In deze zaak heeft de rechtbank Noord-Nederland op 28 januari 2022 uitspraak gedaan in een geschil tussen eiser, een woningbezitter, en verweerder, het Instituut Mijnbouwschade Groningen. Eiser is sinds 1976 eigenaar van zijn woning en heeft altijd geïnvesteerd in zijn huis als oudedagsvoorziening. Hij is het niet eens met de hoogte van de vergoeding die hij heeft ontvangen voor de waardedaling van zijn woning, die is vastgesteld op € 20.639,22. Eiser stelt dat hij door de waardedaling schade heeft geleden, omdat hij beperkt werd in de opname van geld uit zijn krediethypotheek. Hij vraagt om schadeloosstelling voor zijn pensioeninvestering.
Verweerder heeft een model ontwikkeld, het Atlasmodel, om de waardedaling van woningen in het aardbevingsgebied vast te stellen. De rechtbank heeft in een eerdere uitspraak geoordeeld dat de keuze van verweerder om dit model te gebruiken, redelijk en aanvaardbaar is. Eiser kan de rechtbank niet overtuigen dat de berekening van de waardedaling niet correct is en dat zijn eigen berekening gevolgd zou moeten worden. De rechtbank oordeelt dat het model is gebaseerd op objectieve gegevens en dat de subjectieve overwegingen van eiser hierin geen rol kunnen spelen. De rechtbank concludeert dat de beroepsgronden van eiser niet slagen en verklaart het beroep ongegrond.
De uitspraak is gedaan door rechter E.I. Batelaan-Boomsma, in aanwezigheid van griffier R.A. Schaapsmeerders. De uitspraak is openbaar gemaakt op de maandag na de uitspraakdatum. Eiser heeft de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan tegen deze uitspraak binnen zes weken na verzending.