2.9.In een door SWA overgelegd proces-verbaal van 19 januari 2017 van de politie Eenheid Noord-Nederland staat onder andere het volgende:
‘In het bedrijfsprocessensysteem van de politie Noord Nederland, zijn inmiddels ruim
driehonderd registraties bekend over (...) [A] en (...) [B] . De meldingen variëren van huiselijke twist, eenvoudige mishandeling, geluidsoverlast, bedreiging, overlast door verward/overspannen persoon, sociale wijk problematiek. Duidelijk mag zijn de: de meldingen veelal voortkomen uit alcohol (misbruik) gebruik van (...) [A] en de beperking van [B] . (...) [A] heeft aantal malen gedreigd met zelfdoding. Tijdens directe dreiging onderling is het inmiddels voorgevallen dat een van beiden naar een mes grijpt. Al met al een zorgelijke situatie waarbij dringend hulp nodig is. Vanuit de verschillende disciplines (...) is er regelmatig overleg geweest om hulp te bieden binnen dit gezin. (...) Er is een enorme mate van overlast die veroorzaakt wordt door moeder en zoon. In dit proces-verbaal verwijs ik naar de meldingen die bij de politie binnen komen. Duidelijk is wel dat de problematiek al jaren speelt en dat verschillende vormen van hulpverlening binnen het gezin zijn toegepast. Echter de problemen zetten zich voort. (...)
10 augustus 2014
(...) Verzoek om te gaan naar de [adres A] daar zouden de buren van [adres A] + bezoek de boel slopen om een vuur te maken. Dit ging gepaard met een hoop lawaai. Is al een lang lopend burenprobleem. Hoorden al een hoop geschreeuw. In eerste instantie waren de buren op nr. 8 in alle staten. Niemand deed iets, men was er helemaal zat van, de politie deed ook niks. (...) Daar zat een hysterische [A](lees: [A] , toevoeging van de kantonrechter)
die helemaal klaar was met de buren. Ze wilde er telkens heen om ze wat te doen. [B](lees: [B] , toevoeging van de kantonrechter)
probeerde haar wat rustig te houden. Volgens haar waren de buren van nr. 2 en 8 hen constant aan het uitdagen. [A] was ladderzat en wilde telkens naar buiten. Schold ook in ons bijzijn telkens op [B] (...). Hij moest zijn bek houden want zij zou alles vertellen. (...) Op een gegeven moment wilde ze dat we weg gingen. Dit ook gedaan. Achter in de tuin hoorden wij haar tekeer gaan tegen [B] (...). [B] die bang was dat hij klappen zou krijgen van zijn moeder vluchtte door de voordeur het huis uit. Daar stond de tegenpartij. Duidelijk was (...) dat men niets tegen hem had maar dat het puur om zijn moeder ging. [B] zei hen dat hij helemaal angstig was en deze situatie niet wilde. [A] stond ineens weer luidkeels in de deuropening te schelden wat gemoederen niet ten goede kwam. (...) Nog even gesproken met de huren van 2 en 8. Hebben al zo lang [A] daar woont overlast van haar. Zij begint ‘s morgens al alcohol te drinken. Men vindt het sneu voor [B] . Men vindt dat die daar weg moet want zijn moeder wil hen alleen maar thuis houden voor zijn uitkering waar drank en junkfood van wordt gekocht.
26 februari 2016
(...) Tijdens aanrijden kwam de melding dat (...) [A] medicijnen en alcohol had ingenomen. Volgens [B] had zijn moeder twee (...) flessen drank op. (...) [A] had tegen [B] gezegd dat zij een einde aan haar leven ging maken door voor de trein te springen. [B] vertelt aan collega’s dat zijn moeder voor de zoveelste keer een einde aan
haar leven wil maken.
13 juni 2016
(...) N.a.v. melding drie (...) maal op het bovengenoemd adres geweest.
le maal, [B] had gebeld dat zijn moeder weer raar zou doen. (...) Nieuwe vriend maakt opmerking; als je mijn kind was liet ik jou alle hoeken van de kamer zien. [B] wordt kwaad en wil de nieuwe vriend aanvliegen. Hij wordt tegen gehouden.
2e maal, (...) [A] belt dat haar zoon [B] door het lint gaat en is weggelopen. Moeder was erg vervelend en behoorlijk onder invloed van alcohol. (...)
3e maal, (...) [A] zou diverse medicijnen hebben ingenomen. (...)
Buurtgenoten beginnen zich ook te melden. Zijn de toeloop van politie, ambulance en
de overlast veroorzaakt door met name [A] meer dan zat.
27 juni 2016
(...) N.a.v. melding naar bovengenoemd adres gegaan. Ik mocht niet binnenkomen van [A] . Ik werd bij de voordeur min of neer tegengehouden door de nieuwe vriend. Vanuit de woonkamer werd door [A] geschreeuwd dat ik op moest rotten. Kut politie enz. (...). (...) Volgens nieuwe vriend had [A] port gedronken. (...)
15 juli 2016
(...)
* SWA heeft haar(lees: [A] , toevoeging van de kantonrechter)
verteld over de klachten uit de buurt en dat overlast nu afgelopen moet zijn, omdat zij anders procedure voor ontruiming op gaan starten. Ze gaf aan dat het niet zo ver moest komen. Snapte (...) niet waarom buren klaagden, ‘want zo erg was het toch allemaal niet’. Je moet toch wel eens kunnen schreeuwen tegen elkaar.
(...)
* Ik heb haar de keuze gegeven om zelf mee te werken aan aanvraag voor omzetten
mentorschap in curatele en dat als zij hier niet aan meewerkt wij deze procedure in gang gaan zetten. Ze wil hier graag even bedenktijd voor. (...)
