Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
[betrokkene]
gedaagde in reconventie
[gedaagde] B.V.
eiseres in reconventie
1.Het procesverloop
- de conclusie van antwoord in reconventie van 14 augustus 2024;
- een akte overleggen producties van 27 december 2024 aan de zijde van KlusIT;
2.Feiten
In deze overeenkomst is vermeld dat de apparatuur op 30 juni 2023 door KlusIT aan Momo zou worden geleverd, de huurperiode betrof (enkel) 3 juli 2023 en de apparatuur zou op 4 juli 2023 weer worden opgehaald.
Het datalimiet is alleen geldig binnen de lidstaten van de Europese Unie voor een periode van maximaal 1 kalendermaand.
Op alle i5 modellen worden in elke browser een link geplaatst die automatisch opstart
“Artikel 3: Huur en verhuur(…)7. Indien de apparatuur niet op de laatste dag van de overeengekomen huurperiode bij KlusIT is binnengekomen, wordt de huurperiode automatisch met steeds een week verlengd totdat de apparatuur is terugontvangen. In dit geval is de wederpartij telkens de overeengekomen huurprijs per week verschuldigd.(…)18. Behoudens slijtage door normaal gebruik dient wederpartij de apparatuur bij het einde van de huur in goede staat aan KlusIT te retourneren. Van groot belang is dat de identificatienummers die op de apparatuur zijn aangebracht niet worden verwijderd of beschadigd. Kosten van reparaties aan gehuurde apparatuur komen behoudens de gebruikelijke slijtage, voor rekening van de wederpartij. Indien bij retourontvangst apparatuur of delen van de apparatuur ontbreken, zullen deze op basis van nieuwprijs aan wederpartij in rekening worden gebracht.”
Tot op heden hebben wij van het onderstaande nog niets retour mogen ontvangen. Deze moeten voor vrijdag 21 juli 2023 17 uur ingeleverd zijn in het warehouse in Leiden. Indien dit niet (compleet) geretourneerd is zullen wij alle ontbrekende items gaan factureren.”
3.De vordering
4.Het verweer en de tegenvordering
KlusIT heeft voorts, aldus Momo, geen belang bij haar vordering tot betaling van data, in verband met de overschrijding van de datalimieten, omdat KlusIT die kosten zelf niet heeft. Er is gebruik gemaakt van een coulanceregeling. KlusIT heeft de betreffende kosten ten onrechte ook niet onderbouwd.
Ten aanzien van het dataverbruik gold voorts een prijsafspraak, KlusIT kan op grond van de overeenkomst geen aanspraak maken op betaling van extra kosten voor dataverbruik, omdat de garantie is afgegeven dat geen limietoverschrijdingen zouden plaatsvinden, althans KlusIT een resultaatsverplichting had om een limietoverschrijding te voorkomen.
De oorzaken van de dataoverschrijding zijn bovendien gelegen in de risicosfeer van KlusIT.
In ieder geval is het in de gegeven omstandigheden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar dat aan Momo € 0.05 per MB in rekening wordt gebracht.
Momo voert ook verweer tegen de vordering ter zake van de kosten voor het deskundigenbericht. Behalve dat dit rapport geen nieuwe inzichten heeft opgeleverd voorziet de wet niet in de mogelijkheid om deze kosten door te belasten bij haar neer te leggen.
Ten aanzien van de rekening voor ontbrekende zaken voert Momo aan dat zij heeft aangeboden om de (vergeten) doos met adapters en muizen alsnog te retourneren, maar dat KlusIT heeft geweigerd om de goederen (alsnog) in ontvangst te nemen. KlusIT is daardoor in schuldeisersverzuim komen te verkeren, zodat het verzuim van Momo is beëindigd en Momo niet tot betalen verplicht is.
