ECLI:NL:RBNHO:2024:4507

Rechtbank Noord-Holland

Datum uitspraak
1 mei 2024
Publicatiedatum
2 mei 2024
Zaaknummer
10728575 \ CV EXPL 23-6460
Instantie
Rechtbank Noord-Holland
Type
Uitspraak
Procedures
  • Bodemzaak
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Huur bedrijfsruimte; ontbinding en ontruiming wegens huurachterstand zonder misbruik van omstandigheden of dwaling

In deze bodemzaak heeft de kantonrechter van de Rechtbank Noord-Holland op 1 mei 2024 uitspraak gedaan in een geschil tussen de Beverwijkse Bazaar B.V. en [gedaagde] over een huurovereenkomst. De Beverwijkse Bazaar vorderde ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het gehuurde, alsook betaling van huurachterstand en bijkomende kosten. De Beverwijkse Bazaar stelde dat [gedaagde] in gebreke was gebleven met de huurbetalingen, wat leidde tot een huurachterstand van € 8.403,23. [gedaagde] voerde aan dat er sprake was van misbruik van omstandigheden en dwaling, omdat hij de Nederlandse taal niet machtig was en geen uitleg had gekregen over de huurovereenkomst. De kantonrechter oordeelde echter dat [gedaagde] niet had aangetoond dat er bijzondere omstandigheden waren die de Beverwijkse Bazaar hadden moeten weerhouden van het sluiten van de overeenkomst. De rechter concludeerde dat de algemene voorwaarden aan [gedaagde] waren verstrekt en dat hij eerder al met de Beverwijkse Bazaar had gecontracteerd, waardoor hij op de hoogte was van de voorwaarden. De vordering van de Beverwijkse Bazaar werd toegewezen, en [gedaagde] werd veroordeeld tot ontruiming van het gehuurde binnen drie dagen na betekening van het vonnis, alsook tot betaling van de huurachterstand en bijkomende kosten.

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-HOLLAND

Handel, Kanton en Insolventie
locatie Haarlem
Zaaknr./rolnr.: 10728575 \ CV EXPL 23-6460
Uitspraakdatum: 1 mei 2024 (bij vervroeging)
Vonnis van de kantonrechter in de zaak van:
de besloten vennootschap
Beverwijkse Bazaar B.V.
gevestigd te Beverwijk
eiseres
hierna te noemen: de Beverwijkse Bazaar
gemachtigde: Koning en de Raadt Incassobureau
tegen
[gedaagde],handelende onder de naam
[bedrijf]
wonende te [plaats]
gedaagde
hierna te noemen: [gedaagde]
gemachtigde: mr. A.K. Ramdas

1.Het procesverloop

1.1.
De Beverwijkse Bazaar heeft bij dagvaarding van 6 september 2023 een vordering tegen [gedaagde] ingesteld. [gedaagde] heeft schriftelijk geantwoord.
1.2.
Op 16 april 2024 heeft een zitting plaatsgevonden. De griffier heeft aantekeningen gemaakt van wat partijen ter toelichting van hun standpunten naar voren hebben gebracht. De Beverwijkse Bazaar heeft gebruik gemaakt van pleitaantekeningen, die zijn overgelegd.