* Zij vindt niet dat het onveilig is, zegt dat er eigenlijk nooit wat gebeurd is, dat het allemaal wel mee valt. Op alles konden we tegenreactie geven. (...)
3 augustus 2016
(...) Melding van de buren van [A] en [B] dat er weer ruzie in de woning is. En dat
[A] buiten staat te schreeuwen. De hele buurt wordt er wakker van. Komen steeds
neer mensen van de buurt buiten. Mensen beginnen zich er steeds meer mee te bemoeien.
Iedereen loopt te schreeuwen. Collega’s (...) troffen een hele volksoploop aan in de straat. [A] en [B] hadden ruzie gehad en (...) lopen schreeuwen. Hierop waren de buurtbewoners voor de zoveelste x wakker geworden. De buurtbewoners pikten het niet langer. Er vlogen bedreigingen door de lucht zoals ‘in de fik steken’ van de woning e.d.
[A] al scheldend en schreeuwend het huis in gebonjourd. Daar geprobeerd om [B]
rustig te krijgen. Buurtbewoners verteld dat wij geen panklare oplossing hadden en dat
ze beter naar huis konden gaan. Mede omdat hun gescheld en verwijtende opmerkingen
ook niet hielpen om de zaak te kalmeren. (...) Vandaag of morgen gaat het tussen de buurtbewoners en [A] en [B] goed fout.
3 augustus 2016
(...) Naar aanleiding van bovenstaande melding is de WA bij [A] en [B] geweest. (...) Tijdens het gesprek stond er vermoedelijk een glas port op tafel. [A] koos gelijk de aanval nadat ik haar verteld had dat wij geen problemen meer willen hebben vanaf haar adres. Natuurlijk lagen de problemen niet hij haar naar vooral bij een ander (...) [B] zat rustig op de bank en bemoeide zich nergens mee.
12 september 2016
(...) [A] deed open en was duidelijk onder invloed van alcohol. Ze kwam moeilijk uit haar woorden en riekte naar alcohol. Op de vraag of zij vrijwillig wilde blazen, vertelde zij dat zij dit niet wilde doen. (...)
5 oktober 2016
(...) Gisteren in de namiddag stond [A] van alles te schreeuwen. (...) [A] was duidelijk onder invloed van alcohol. (...)
7 oktober 2016
(...) [A] belde dat (...) [B] weg was gegaan en rare dingen zou doen. [A] in (...) beschonken toestand aangetroffen. Binnen in de woning een bak vol bierdoppen op het aanrecht en blauw van de rook in de keuken. [B] was volgens [A] in verwarde toestand vertrokken. [B] aangetroffen (...). [B] vertelde dat hij van zijn moeder drank moest halen. (...)
28 oktober 2016
(...) Had [B] gebeld dat zijn moeder alles kort en klein sloeg. [B] stond al buiten om ons op te wachten. [B] vertelde dat zijn moeder haar medicijnen niet slikt maar wel alcohol drinkt, zij erg agressief was en hem niet binnen wilde laten. Hij wilde dat het stopte omdat hij er erg onrustig van werd. (...)
27 november 2016
(...) Ter plaatse gegaan en gesproken met (...) [C] . Deze liet een sms chat zien tussen hem en (...) [A] . [A] had aangegeven het niet neer te zien zitten. Hierop is [C] naar het adres van [A] gereden en zag daar [A] op bed liggen in de woonkamer. Hij kreeg echter in het geheel geen contact net haar (...).
03 januari 2017 melding poging brandstichting.
(...)
Kregen (...) melding dat (...) [A] van plan was haar woning in de brand te steken. De melding werd gedaan door [D] . Volgens melder had [A] terpentine door de woning gegooid en was ze van plan de woning in de brand te steken. De brandweer was ook gealarmeerd en stond met de blusploeg paraat wachtend op onze bevindingen. Ter plaatse werden rapps opgewacht door [D] . Hij verklaarde dat hij in de woning was geweest, maar voor zijn eigen veiligheid de woning had verlaten. [A] bevond zich toen in de woning. Volgens [D] ging het nu heel slecht met haar en was zij op dit moment een gevaar voor zichzelf en haar omgeving. [D] had uit voorzorg de sleutel van haar woning meegenomen zodat we de woning in komen indien ze brand stichtte. [D] had deze sleutel aan rapps overgedragen hij aankomst. Terwijl rapps in gesprek waren met [D] deed [A] de voordeur van de woning open. (...) Rapps (...) zijn vervolgens de woning ingegaan om het verhaal van [A] aan te horen. Bij binnenkomst roken rapps gelijke een sterke penetrante
terpentine lucht. In de keuken zagen rapps dat op de vloer grote plassen lagen van vermoedelijk terpentine. Tevens lagen in de wasbak twee lege terpentine flessen. Op de vloer lag tevens een aansteker. Rapps zijn vervolgens in de woonkamer in gesprek gegaan met [A] . in de woonkamer zagen rapps dat er in de woonkamer met verschillende spullen was gegooid. [A] was geïrriteerd en reageerde niet positief op rapps. Het zou onder andere onze schuld zijn dat haar zoon uit haar woning was gehaald. Het gedag van [A] escaleerde dusdanig dat ze met haar krukken om zich been begon te slaan en verschillende goederen in haar eigen woning probeerde te vernielen. [A] reageerde niet echt op aanroepen van rapps en riep dat ze niets van ons moest hebben. Rapps deelden aan [A] mee dat wij ons ernstige zorgen maakten om haar gezondheid en haar mee zouden nemen naar het politiebureau.’