5.Het verweer tegen de tegenvordering
6.De beoordeling
Momo heeft aangevoerd dat sprake was en is van een gemengde overeenkomst. Niet alleen diende op grond van de overeenkomst tussen partijen (computer)apparatuur aan haar ter beschikking te worden gesteld, ook was sprake van een overeenkomst van opdracht, namelijk tot het programmeren van de geleverde laptops met de door Momo opgestelde scripts. Bovendien was sprake van een ‘accesproviderovereenkomst’, omdat partijen zijn overeengekomen dat KlusIT aan Momo toegang tot het internet zou verschaffen. Inherent aan deze overeenkomsten van opdracht diende KlusIT het dataverbruik te monitoren en had KlusIT een zorgplicht tegenover Momo, zo begrijpt de kantonrechter het verweer van Momo, om haar te behoeden voor overschrijding van de datalimieten.
Boven het betreffende document is (als logo) de naam van KlusIT vermeld, met daaronder de vermelding ‘computerverhuur’. In het document is opgenomen dat diverse apparatuur voor een bepaalde huurperiode (3 juli 2023) aan Momo ter beschikking wordt gesteld, waarbij is vermeld dat de levering enige dagen voorafgaande aan de huurperiode zal plaatsvinden (30 juni 2023) en dat de apparatuur de dag na afloop van de huurperiode (op 4 juli 2023) zou worden opgehaald.
Op de zitting hebben beide partijen ter toelichting daarop verklaard dat het hun bedoeling was dat op 3 juli 2023 de operatie kon plaatsvinden. Dit betrof een maandag, zodat het in het belang van het goede verloop van de operatie wenselijk was dat de apparatuur al op vrijdag 30 juni 2023 aan Momo ter beschikking zou worden gesteld.
Al de hiervoor geïnventariseerde vermeldingen in de overeenkomst ondersteunen meer het standpunt van KlusIT dat sprake is van een huurovereenkomst tussen partijen, dan het standpunt van Momo dat sprake is van een gemengde overeenkomst.
Uit deze vermelding blijk naar het oordeel van de kantonrechter niet van de door Momo gestelde overeenkomst of overeenkomsten van opdracht. Het instellen van 4 browsers bij het opstarten van de computers en het plaatsen van een link in elke browser, die automatisch opstart is geen programmeren. Van enige verantwoordelijkheid van KlusIT voor de toegang tot internet blijkt evenmin. Momo heeft verder ook geen feiten en omstandigheden gesteld op grond waarvan zij meende dat sprake was van een of meerdere overeenkomsten van opdracht. Over het aan het sluiten van de overeenkomst voorafgaande overleg heeft Momo slechts in algemene bewoordingen gesteld dat zij zich in juni 2023 tot KlusIT heeft gewend voor ondersteuning bij een technisch operatie op 3 juli 2023. Waaruit de gevraagde ondersteuning diende te bestaan heeft Momo niet geconcretiseerd. Momo heeft daarbij wel vermeld dat zij kort daarvoor op kleinere schaal apparatuur bij KlusIT heeft gehuurd. Vanwege deze eerdere ervaring wist Momo, althans kon zij weten dat KlusIT computers verhuurt. Momo verzuimt concreet te stellen en te onderbouwen dat het haar bedoeling was om deze keer méér en anders van KlusIT te verlangen dan de verhuur van apparatuur.
Momo heeft immers niet gesteld en onderbouwd dat zij in deze periode op enig moment de hulp van KlusIT heeft ingeroepen bij de door haar gestelde problemen bij het opstarten van het script, hoewel een dergelijk verzoek om hulp en bijstand in de rede ligt indien zij KlusIT verantwoordelijk houdt voor de programmering van het script.
geen werkelijke kosten
geen prijsafspraak
geen garantie
Voor zover deze mededelingen al als garantie(s) van KlusIT zouden kunnen worden geduid, is naar het oordeel van de kantonrechter duidelijk dat deze betrekking hadden op de operatie op 3 juli 2023, op welke dag de huurovereenkomst betrekking had. Daarmee is niets gezegd over het (data)gebruik in de dagen voorafgaand aan de operatie, waarin de gehuurde apparatuur wel reeds aan Momo ter beschikking was gesteld en in welke dagen getest kon/mocht worden of het programma 3 juli 2023 naar verwachting zou kunnen functioneren. Ook op dit punt is immers de in 6.3 vermelde Haviltex-norm van belang.
