3.9Verweerder heeft ondanks de door verzoekster ingediende zienswijze besloten tot oplegging van de last onder dwangsom. Daarbij heeft verweerder ook de resultaten van de hercontrole door de toezichthouder van 18 november 2022 betrokken. Voor wat betreft de ingediende zienswijze heeft verweerder, voor zover van belang, overwogen dat het verwijderen van benzine of andere vloeistoffen uit wrakken ook als demonteren is aan te merken.
4. Artikel 4.84 van het Activiteitenbesluit luidt voor zover van belang als volgt:
1. In een inrichting voor onderhoud en reparatie van motorvoertuigen, niet zijnde een autodemontagebedrijf of een inrichting voor het opslaan van autowrakken in het kader van hulpverlening aan kentekenhouders door een daartoe aangewezen instantie of in het kader van onderzoek door politie of justitie, zijn niet meer dan vier autowrakken aanwezig.
2 (..)
3 Het is niet toegestaan, anders dan bij een autodemontagebedrijf of een demontagebedrijf voor tweewielige motorvoertuigen, een autowrak onderscheidenlijk een wrak van een tweewielig motorvoertuig en de daarin aanwezige materialen of onderdelen te verwijderen of nuttig toe te passen, tenzij het betreft:
1° de opslag, of
2° accessoires die worden gedemonteerd omdat de laatste eigenaar of houder van het autowrak of wrak van een tweewielig motorvoertuig hierom anders dan in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf heeft verzocht en met als doel die accessoires opnieuw te gebruiken ten behoeve van een ander motorvoertuig waarvan hij eigenaar of houder is.
Op grond van artikel 1.1, eerste lid, onder 2˚ is een autowrak een personenauto als bedoeld in de regeling op grond van artikel 21, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 en die een afvalstof is in de zin van artikel 1.1, eerste lid van de wet Milieubeheer.
Afvalstoffen zijn op grond van de wet Milieubeheer alle stoffen, preparaten of voorwerpen, waarvan de houder zich ontdoet, voornemens is zich te ontdoen en zich moet ontdoen.
Het begrip autowrak is in de richtlijn nr. 2000/53/EG van het Europees parlement gedefinieerd als een ‘voertuig dat een afvalstof is in de zin van artikel 1, onder a van de richtlijn nr. 75/442/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 15 juli 20175 betreffende afvalstoffen’.
Artikel 5:4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) luidt als volgt:
1. De bevoegdheid tot het opleggen van een bestuurlijke sanctie bestaat slechts voor zover zij bij of krachtens de wet is verleend.
2 Een bestuurlijke sanctie wordt slechts opgelegd indien de overtreding en de sanctie bij of krachtens een aan de gedraging voorafgaand wettelijk voorschrift zijn omschreven.
9. Beoordeeld moet worden of er ten tijde van het opleggen van de last onder dwangsom sprake is van een overtreding van voornoemde artikelen. Verweerder kan en mag namelijk pas een last onder dwangsom opleggen als er sprake is van een overtreding.
Is er sprake van demontage?