Uitspraak
RECHTBANK NOORD-NEDERLAND
1.[Naam maatschap] ,
1.De procedures
Pensioenclausule
de kantonrechter leest: Zwitserleven) in plaats van het verzekerde kapitaal uitsluitend uitkeren één of meer polissen van lijfrente (pensioen), ter keuze van de begunstigde(n) (
de kantonrechter leest: [eiseres]) en ter waarde - volgens de alsdan geldende tarieven - van het opeisbare bedrag."
Beoogde pensioenen bij in leven zijn op de pensioendatum
Terstond bij uw indiensttreding zult u in een premievrijpensioenfonds worden opgenomen". Hieruit mag u opmaken dat er een normale pensioenregeling voor u van toepassing is en gaan we uit van een pensioen van 70% van de pensioengrondslag (bruto jaarsalaris minus de aow-franchise). Men had dit destijds in een pensioenbrief vast moeten leggen en dit heeft waarschijnlijk niet plaatsgevonden (verzuim werkgever). Dat de werkgever deze pensioentoezegging op een andere wijze heeft verzekerd gaat u niet aan. U heeft recht op pensioen zoals in de aanstellingsbrief staat vermeld. Waarom de werkgever dit pensioen op een later tijdstip heeft verzekerd, waarbij ook nog eens is uitgegaan van een rekenrente van 6%, is zijn zaak; immers nu werd er minder premie betaald en men had dit tijdens de looptijd zeker moeten wijzigen in een rekenrente van 5% of zelfs 4%, dan zou er op het eind van de rit meer kapitaal beschikbaar zijn geweest en ook beter zou zijn voldaan aan de pensioentoezegging. (….). Als we uitgaan van 1,75% pensioenopbouw per jaar, dan heeft u recht op een pensioen over de periode 1 september 1976 (datum indiensttreding) tot [een datum in 2011] (ingang pensioen bij 65 jaar) van 35 jaar plus 1 maand x 1,75% = 61,3958 % van (43.667 minus 17.037) = 16.349,70 euro per jaar. Hier zijn wij uitgegaan van het salaris van het jaar 2006 zoals in de memo werd vermeld. (….). We laten maar even in het midden dat u niet op 70% uitkomt maar op 61,3958% van de pensioengrondslag. Wij verwijzen u naar onze mail van 29 april 2008, waarbij wij aangaven dat het mogelijk zou zijn geweest om toch op 70% uit te komen. Een sociaal voelende werkgever zou uitgegaan zijn van 70% en dan zou uw pensioen zijn uitgekomen op 18.641,00 euro per jaar, op basis van het salaris van het jaar 2006. De memo geeft aan dat er bij de pensioenregeling is uitgegaan is van zgn streefbedrag; dit blijkt niet uit uw aanstellingsbrief. Onze mening is dat uw werkgever gewoon te weinig heeft verzekerd en de jaarlijkse aanpassingen eveneens niet correct zijn uitgevoerd. Zelf wist u niet dat het pensioen zo laag zou uitkomen, terwijl u in de veronderstelling was dat uw pensioen goed was geregeld."
3.Het geschil
4.De beoordeling
Pensioen op 60 jaar bedraagt
Kan hier niet van rondkomen. En blijf werken."), alsmede op de brief van [werknemer] van 22 mei 2009 en hetgeen daarin wordt gezegd over de aard van de pensioentoezegging.
Toen [eiseres] 60 jaar werd, in 2006, werd het haar duidelijk dat haar pensioen maar ongeveer € 10.000,00 per jaar bedroeg. Op dat moment realiseerde zij zich dat haar pensioen niet was veilig gesteld. Daarom is [eiseres] blijven werken". Tevens slaat de kantonrechter acht op de notitie van [eiseres] van 17 februari 2007 die, zo heeft zij ter comparitie verklaard, van haar hand is en die zij heeft opgesteld naar aanleiding van een verzoek van haar aan [werknemer] om te onderzoeken hoe het met haar pensioenaanspraken was gesteld. Daarin staat onder meer aangegeven: "
Pensioen op 60 jaar bedraagt € 10.708,-- per [een datum in 2006] . Kan hier niet van rondkomen. En blijf werken". De notitie maakt voorts gewag van begrippen als 'rekenrente' en 'rente', begrippen die bij een pensioentoezegging op