Omdat tussen partijen als onbetwist vaststaat dat de overschrijding van de datalimiet in overwegende mate is veroorzaakt in de dagen voorafgaande aan de dag waarop de huurovereenkomst betrekking had, is de inhoud van het gesprek van 9 juni 2023 naar het oordeel van de kantonrechter niet van belang, omdat partijen beiden het standpunt hebben ingenomen dat dit gesprek betrekking had op de operatie op 3 juli 2023 zelf en dus niet op de dagen daaraan voorafgaand. Momo heeft niet gesteld en onderbouwd op grond waarvan zij van mening was en kon zijn dat KlusIT ook voor de periode voorafgaand aan de huurperiode een garantie zou hebben gegeven en/of allerlei verantwoordelijkheden op zich zou hebben genomen, zoals een resultaatsverplichting om een limietoverschrijding te voorkomen zou hebben.
KlusIT heeft gesteld dat de latops geen updates nodig hadden en dat het op de weg van Momo zou hebben gelegen eventuele updates uit te stellen. KlusIT heeft daartoe zelfs nog instructies gegeven, zij het dat deze instructies, zo stelt Momo, te laat kwamen. Bovendien kunnen eventuele updates het datagebruik niet verklaren, omdat daarmee hooguit 27 MB per computer is gemoeid.
Naar het oordeel van de kantonrechter heeft KlusIT met het door hem overgelegde deskundigenrapport voldoende onderbouwd dat eventuele updates van Windows het datagebruik van Momo niet kunnen verklaren, zodat in het midden kan blijven of wel/niet sprake was van updates. In het deskundigenrapport is vermeld dat de laatste updates van Windows van 13 juni 2023 waren. Zelfs indien de geleverde laptops deze updates alsnog hebben uitgevoerd kan daarmee blijkens bedoeld rapport hooguit 27 MB per laptop zijn gemoeid. Naar het oordeel van de kantonrechter heeft KlusIT terecht gesteld dat deze eventuele kosten voldoende zijn gecompenseerd met de door hem uit coulance in de nota opgenomen korting van 10%. Momo heeft niet concreet gesteld en onderbouwd dat deze 10% korting in dit verband onvoldoende zou zijn.
KlusIT heeft zich op het standpunt gesteld dat het script van Momo niets specifiek is geschreven voor HP laptops en heeft deze stelling onderbouwd met het door haar ingebrachte deskundigenrapport. Er was dan ook geen enkele noodzaak om het script aan te passen of computers opnieuw te configureren.
Hoewel partijen na de zitting nog schriftelijk van standpunten hebben gewisseld, heeft Momo (tegenover het onderbouwde verweer van KlusIT) op dit punt niet geconcretiseerd en onderbouwd welke problemen zich voordeden, welke maatregelen zijn genomen om die problemen op te lossen en in hoeverre dit het dataverbruik verklaart. Op de zitting is naar voren gekomen dat meerdere personen/werknemers bezig zouden zijn geweest om problemen op te lossen. Hoeveel personen/werknemers is onduidelijk gebleven. Wat deze personen/werknemers hebben gedaan is niet gesteld/toegelicht.
De kantonrechter stelt vast dat onduidelijk is gebleven waarom Momo in de dagen voorafgaande aan de huurovereenkomst zo veel data heeft gebruikt. Het standpunt van Momo dat dit is veroorzaakt door KlusIT wordt als onvoldoende concreet gesteld en onderbouwd gepasseerd. Anders dan Momo kennelijk tot uitgangspunt neemt, zijn de onduidelijkheden over de oorzaak van haar hoge dataverkeer in beginsel voor haar rekening en risico.
de beperkende werking van de redelijkheid en de billijkheid
Naar het oordeel van de kantonrechter gaat Momo met deze stellingen ten onrechte voorbij aan het feit dat de overschrijding van de databundel heeft plaatsgevonden in de dagen voorafgaand aan 3 juli 2023. Zoals hiervoor reeds is overwogen had Momo, de dagen voorafgaande aan de huur de apparatuur reeds ter beschikking als service. Het was immers Momo die er belang bij had dat de apparatuur in het weekend als aanwezig was om de operatie op een maandag, de dag van de huurovereenkomst, zeer vroeg uit te voeren. Niet valt in te zien op grond waarvan KlusIT gehouden was om Momo in deze periode op welke manier dan ook te ondersteunen. Omdat Momo geacht werd in deze periode de apparatuur in beginsel niet te gebruiken is er geen aanleiding om te oordelen dat de doorberekening van het datagebruik in deze periode conform de overeenkomst onredelijk is.
