ECLI:NL:RBNNE:2014:5504
Rechtbank Noord-Nederland
- Op tegenspraak
- Rechtspraak.nl
Vrijspraak voor overval op KPN winkel; veroordeling voor opzetheling van één iPhone tot een gevangenisstraf van 1 maand
Op 7 november 2014 heeft de Rechtbank Noord-Nederland uitspraak gedaan in de zaak tegen een verdachte die werd beschuldigd van een overval op een KPN-winkel in Groningen op 17 juni 2014. De verdachte werd bijgestaan door mr. U. van Ophoven, terwijl het openbaar ministerie werd vertegenwoordigd door mr. M. Groenewegen. De rechtbank heeft vastgesteld dat de verdachte, wiens gezicht gedeeltelijk bedekt was, de winkel is binnengegaan en met een vuurwapen gelijkend voorwerp de medewerkers heeft bedreigd om tien iPhones af te geven. De officier van justitie stelde dat er voldoende bewijs was om de verdachte te veroordelen, onder andere op basis van getuigenverklaringen en het signalement van de dader. De verdediging betwistte echter de herkenning door de getuigen en stelde dat er onvoldoende bewijs was voor de overval.
Na beoordeling van het bewijs kwam de rechtbank tot de conclusie dat het primair ten laste gelegde, de overval, niet wettig en overtuigend kon worden bewezen. Er waren te veel twijfels over de betrouwbaarheid van de getuigenverklaringen en de fotoconfrontaties. De rechtbank sprak de verdachte vrij van de overval, maar oordeelde wel dat het subsidiair ten laste gelegde, opzetheling van een iPhone, bewezen kon worden. De verdachte had een telefoon in gesealde verpakking in ontvangst genomen van een wildvreemd iemand en had zich niet bekommerd om de herkomst van deze telefoon. Dit leidde tot de conclusie dat hij zich schuldig had gemaakt aan opzetheling.
De rechtbank veroordeelde de verdachte tot een gevangenisstraf van 1 maand, met inachtneming van de tijd die hij al in voorlopige hechtenis had doorgebracht. De uitspraak werd gedaan door een meervoudige kamer van de rechtbank, waarbij de voorzitter mr. A.F. Gerding was, bijgestaan door mr. R.B.M. Keurentjes en mr. N.A. Vlietstra. De rechtbank heeft de verdachte vrijgesproken van het primair ten laste gelegde en hem veroordeeld voor het subsidiair ten laste gelegde feit.