2.De feiten

2.1.
Op 24 augustus 2022 hebben partijen twee overeenkomsten gesloten voor grondplaatsen met nummers [nummer 1], [nummer 2] en [nummer 3]. Op deze overeenkomsten zijn de Algemene Voorwaarden die op 21 september 2010 onder nummer 21/2010 zijn gedeponeerd ter griffie van de Rechtbank te Haarlem, van toepassing verklaard (hierna: de algemene voorwaarden). [gedaagde] heeft getekend voor de ontvangst en kennisname van deze algemene voorwaarden.
2.2.
Na afloop van de hiervoor genoemde overeenkomsten hebben partijen op 12 november 2022 een nieuwe huurovereenkomst gesloten voor unit [nummer 4]. Op deze overeenkomst zijn (eveneens) de algemene voorwaarden van de Beverwijkse Bazaar van toepassing verklaard. [gedaagde] heeft deze overeenkomst in februari 2023 opgezegd. Per 1 maart 2023 is deze overeenkomst beëindigd.
2.3.
Op 21 februari 2023 hebben partijen een nieuwe huurovereenkomst met elkaar gesloten (de onderhavige overeenkomst). Met ingang van 27 februari 2023 huurt [gedaagde] van de Beverwijkse Bazaar unit [nummer 5] en een daarbij horende uitstalruimte gelegen in Hal 30 aan de Buitenlanden 10. Op de overeenkomst zijn ook de algemene voorwaarden van de Beverwijkse Bazaar van toepassing verklaard. In de huurovereenkomst is daarover het volgende opgenomen:
“1.1. De Algemene Voorwaarden die op 21 september 2010 onder nummer 21/2010 zijn gedeponeerd ter griffie van de Rechtbank te Haarlem (hierna: de Algemene Voorwaarden) maken onverbrekelijk deel uit van deze overeenkomst, (bijlage I) zoals in de meest recente versie aan huurder ter beschikking is gesteld.
(…)
1.3.
Huurder verklaart dat hem vóór dan wel bij het tekenen van deze overeenkomst een exemplaar van de Algemene Voorwaarden ter hand is gesteld. Huurder heeft voor het ondertekenen van deze overeenkomst de gelegenheid gehad om kennis te nemen van deze Algemene Voorwaarden en stemt in met de inhoud daarvan.”
Artikel 22 van de algemene voorwaarden luidt als volgt:
“22. Opschorting / verrekening22.1 Ieder beroep van huurder op opschorting of verrekening met een vordering welke huurder op verhuurder meent te hebben of te zullen verkrijgen, is uitgesloten.”
Artikel 47.4 van de algemene voorwaarden luidt als volgt:
“Indien huurder jegens verhuurder in verzuim is met betaling van enig bedrag, de boete van lid 2 van dit artikel hieronder begrepen, dan is huurder aan verhuurder alle gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten, die verhuurder dient te maken om tot incasso van het verschuldigde te komen, verschuldigd. De buitengerechtelijke kosten bedragen ten minste 15% van het achterstallige bedrag. Tevens is verhuurder alsdan gerechtigd huurder rente in rekening te brengen van 2% per maand of gedeelte daarvan over het achterstallige bedrag.”
2.4.
Partijen zijn bij aanvang van de onderhavige huurovereenkomst een huurprijs van
€ 1.342,27 per maand overeengekomen, exclusief omzetbelasting. Verder hebben partijen afgesproken dat [gedaagde] korting krijgt op de huurprijs. Het eerste halfjaar (periode 27 februari 2023 tot 10 september 2023) bedraagt de korting 45%, vanaf 11 september 2023 tot 25 februari 2024 bedraagt de korting 40% en van 26 februari 2024 tot en met 23 februari 2025 35%.
2.5.
[gedaagde] heeft de huur over de periodes 3 tot en met 9 niet betaald en op enig moment het gehuurde ontruimd en niet meer gebruikt.

3.De vordering

3.1.
Beverwijkse Bazaar vordert – samengevat – ontbinding van de huurovereenkomst, ontruiming van het gehuurde en veroordeling van [gedaagde] tot betaling van de huurachterstand, vermeerderd met buitengerechtelijke incassokosten, de contractuele rente, een gebruiksvergoeding voor iedere maand dat het gehuurde in gebruik blijft, de proceskosten en de nakosten.
3.2.
Beverwijkse Bazaar legt aan de vordering ten grondslag – kort weergegeven – dat [gedaagde] tekort is geschoten in de nakoming van de huurovereenkomst. [gedaagde] heeft een huurachterstand laten ontstaan. De huurachterstand rechtvaardigt ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het gehuurde. Als gevolg van het niet tijdig voldoen van zijn betalingsverplichtingen is [gedaagde] ook gehouden om de incassokosten te betalen.

