorzaak is van deze schade, is niet uitgesloten. Bij tuning wordt namelijk het vermogen en koppel wat de motor levert en daarmee de verbrandingsdrukken in de motor verhoogd. Dit houdt ook in dat motor onderdelen, zoals de drijfstanglagers, zuigers, drijfstangen, enzovoort zwaarder mechanisch worden belast. De fabrikant schrijft namelijk niet voor niets voor dat de motor niet getuned mag worden, dit ook om mogelijke motorschade te voorkomen.
Naar onze visie moet, voor daadwerkelijk gefundeerd onderzoek naar de oorzaak van de motorschade, de motor gedemonteerd worden en tot in delen uit elkaar worden genomen. Op basis van alleen een gedemonteerde carter en de constatering van een uitgelopen drijftanglager en een onbeschadigd drijfstanglager, is er namelijk geen gefundeerde conclusie te trekken. Daarbij is tuning als mogelijk oorzaak, in dit stadium zeker niet uit te sluiten.
Over onze zienswijze, zoals bovenstaand omschreven, hadden wij telefonisch contact met de eerste expert, de heer [betrokkene] . Wij hebben hem medegedeeld dat op basis van de nu gedane demontages geen enkele gefundeerde uitspraken is te doen over de oorzaak van de motorschade en dat dit alleen kan als de complete motor wordt onderzocht. De heer [betrokkene] is ook van mening dat voor een gefundeerde conclusie de motor verder gedemonteerd pet worden.