2.2.De statuten, laatstelijk gewijzigd op 13 februari 2003, houden voor zover hier van belang het volgende in:
(…)
Artikel 2
De vereniging heeft ten doel: het activeren van-, het bijdragen tot- en het organiseren van gemeenschapsactiviteiten in de voormalige gemeente Westzaan, thans gemeente Zaanstad zowel op cultureel als op elk ander gebied (…)
De vereniging tracht dit doel te bereiken door onder meer:
a. Het activeren en organiseren van gemeenschapsactiviteiten waarbij de eigen aard van de met haar samenwerkende organisaties worden gerespecteerd en gestimuleerd.
(…)
INRICHTING
Artikel 4
De vereniging – in dit verband ook te noemen ‘hoofdvereniging’ kent afdelingen. Deze maken als verenigingen deel uit van de organisatie van de hoofdvereniging. De afdelingen worden nader geregeld in artikel 14.
(…)
BESTUUR
Artikel 11
1. Het bestuur van de vereniging, in deze statuten ook te noemen 'algemeen bestuur' bestaat uit tenminste vijf leden (…)
2. Iedere voorzitter van een afdeling kan in die hoedanigheid deel uitmaken van het algemeen bestuur.
3. De andere dan in het vorige lid bedoelde leden van het algemeen bestuur worden uit de leden benoemd door de algemene vergadering.
1. De algemene vergadering stelt per door de vereniging te ontplooien en te onderscheiden activiteiten een afdeling in, en heft deze, na een daartoe strekkend voorstel van de betreffende afdelingsvergadering op.
(…)
5. De afdelingen regelen de zaken die uitsluitend de eigen afdeling betreffen.
Een afdelingsbestuur is verplicht om met betrekking tot zaken die mede de belangen van de hoofdvereniging of van een andere afdeling kunnen raken voorafgaand overleg te plegen met het algemeen bestuur of het betreffende afdelingsbestuur.
Komen de betrokken besturen niet tot overeenstemming dan beslist het algemeen bestuur.
Een afdelingsbestuur is verplicht bij zijn handelen te blijven binnen een jaarlijks door de afdelingsvergadering vastgestelde begroting. De algemene vergadering beoordeelt de begroting van een afdeling binnen een maand na vaststelling door de afdelingsvergadering en geeft daaraan zo mogelijk haar goedkeuring. Het boekjaar van een afdeling valt samen met dat van de vereniging. De statuten van een afdeling mogen geen bepalingen bevatten die strijdig zijn met die van de hoofdvereniging. Zij behoeven de goedkeuring van het bestuur van de hoofdvereniging. Zij worden eventueel neergelegd in een notariële akte ter verkrijgen van volledige rechtsbevoegdheid.
VERTEGENWOORDIGING
Artikel 15
(…)
3. Personen, aan wie hetzij in deze statuten, hetzij krachtens volmacht vertegenwoordigingsbevoegdheid is toegekend, oefenen deze bevoegdheid niet uit dan nadat tevoren een bestuursbesluit is genomen, waarbij tot het aangaan van de betreffende rechtshandeling(en) is besloten. Overtreding van deze bepaling kan noch door, noch aan de vereniging of de wederpartij worden tegengeworpen.
(…)
REKENING EN VERANTWOORDING
Artikel 16
1. Het algemeen bestuur is verplicht van de vermogenstoestand van de vereniging zodanig aantekening te houden dat daaruit te allen tijde haar rechten en verplichtingen kunnen worden gekend.
2. Het algemeen bestuur brengt - behoudens verlenging door de algemene vergadering - binnen zes maanden na afloop van het boekjaar van de vereniging op een algemene vergadering zijn jaarverslag uit en doet, onder overlegging van de nodige bescheiden rekening en verantwoording over zijn in het afgelopen boekjaar gevoerd bestuur.
(…)
ALGEMENE VERGADERINGEN
Artikel 17
1. Jaarlijks zal uiterlijk zes maanden na afloop van het boekjaar van de vereniging een algemene vergadering (…) worden gehouden.
De agenda van deze vergadering bevat onder meer:
(…)
- Behandeling en vaststelling van de jaarstukken.
(…)
- Vaststelling van de begroting.
(…)
- Jaarverslagen van de afdelingen en aktiviteitengroeperingen