4.Het verweer

4.1.
[gedaagde] betwist de vordering en beroept zich op misbruik van omstandigheden en dwaling. Hierbij licht [gedaagde] toe dat hij de Nederlandse taal niet machtig is. Er is aan hem geen uitleg gegeven over de bepalingen in de huurovereenkomst. [gedaagde] heeft naar eigen zeggen om een Engelse vertaling verzocht, maar deze heeft hij nooit mogen ontvangen. Ook is er niet in het Engels gecommuniceerd. Daar komt bij dat aan hem geen bedenktijd is gegund. De overeenkomst moest gelijk worden getekend. Gelet op het voorgaande mag door de Beverwijkse Bazaar op grond van de redelijkheid en billijkheid geen beroep worden gedaan op de geldigheid van de overeenkomst, aldus [gedaagde]. Verder voert [gedaagde] aan dat de algemene voorwaarden niet aan hem ter hand zijn gesteld. Mocht de rechtbank van oordeel zijn dat [gedaagde] de algemene voorwaarden heeft ontvangen, dan stelt [gedaagde] zich op het standpunt dat hij geen redelijke mogelijkheid heeft gekregen om van de algemene voorwaarden kennis te kunnen nemen. Tot slot voert [gedaagde] aan dat de Beverwijkse Bazaar de eerder door [gedaagde] van Beverwijkse Bazaar gehuurde unit op 21 januari 2023 heeft gesloten. De hierdoor ontstane schade moet worden verrekend met de huurschuld.