geen kosten deskundige
De kantonrechter is met Momo van oordeel dat deze kosten niet voor vergoeding in aanmerking komen omdat het niet gaat om kosten ter vaststelling van schade en/of aansprakelijkheid. Momo heeft er terecht op gewezen dat de vordering van KlusIT is gebaseerd op nakoming van de overeenkomst en niet op schade. Dit deel van de vordering van KlusIT zal dan ook worden afgewezen.
Omdat Momo haar stelling op dit punt niet heeft geconcretiseerd en niet heeft onderbouwd gaat de kantonrechter daaraan voorbij.
Wat daar ook van zij, daaruit vloeit niet voort dat het niet of te laat retourneren van zaken mede voor rekening van KlusIT komt. Uit de tussen partijen gesloten overeenkomst blijkt immers dat de zaken op 4 juli 2023 zouden worden opgehaald. Het is dan ook aan Momo om ervoor zorg te dragen dat op die dag alle zaken kunnen worden teruggegeven. Dat na die datum sprake was van een door KlusIT veroorzaakt misverstand over al dan niet geretourneerde zaken doet aan deze verantwoordelijkheid niet af.
Verder is in dit verband naar het oordeel van de kantonrechter relevant dat KlusIT met twee pro-forma nota’s inzichtelijk heeft gemaakt dat het voor Momo duurder zou zijn geweest indien hij op grond van zijn algemene voorwaarden aanspraak had gemaakt op doorbetaling van de huur over de periode waarin de zaken niet zijn teruggegeven. Momo heeft de juistheid van die pro-formanota’s niet betwist. Daarmee staat vast dat het duurder zou zijn geweest voor Momo als het niet terugbrengen van de zaken zich zou hebben vertaald in een aanvullende huurperiode. Daarom is de keuze van KlusIT om een nota voor de vervangingswaarde van de ontbreken van de zaken te sturen, omdat dit tot een lagere vordering leidt, niet onredelijk.
rente en incassokosten
€ 39.450,52 - € 2.485,64).
In de conclusie van dupliek heeft Momo hieraan nog toegevoegd dat KlusIT niet op alle computers het script had geïnstalleerd, zodat hij ook op dat punt toerekenbaar tekort is geschoten in de nakoming van de overeenkomst.
KlusIT bestrijdt dat en heeft aangevoerd dat de geleverde laptops volledig gelijkwaardig waren aan de in de overeenkomst vermelde HP-laptops, dat het script van Momo op deze (Windows) laptops kon draaien, dat het script van Momo niet specifiek voor HP-laptops was geschreven en dat Momo zich op geen enkel moment heeft beklaagd over het geleverde. De stelling dat het script van Momo niet specifiek was geschreven voor HP-laptops heeft KlusIT, zoals hiervoor al is overwogen, onderbouwd door een deskundigenrapport. KlusIT heeft er voorts op gewezen dat Momo op geen enkel moment heeft geklaagd over de haar geleverde apparaten, hoewel deze enige dagen van te voren aanwezig waren. Er is niet geklaagd door Momo bij levering van de apparaten, maar ook niet gedurende de dagen daarna. Momo heeft aan KlusIT niet laten weten dat zij geen genoegen wenste te nemen met het geleverde, noch heeft zij KlusIT benaderd om de in deze procedure gestelde problemen met het script te melden. Momo heeft het geleverde zonder enige vorm van protest geaccepteerd en kan op grond van de wet (artikel 6:89 BW) en artikel 9 van de algemene voorwaarden van KlusIT dan ook niet worden gevolgd in het standpunt dat sprake is van een gebrek c.q. een toerekenbare tekortkoming.
7.De beslissing
dagvaarding € 139,42;
griffierecht € 1.461,00; ;
salaris gemachtigde
€ 2.445,00;4.045,42;