ECLI:NL:RBNHO:2025:1023

Rechtbank Noord-Holland

Datum uitspraak
7 januari 2025
Publicatiedatum
4 februari 2025
Zaaknummer
11108930
Instantie
Rechtbank Noord-Holland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Ontslag en benoeming van bewindvoerder in een civiele procedure met betrekking tot geestelijke en lichamelijke toestand

Op 7 januari 2025 heeft de Rechtbank Noord-Holland, locatie Alkmaar, een beschikking gegeven in een civiele procedure betreffende de ontslag en benoeming van een bewindvoerder. De zaak betreft D.C.S.N.L. van der Wal-Poll, die als bewindvoerder was aangesteld over de goederen van betrokkene, die om haar geestelijke en lichamelijke toestand onder bewind was gesteld. De bewindvoerder verzoekt om ontslag, omdat de samenwerking met betrokkene niet meer mogelijk is. Betrokkene heeft problemen met online gokken en betalingsachterstanden, wat heeft geleid tot de beëindiging van een zelfredzaamheidstraject. Betrokkene verzoekt om opheffing van het bewind, maar de kantonrechter oordeelt dat de noodzaak voor bewind nog steeds aanwezig is. De ouders van betrokkene steunen het verzoek om toezicht, omdat zij vrezen voor financiële problemen als het bewind wordt opgeheven. De kantonrechter besluit het ontslagverzoek van de bewindvoerder toe te wijzen en benoemt een nieuwe bewindvoerder, Zijper Bewindvoering B.V., om de continuïteit van de bescherming van betrokkene te waarborgen. De beschikking is uitvoerbaar bij voorraad en de beloning van de bewindvoerders is vastgesteld.

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-HOLLAND

Handel, Kanton en Bewind
locatie Alkmaar
Zaaknummer: 11108930 BM VERZ 24-993 ZK
Uitspraakdatum: 7 januari 2025

Beschikking van de kantonrechter

op verzoek van:
D.C.S.N.L. van der Wal-Poll h.o.d.n. Apollo Insolventie,
gevestigd te Avenhorn,
hierna ook te noemen: bewindvoerder,
in het bewind van:
[betrokkene],
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum],
van wie het adres bekend is bij deze rechtbank,
hierna ook te noemen: betrokkene.

procedure

De kantonrechter heeft kennisgenomen van:
  • het verzoek met bijlage, ter griffie ingekomen op 1 mei 2024;
  • de email van de vader van betrokkene, ter griffie ingekomen op 13 mei 2024;
  • de email van de moeder van betrokkene, ter griffie ingekomen op 19 mei 2024;
  • de reactie van betrokkene, ter griffie ingekomen op 11 juni 2024;
  • aanvullende verklaringen van de bewindvoerder, ter griffie ingekomen op 12 juni 2024, 2 juli 2024 en 17 juli 2024;
  • de emails van betrokkene, ter griffie ingekomen op 2 juli 2024 en 5 augustus 2024;
  • een bereidverklaring van de voorgestelde bewindvoerder.
Op 12 november 2024 heeft een mondelinge behandeling van het verzoek plaatsgevonden.