5.De beoordeling

Geen sprake van misbruik van omstandigheden en dwaling
5.1.
[gedaagde] heeft een beroep gedaan op misbruik van omstandigheden en dwaling. Tijdens de mondelinge behandeling heeft [gedaagde] toegelicht dat dit beroep alleen betrekking heeft op de algemene voorwaarden.
5.2.
Op grond van artikel 3:44 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW) is een rechtshandeling vernietigbaar, wanneer zij door bedreiging, bedrog of door misbruik van omstandigheden tot stand is gekomen. In lid 4 van het hiervoor genoemde artikel is bepaald dat misbruik van omstandigheden aanwezig is wanneer iemand die weet of moet begrijpen dat een ander door bijzondere omstandigheden bewogen wordt tot het verrichten van een rechtshandeling, het tot stand komen van die rechtshandeling bevordert, ofschoon hetgeen hij weet of moet begrijpen hem daarvan zou behoren te weerhouden. Voor een geslaagd beroep op dwaling is vereist dat een partij bij de totstandkoming van de overeenkomst een verkeerde voorstelling van zaken had (artikel 6:228 BW).
5.3.
Het verweer van [gedaagde] slaagt niet. [gedaagde] heeft niet toegelicht waarom sprake was van bijzondere omstandigheden die de Beverwijkse Bazaar had moeten weerhouden om met hem de huurovereenkomst inclusief de algemene voorwaarden te sluiten. Evenmin heeft [gedaagde] toegelicht welke verkeerde voorstelling van zaken hij had.
5.4.
Verder staat vast dat de algemene voorwaarden bij het tekenen van de huurovereenkomst aan [gedaagde] zijn verstrekt. In de door [gedaagde] ondertekende huurovereenkomst staat immers: “
Huurder verklaart dat hem vóór dan wel bij het tekenen van deze overeenkomst een exemplaar van de Algemene Voorwaarden ter hand is gesteld. Huurder heeft voor het ondertekenen van deze overeenkomst de gelegenheid gehad om kennis te nemen van deze Algemene Voorwaarden en stemt in met de inhoud daarvan.”.
5.5.
Tevens heeft de Beverwijkse Bazaar (uitgebreid) toegelicht hoe zij [gedaagde] in kennis heeft gesteld van de algemene voorwaarden. Zo was, althans daar mag van uit worden gegaan, [gedaagde] al op de hoogte van de algemene voorwaarden en de inhoud daarvan, omdat [gedaagde] voorafgaand aan het sluiten van de onderhavige overeenkomst al eerder (in augustus 2022 en november 2022) met de Beverwijkse Bazaar had gecontracteerd. Bij deze overeenkomsten zijn (steeds) dezelfde algemene voorwaarden van toepassing verklaard. [gedaagde] heeft aldus al drie keer eerder getekend voor ontvangst en kennisname van de algemene voorwaarden. Bovendien kon [gedaagde], zoals de Beverwijkse Bazaar onbetwist heeft aangevoerd, de algemene voorwaarden (ook) raadplegen via de online omgeving van de Beverwijkse Bazaar. Dat aan [gedaagde] geen bedenktijd is gegund is niet gebleken. Hetzelfde geldt voor het verweer dat hij om een Engelse vertaling heeft verzocht, nog daargelaten dat het voor zijn rekening en risico komt als hij een overeenkomst tekent die is opgesteld in een taal die hij niet machtig is.
5.6.
Alles bij elkaar genomen kan [gedaagde] geen geslaagd beroep doen op misbruik van omstandigheden en dwaling. Gelet op het voorgaande kan ook het verweer van [gedaagde] dat de algemene voorwaarden hem niet ter hand zijn gesteld of dat hij geen redelijke mogelijkheid heeft gehad om daarvan kennis te nemen, niet slagen.
Ontbinding en ontruiming
5.7.
Vast staat dat [gedaagde] de huur over de periodes 3 tot en met 9 niet heeft betaald. Deze betalingsachterstand is zodanig ernstig dat deze de ontbinding van de huurovereenkomst rechtvaardigt. [gedaagde] heeft bij de mondelinge behandeling aangegeven deze vordering niet (langer) te betwisten, hetgeen ook volgt uit de omstandigheid dat hij het gehuurde heeft leeggehaald en daarvan geen gebruik meer maakt. De vordering zal dan ook worden toegewezen.
5.8.
De kantonrechter stelt de ontruimingstermijn vast op drie dagen na betekening van dit vonnis.
Huurachterstand
5.9.
De Beverwijkse Bazaar heeft gesteld dat de huurachterstand € 8.728,23 bedraagt. Dit bedrag omvat – blijkens productie 2 bij dagvaarding – ook aanmaningskosten ter hoogte van € 325,00 en niet zoals de Beverwijkse Bazaar heeft gesteld € 275,00. Tijdens de mondelinge behandeling heeft de Beverwijkse Bazaar toegelicht dat zij deze aannemingskosten niet meer vordert. De huurachterstand bedraagt € 8.403,23 (€ 8.728,23 - € 325,00).
5.10.
[gedaagde] heeft aangevoerd dat hij schade heeft geleden doordat de Beverwijkse Bazaar op 21 januari 2023 zijn unit heeft afgesloten. Deze schade kan worden verrekend met de huurschuld, aldus [gedaagde].
5.11.
Voor een geslaagd beroep op verrekening is volgens artikel 6:127 lid 2 BW vereist dat [gedaagde] een vordering heeft op de Beverwijkse Bazaar waarvan hij betaling kan afdwingen; de vordering moet opeisbaar zijn. Verder is in artikel 6:136 BW bepaald dat de rechter een vordering kan toewijzen ondanks een beroep van de gedaagde op verrekening, als niet eenvoudig is vast te stellen of het verrekenverweer gegrond is. Het ligt dus op de weg van [gedaagde] om daartoe voldoende informatie te verstrekken. [gedaagde] heeft dit nagelaten. Hij heeft niet inzichtelijk gemaakt wat de schade is en heeft dit ook niet onderbouwd met stukken. De kantonrechter gaat dan ook hier aan voorbij. Dit betekent dat de gevorderde huurachterstand toewijsbaar is.
Waarborgsom5.12. [gedaagde] heeft bij aanvang van de huurovereenkomst een waarborgsom betaald van
€ 3.200,00. De Beverwijkse Bazaar heeft toegelicht dat de waarborgsom in mindering kan worden gebracht op het openstaande bedrag. Op grond van artikel 23.1 van de algemene voorwaarden strekt de waarborgsom eerst in mindering op de huurachterstand. Dit betekent dat een bedrag van € 5.203,23 (€ 8.403,23 - € 3.200,00) aan huurachterstand zal worden toegewezen.
Contractuele rente, afrekening elektra 2023 en gebruiksvergoeding
5.13.
De gevorderde contractuele rente zal ook worden toegewezen omdat [gedaagde] deze vordering niet, althans onvoldoende, heeft betwist. Dit geldt ook voor de afrekening elektra 2023 ter hoogte van € 9,58.
5.14.
[gedaagde] heeft ook de vordering tot betaling van een bedrag gelijk aan de maandelijkse huurprijs van (de kantonrechter begrijpt) € 1.128,15 vanaf 11 september 2023 tot de ontruiming van het gehuurde niet betwist, zodat deze eveneens zal worden toegewezen.
Buitengerechtelijke incassokosten
5.15.
De Beverwijkse Bazaar heeft een bedrag van € 1.309,23 aan buitengerechtelijke incassokosten gevorderd, dat zij heeft gebaseerd op de algemene voorwaarden die uitgaan van een berekening voor de kosten van 15% over het achterstallige bedrag.
5.16.
Zoals uit 5.2. volgt, zijn de algemene voorwaarden onverkort van toepassing. [gedaagde] heeft deze kosten niet anderszins betwist, zodat de gevorderde buitengerechtelijke kosten ter hoogte van € 1.309,23 zullen worden toegewezen.
Conclusie en kosten
5.17.
De conclusie is dat de kantonrechter de vordering van Beverwijkse Bazaar zal toewijzen.
5.18.
De proceskosten komen voor rekening van [gedaagde], omdat hij ongelijk krijgt. Daarbij wordt [gedaagde] ook veroordeeld tot betaling van € 135,00 aan nasalaris, voor zover daadwerkelijk nakosten door de Beverwijkse Bazaar worden gemaakt.

