2.8.Goudberg en Budding hebben met diverse betrokkenen interviews gehouden om duidelijkheid te krijgen over de toedracht van de overboeking en de rol van gedaagden hierbij. [gedaagde 2] heeft in dit kader het volgende - voor zover van belang - verklaard:
"(…)
Ik werd vorige week dinsdag, 9 augustus 2016, op mijn mobiele telefoon met nummer (…) gebeld door een man die zich [B] noemde. (…)
[B] vertelde mij dat hij mijn naam kende via een kennis en hij kende ook de HEEREN van SMINIA, de duurste herenclub van Nederland. Ik ben daar lid van. Ik weet niet wie die kennis is die mijn naam heeft gegeven. [B] vertelde mij dat hij ongeveer 15 zeer exclusieve horloges zocht voor een vijftig jarig jubileum. Hij zocht horloges voor een paar ton euro's, maar er werd niet over specifieke merken gesproken. Het moesten gewoon zeer exclusieve horloges zijn. [B] vertelde mij tijdens het gesprek dat hij onder andere een bouwbedrijf in [vestigingsplaats] heeft. Hij heeft de naam van het bedrijf niet genoemd.
Ik vertelde hem dat ik voor hem op zoek zou gaan en dat we de volgende dag weer contant zouden hebben. Hij zou mij wel weer bellen of ik iets had. Ik vroeg niet naar zijn telefoonnummer omdat hij toch weer zou bellen. Ik heb toen verschillende leveranciers gebeld om te vragen of ze exclusieve horloges hadden. Dat betroffen Van Schaften en Manboth. Die hadden wel geschikte horloges liggen die ik op kon halen.
De volgende dag, woensdag 10 augustus 2016, werd ik wederom op mijn mobiele telefoon gebeld door [B] . Ik vertelde hem dat ik ongeveer 25 horloges kon regelen. [B] vroeg of hij dan zaterdag 13 augustus 2016 langs kon komen in de winkel. We spraken geen tijd af.
Op donderdag 11 augustus 2016 haalde ik bij Van Schaften in Schiedam en Manboth in Den Haag in totaal 14 horloges op die ik meenam naar de winkel. Ik nam de horloges op zicht mee. Van Schaften maakte wel alvast een pro-formafactuur op, Manboth niet. Haalde namelijk de horloges van Manboth ook bij Van Schaften op, die had geregeld dat de horloges bij hem lagen.
Op zaterdag 13 augustus 2016 ging de winkel om 10:00 uur open. Ik stond in de winkel. [gedaagde 3] was boven in onze woning. Ze is op zaterdagochtend nooit in de winkel omdat het dan altijd rustig is. Omstreeks 11:00 uur à 11:30 uur kwam een man de winkel binnen. Het betreft een man van ongeveer 60 jaar oud, gekleed in een grijzig pak. Het was een grijs effen pak met een wit overhemd. Hij had geen stropdas om. Hij had zwarte schoenen met een gesp van het merk Santoni aan. Ik neem aan dat hij een zwarte riem omhad, maar daar heb ik niet op gelet. Hij heeft kort grijzig haar, geen snor of baard. Volgens mij had de man een gouden Rolex horloge om. Verder zijn mij geen opvallende kenmerken opgevallen. De man sprak algemeen beschaafd Nederlands, geen accent.
De man stelde zich voor als [B] . Ik liet hem hierop de horloges zien en hij koos uiteindelijk 16 horloges uit. Ik kwam voor de horloges op een totale verkoopprijs van ongeveer € 240.000,00 maar ik kon het met exact zeggen omdat ik niet precies wist welke horloges onder de margeregeling vielen in plaats van BTW. [B] vertelde mij hierop dat hij wel een bepaald bedrag wilde betalen. Dat betreft het bedrag wat uiteindelijk overgemaakt is, dus € 248.943,00. Ik vond het wel vreemd dat hij niet op een rond bedrag kwam, maar hij zat in ieder geval hoger dan de werkelijke verkoopprijs.
[B] wilde het bedrag via ING Internetbankieren overmaken naar de rekening vanFleurons & [gedaagde 3] . Hij wist dat wij zelf een ING rekening hebben. Ik ging hierop met [B] naar het kantoortje waar de computers staat. Er staan twee computers maar we gebruiken er maar één. [B] logde in op Mijn ING en maakte het bedrag over. Ik kan me niet herinneren of hij op zijn mobiele telefoon een sms'je kreeg met een TAN-code. Ik weet ook niet of [B] de gebruikersnaam en het wachtwoord uit zijn hoofd wist. Ik weet niet wat voor mobiele telefoon [B] had.
Toen [B] tegen mij vertelde dat hij het geld had overgeboekt logde ik direct zelf in op het Mijn ING account van Fleurons & [gedaagde 3] , Ik deed dat met de gebruikersnaam en wachtwoord van [gedaagde 3] vanaf dezelfde computer waar [B] ook de overboeking had gedaan. Tussen de overboeking en het inloggen door mij zat hooguit enkele minuten. Toen ik had ingelogd zag ik direct in het transactieoverzicht dat het bedrag was bijgeschreven.
Ik gaf hierop de horloges aan [B] mee. Het betroffen twee licht beige papieren van Schaap Citroen en een groene stoffen tas van een supermarkt uit de buurt van Rotterdam. De horloges zaten met uitzondering van twee allemaal in de originele doosjes met garantiebewijzen en dergelijke. De serienummers van de horloges zijn bekend bij Van Schaften en Manboth. Ik moet de serienummers nog inboeken in ons eigen systeem. [B] verliet de winkel met de horloges en stapte in een nieuw model BMW 5 serie of 7 serie, zwart of donkerblauw van kleur. Ik heb het kenteken van de auto niet gezien. Die stond op ongeveer 30 meter afstand van de winkel in een parkeervak geparkeerd.
Hij ging de winkel uit rechtsaf naar de auto. Ik heb niet gezien dat er nog één of meer andere personen in de BMW zaten. Ik heb niet gezien waar hij de horloges in de BMW liet.
In totaal is [B] ongeveer een halfuur in de winkel geweest, misschien iets langer.
Tussen de overboeking en het controleren door mij zat hooguit 10 minuten. [B] is niet terug in de winkel geweest. Ik kon [B] nog geen factuur meegeven omdat ik de inkoopfacturen nog niet had. Als [B] achteraf teveel zou hebben betaald zou ik het verschil terug kunnen storten. [B] zou mij een e-mail sturen zodat ik wist waar de factuur naar toe moest. Ik had geen gegevens van [B] , het was voor mij voldoende dat het geld met naam en toenaam op de rekening stond. Ik heb voor zover ik weet nog geen mail van [B] ontvangen.
V: U vraagt mij of de winkel voorzien is van een camerasysteem?
A: Dat is voorzien van een camerasysteem. Dat systeem zou ook de beelden op moeten nemen, maar ik weet niet hoe dat werkt. De leverancier die het onderhoud pleegt zou al heel lang langskomen om de boel up to date te maken, maar dat is nog steeds met gebeurd.
Ik ga er vanuit dat de man op de camerabeelden staat. Als het goed is blijven die beelden sowieso 14 dagen op het systeem bewaard.
(…)