beoordeling

Bij beschikking van 24 april 2018 is een bewind ingesteld over de (toekomstige) goederen van betrokkene wegens haar geestelijke of lichamelijke toestand. De bewindvoerder is bij deze beschikking benoemd tot bewindvoerder. De bewindvoerder is tevens de mentor van betrokkene.
De bewindvoerder verzoekt nu om te worden ontslagen. Zij stelt dat voortzetting van het bewind door haar niet meer mogelijk is omdat met betrokkene geen goede samenwerking meer mogelijk is. In oktober 2023 is een zelfredzaamheidstraject gestart. Hoewel dit traject aanvankelijk goed leek te verlopen, is duidelijk geworden dat er ook zaken niet goed zijn gegaan. Betrokkene geeft geld uit aan online gokken en er zijn betalingsachterstanden ontstaan bij onder meer Vattenfall, Univé en het CAK. Ook heeft een vriend van betrokkene zijn uitkering op de rekening van betrokkene laten uitbetalen. De bewindvoerder vermoedt dat betrokkene zonder overleg een auto heeft aangeschaft. De bewindvoerder concludeert dat eenvoudige zaken en budgetteren goed zijn gegaan tijdens het zelfredzaamheidstraject, maar dat complexere zaken, zoals het beoordelen of er bestedingsruimte is voor de aanschaf van een auto, nog niet lukken. In juli 2024 heeft de bewindvoerder het zelfredzaamheidstraject per direct beëindigd omdat de bewindvoerder ontdekte dat er betalingsachterstanden waren. De bewindvoerder stelt voorts dat zij nagenoeg geen contact meer krijgt met betrokkene en dat betrokkene niet -adequaat- reageert op verzoeken van de bewindvoerder om informatie en stukken aan te leveren. Dit heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat een verzoek voor bijzondere bijstand door de gemeente is afgewezen. Gelet op het voorgaande stelt de bewindvoerder dat betrokkene niet in staat is om zelfstandig haar financiële administratie te voeren, dat de grond voor het bewind nog aanwezig is en dat het bewind niet kan worden opgeheven. Wel vraagt de bewindvoerder om ontslagen te worden omdat zij, met het oog op voornoemde omstandigheden, haar taken niet meer naar behoren kan uitvoeren.
Betrokkene vraagt om opheffing van het bewind. Betrokkene wil haar financiën weer zelfstandig doen. Ze zal haar moeder machtigen op haar bankrekeningen en ze zal waar nodig hulp inschakelen van de ambulante begeleiding en de formulierenbrigade. Betrokkene vindt dat het zelfredzaamheidstraject prima is verlopen en ze begrijpt niet waarom de bewindvoerder het traject na zeven maanden zomaar beëindigd heeft. Betrokkene stelt verder dat de stukken van de bewindvoerder niet kloppen. Ze gokt wel af en toe online. Betrokkene heeft geen eigen auto, maar ze heeft vervoer nodig om bij haar dochter te komen en daarom heeft ze een auto geleend. Ze tankt met haar leefgeldpas. Betrokkene heeft de uitkering van een vriend op haar rekening ontvangen. Die vriend woonde tijdelijk bij haar in en betrokkene beheerde de uitkering omdat het geld anders op zou gaan.
De ouders van betrokkene hebben schriftelijk en ter zitting hun standpunten over de onderbewindstelling kenbaar gemaakt. Hoewel de ouders zien dat het de afgelopen jaren beter gaat met betrokkene, stellen zij dat het belangrijk is dat er iemand blijft meekijken. Vader vreest dat het -net als in het verleden- mis gaat als het toezicht en de bescherming wegvallen. Moeder wil graag zicht houden op de bankrekening van betrokkene, om te kunnen zien dat de vaste lasten betaald blijven worden.
Gelet op het voorgaande is de kantonrechter van oordeel dat de grond en de noodzaak voor het bewind thans nog onverminderd aanwezig zijn en dat betrokkene bescherming en toezicht nodig heeft, nu en in de toekomst. De kantonrechter overweegt daarbij dat het voor betrokkene lastig is om de consequenties van haar handelen volledig te overzien. Betrokkene wil graag zelfstandig zijn, maar zij laat -bijvoorbeeld door tijdens de zitting geëmotioneerd de zaal te verlaten- weinig zelfinzicht zien. Hoewel de kantonrechter begrijpt dat betrokkene zelfstandig wil zijn, deelt zij de vrees van de bewindvoerder over opheffing van het bewind. Als het bewind eindigt, is het naar de mening van de kantonrechter zeer aannemelijk dat er financiële problemen zullen ontstaan. Ook is er naar het oordeel van de kantonrechter een risico dat betrokkene terugvalt in gedrag dat schadelijk is voor haarzelf en haar omgeving. Dat dit risico bestaat is ter zitting door de ouders onderstreept. Het gaat momenteel goed met betrokkene en de leefsituatie is stabiel. Het is belangrijk dat wat goed gaat, behouden blijft en niet op het spel wordt gezet. Tot slot overweegt de kantonrechter dat het voor betrokkene en haar ouders beter is als de ouders de rol van ouders blijven vervullen, en niet die van bewindvoerder, om spanningen in de familierelaties te voorkomen. Daarom is het naar het oordeel van de kantonrechter belangrijk dat er een professionele bewindvoerder betrokken is.
In beginsel wordt een bewindvoerder ontslag verleend indien hij dat zelf verzoekt. De kantonrechter is, gelet op het verhandelde ter zitting en de inhoud van de stukken, van oordeel dat het ontslagverzoek van de bewindvoerder moet worden toegewezen.
De kantonrechter heeft betrokkene in de gelegenheid gesteld om zelf een andere bewindvoerder aan te dragen. Betrokkene heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt.
Op 12 december 2024 is van Zijper Bewindvoering B.V., gevestigd te Schagen, een bereidverklaring ontvangen.
De kantonrechter zal de voorgestelde bewindvoerder benoemen nu van bezwaren tegen deze benoeming niet is gebleken.

beslissing

De kantonrechter:
  • ontslaat met ingang van twee weken na heden, als bewindvoerder: D.C.S.N.L. van der Wal-Poll h.o.d.n. Apollo Insolventie, gevestigd te Avenhorn;
  • benoemt met ingang van twee weken na heden, tot bewindvoerder: Zijper Bewindvoering B.V., correspondentieadres: postbus 346, 1740 AH te Schagen;
  • verklaart deze beschikking tot zover uitvoerbaar bij voorraad;
  • stelt de jaarbeloning van de bewindvoerder vast overeenkomstig artikel 3 lid 2 sub a
van de Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren;
  • stelt de beloning van de bewindvoerder voor de aanvangswerkzaamheden vast op een bedrag van € 660,00 (exclusief btw);
  • stelt de beloning van de ontslagen bewindvoerder voor het opmaken van de eindrekening en verantwoording vast op een bedrag van € 248,00 (exclusief btw).
Deze beschikking is gegeven door mr. J.A.C.R.W. VerLoren van Themaat-van der Hoeven, kantonrechter, en in het openbaar uitgesproken op bovengenoemde datum in aanwezigheid van de griffier.
De griffier De kantonrechter