6.De beslissing

De kantonrechter:
6.1.
ontbindt de tussen partijen bestaande huurovereenkomst;
6.2.
veroordeelt [gedaagde] om unit [nummer 5] en een daarbij horende uitstalruimte gelegen in Hal 30 aan de Buitenlanden 10 te Beverwijk binnen 3 dagen na betekening van dit vonnis te ontruimen en te verlaten met alle zich daarin en/of daarop bevindende personen en/of zaken (voor zover deze laatste niet het eigendom van de Beverwijkse Bazaar zijn) en onder afgifte van de sleutels ter vrije beschikking van de Beverwijkse Bazaar te stellen;
6.3.
veroordeelt [gedaagde] tot betaling aan de Beverwijkse Bazaar van € 7.191,33‬, te vermeerderen met de contractuele rente over € 5.203,23 vanaf 6 september 2023 tot aan de dag van de gehele betaling;
6.4.
veroordeelt [gedaagde] om aan de Beverwijkse Bazaar te betalen een bedrag van € 1.128,15 per maand, voor iedere maand, of gedeelte daarvan, dat [gedaagde] het gehuurde vanaf 11 september 2023 in gebruik houdt;
6.5.
veroordeelt [gedaagde] tot betaling van de proceskosten, die de kantonrechter aan de kant van De Beverwijkse Bazaar tot en met vandaag vaststelt op:
dagvaarding € 112,79;
griffierecht € 514,00;
salaris gemachtigde € 812,00;
6.6.
veroordeelt [gedaagde] tot betaling van € 135,00 aan nasalaris, voor zover daadwerkelijk nakosten door de Beverwijkse Bazaar worden gemaakt;
6.7.
verklaart dit vonnis uitvoerbaar bij voorraad;
6.8.
wijst de vordering voor het overige af.
Dit vonnis is gewezen door mr. J.J. Dijk en op bovengenoemde datum in het openbaar uitgesproken in aanwezigheid van de griffier.
De griffier De kantonrechter