2.8.In een overgelegde verklaring van de heer [voormalig bestuurslid] (oprichter en voormalig voorzitter van de Stichting) van 2 januari 2023 is onder meer het volgende opgenomen:
(…)
Het stichtingsbestuur dient te handelen vanuit het belang van de Stichting en haar visie die zij sinds haar oprichting heeft op het beheer van de Ruïne. Sinds het begin was er stevige discussie met de beheerders ( [de beheerder] en [partner] ) over die visie. De visie die het stichting bestuur heeft, Ruïne van Brederode een heerlijkheid anno 2013 e.v. De Ruïne van iedereen voor iedereen, strookte niet helemaal met de visie die [de beheerder] en [partner] hadden; toch namen zij, in de wetenschap dat de visie van het bestuur leidend is, de opdracht gepassioneerd aan om het beheer ter hand te nemen.
Dit resulteerde elke bijeenkomst in diverse uiteenlopende discussies: sowieso altijd over de toegangsprijs, maar ging het vaak over bijvoorbeeld bedrijfskleding voor de vrijwilligers, te houden en op te zetten evenementen, feesten, proeverijen, etc. En het is aan het bestuur om kaders te stellen, maar dat werd keer op keer niet door de beheerders aangenomen of gehoord. Bewust zette zij daarmee de positie van het bestuur vaak onder druk. Met name bij en via de vrijwilligers, maar ook bij de eigenaar, de NMO/SMB.
Een voorbeeld van dit laatste is een door en zonder het bestuur vooraf tijdig te informeren initiatief van [de beheerder] en [partner] om een direct overleg met directie van de NMO aan te gaan over de positie van de stichting Heerlijkheid. De boodschap bij dat gesprek was: wij willen zonder de stichting verder; want wij hebben een andere (lees in het perspectief van [de beheerder] en [partner] : de enige echte juiste) visie op de Ruïne. Door de goede relatie tussen eigenaar en de Stichting Heerlijkheid, werden wij vooraf door de directeur geïnformeerd over dat gesprek en heeft hij ook zijn lijn uitgezet; zonder de stichting ging hij niet direct met [de beheerder] en [partner] werken; al was het alleen al omdat de NMO/SMB nog tientallen andere objecten beheert en geen dagelijks beheer aan wenst te gaan sturen op al die objecten.
Een voorbeeld waarmee de vrijwilligers gevoed worden is dat [de beheerder] en [partner] consequent blijven zeggen, dat er geen visie van het stichtingsbestuur op de ruïne is. De visie die de stichting (i.o.) toentertijd, september 2012, al opgesteld had, is juist de reden dat de stichting van de toenmalige eigenaar, het rijk, het beheer over de Ruïne kreeg!
Veelzeggend vond ik een uitspraak van [de beheerder] in een van de eerste artikelen die verscheen in de IJmuider Courant, die luidde iets in de lijn van: "Ja, er zijn meerdere gesprekken geweest, maar daar kan ik niets mee." En dat is exemplarisch, want is het besluit van het bestuur dusdanig dat het niet in één lijn is met de mening/visie of plan van [de beheerder] en [partner] , dan kunnen zij er niets mee. Dat is ook precies een punt waarom ik het terecht vind dat de opdracht nu aan een andere partij gegeven moet worden; de door de stichting gestelde doelen worden namelijk niet voldoende nagestreefd door de huidige beheerder(s).
(…)
CoronaGedurende de Corona-pandemie hebben wij als bestuur (ook met de opdrachtnemer) nadrukkelijk ook gesproken over opdrachtnemer-opdrachtgeverschap. Het was immers heel lastig om de orderportefeuille gevuld te houden voor [de beheerder] en [partner] ; immers alles waar zij drukdoende mee waren, viel weg door Corona. Ook op de Ruïne viel toen van alles uit. Daardoor was het niet te garanderen dat er een goede balans zat in de inkomsten. Dit hebben wij over die jaren dan ook gewoon geaccepteerd als buitengewone situatie.
In die tijd werd wederom het gesprek aangegaan over de entreeprijs. De aanleiding was toen het noodzakelijke digitale ticketsysteem. Daarover maakte wij hele heldere afspraken. Enkele weken later kregen wij op een avond een mail met verzoek in te stemmen met het ticketsysteem (en prijs) zodat deze live kon. De prijzen bleken geheel anders te zijn dan afgesproken en nergens was de afgesproken toelichting op tijdelijke prijzen vermeld. Het bestuur weigerde derhalve in te stemmen. Vervolgens kregen wij van de beheerders te horen dat het systeem door die weigering van het bestuur niet op tijd live kon (een omdraaiing zoals we vaker hebben meegemaakt). Bovendien bleek het verkoopsysteem al live te staan (voor een ieder benaderbaar), terwijl er dus nog geen goedkeuring voor was. Pas nadat het bestuur dreigde de hele site te blokkeren (hetgeen het enige was, dat het bestuur kon doen op dat moment), werd het systeem met de onjuiste prijzen en geen vermelding over tijdelijkheid door Corona en het ticketsysteem verwijderd en aangepast aan de afspraken.
Nieuwe contracten/opdracht. Na de afsluiting was vaak al duidelijk dat er voor het nieuwe jaar in principe een nieuwe opdracht verstrekt zou gaan worden. Dan vond er in januari een gesprek plaats over het nieuwe plan dat [de beheerder] en [partner] opstelden (als voorstel voor de invulling van de opdracht).
In 2018 meen ik, heeft de penningmeester ( [naam] ) bij aanvang van dat gesprek gevraagd: “Is de toegangsprijs voor jullie een breekpunt? Zo ja, dan praten wij niet meer over een opdracht voor 2018, want het bestuur is niet voornemens de toegangsprijs verder te verhogen!” Toen dat niet het geval bleek, startten wij het gesprek. Overigens hebben wij in ieder geval in 2019 serieus overwogen de opdracht te beëindigen. Uiteindelijk door een aantal overwegingen hebben wij dat toen niet aangedurfd (o.a. vonden wij dat wij het besluit niet tijdig konden nemen, waardoor de beheerder niet redelijkerwijs een nieuwe opdracht zou kunnen vinden, het verwachte vertrek van vrijwilligers in combinatie met een nieuw seizoen dat dan bij uitvoering vertraging zou oplopen, waren redenen om het uiteindelijk niet te besluiten)
2020; beëindiging opdracht.Na veel discussies, vervelende voorvallen en door bestuur (en een vrijwilliger) voorgestelde en door beheerders afgeslagen voorstel tot mediation, besloot het bestuur de opdracht in 2020 te beëindigen. (…)
Daarbij was het idee om dan voor beide partijen een beter contract voor een nieuwe opdracht op te laten opstellen (met o.a. ook een getrapte prestatiebeloning bij bepaalde omzetcijfers) en heldere afspraken over bijvoorbeeld communicatie en verantwoordelijkheden daarin op te nemen. Hierdoor zouden discussies daarover niet meer nodig moeten zijn. En dit contract zou dan in eerste en enige aanleg voorgelegd worden aan [de beheerder] & [partner] . Daarbij gold wel: kwamen we er niet uit voor 15 december dat jaar, dan zouden we de opdracht weer in de markt zetten. Op 15 december 2020 tekenden wij het nieuwe contract.
(…)