Uitspraak
1.[eiser] ,
2.
[eiseres],
1.De procedure
- de conclusie van antwoord;
- de conclusie van repliek;
- de conclusie van dupliek;
2.De feiten
(…) - De bouwkundige aansluiting tussen het dak en de woning scheidende gevels vertonen zeer veel lucht lekkages. Mogelijke oplossing: Ontstane ruimtes tussen dak en de woning scheidende wanden volledig vol purren, daarna binnen afwerking plaatsen en deze afkitten.
(…) De volgende gebreken zijn geconstateerd:
aangetaste dakbeplating”. In dat verband is bij foto 4 vermeld: “
oude lekkagesporen, spaanplaat beplating”.
(…) Klacht van de huurder: Tocht (…)
Er is Formaldehyde in de woning geconstateerd. De concentratie overstijgt niet de grenswaarde.
(…) In de wijk Baggelhuizen Noord staan in de straten [straat 1] , [straat 2] en [straat 3] vergelijkbare type woningen welke vanuit de oplevering (jaren 70) waren voorzien van spaanplaat tussenwanden en aftimmering (zolder, inbouwkasten, meterkast). De lijm, gebruikt in dit type spaanplaat, bevat formaldehyde. Onder andere in aanraking met vocht kan formaldehyde vrijkomen. Formaldehyde kan in verhoogde concentraties geurklachten en gezondheidsklachten veroorzaken. (…)
(…) Bij een CO2-concentratie tussen de 800 en 1200 ppm wordt het binnenmilieu door de aanwezigen meestal niet als ‘muf’ ervaren. Bij hogere concentraties kunnen klachten optreden van stank, benauwdheid, concentratiestoornissen, moeheid et cetera. (…)”
(…) De formaldehyde concentraties gemeten gedurende zeven dagen liggen beduidend lager dan de concentraties gemeten gedurende 30 minuten. (…) De zevendaagse metingen geven (…) een reëler beeld van de leefsituatie dan de 30 minuten metingen.
30 minuten gemiddelde valt te concluderen dat het aanwezige spaanplaat in de woningen, geen actieve bron is die formaldehyde emitteert naar de binnenlucht in de woonkamer en slaapkamer. De hogere concentraties op zolder zijn zeer waarschijnlijk wel het gevolg van de spaanplaat afwerking, de 30 minuten gemiddelde advieswaarde wordt echter niet overschreden.
(…) Door goed te ventileren kan worden voorkomen dat hinderlijke en schadelijke stoffen en gassen, gevormd in het binnenmilieu, zich in de woning ophopen. (…) [bedrijf 5] adviseert de gemeente en Actium de mechanische ventilatie in de woningen te verbeteren om zo de CO2-concentraties te verlagen tot onder de hygiënische grenswaarde (…) In vergelijkbare woningen (…) zijn Itho Daalderop OptimalFLow systemen geïnstalleerd (…)”
(…) Samenvatting GGD advies (…)
Uit de metingen van [bedrijf 5] blijkt dat er geen actieve bron is die formaldehyde emitteert
De gemeten concentraties tijdens de 7 daagse metingen in de verblijfsruimten in de
De concentraties formaldehyde in de verblijfsruimten in de woningen tijdens de
In de gevallen waar hogere concentratie formaldehyde zijn gemeten in woonkamer of
De hoogste waarden aan formaldehyde zijn aangetroffen op de zolders. Hier is
De CO2 (…) metingen laten zien dat er piekmomenten zijn gedurende dag waarbij de
Zorg voor voldoende ventilatie in de woning (…) Bij voorkeur is de concentratie CO2 zo
Achtergrond (…)
Resultaten en conclusies
Resultaten en conclusies (…)
3.Het geschil
4.De beoordeling
ventilatiegedrag”. Ter zitting hebben [eisers] toegelicht zij in een huis wonen waar een “
eng gas” aanwezig is, waardoor zij de ramen niet durven dicht te laten en er dus altijd wordt geventileerd.
fors lager” was. Ter zitting hebben [eisers] zich dan ook op het standpunt gesteld dat er wel degelijk een causaal verband aanwezig is tussen de aanwezige spaanplaten en de formaldehydeconcentraties.
hogere concentraties op zolder (…) zeer waarschijnlijk wel het gevolg van de spaanplaat afwerking[zijn]”. Ook de GGD heeft in haar advies geconcludeerd dat “
De hoogste waarden aan formaldehyde zijn aangetroffen op de zolder (…). Hier is spaanplaatmateriaal aanwezig waar formaldehyde uit vrij kan komen.” Tot slot heeft [bedrijf 3] in haar rapport opgenomen dat zij oude lekkagesporen heeft geconstateerd op de zolder. De kantonrechter acht dit van belang, omdat - zoals [eisers] ook hebben gesteld - uit het advies van de GGD volgt dat bij lekkages en vochtproblemen er meer formaldehyde uit spaanplaat vrij kan komen.
De wind waait over je handen als je aan de eettafel zit”, aldus [eisers] Dit levert een gebrek op en dit maakt dat de woning ook lastig op temperatuur te krijgen is volgens [eisers] onderbouwen hun stelling door op de rapporten van [bedrijf 2] en [bedrijf 3] te wijzen. Uit de luchtdoorstroommeting (BlowerDoortest) van [bedrijf 2] volgt onder meer dat de woning 304 liter lucht per seconde verliest. [eisers] stellen dat dit hoger is dan de krachtens artikel 5.3 Bouwbesluit voor nieuwbouw geldende bovengrens van 200 liter per seconde.
relatief oude woning uit 1973”. Daaraan kunnen en mogen niet dezelfde eisen worden gesteld als aan nieuwere c.q. nieuwbouwwoningen, aldus Actium. Ten aanzien van het afzetten van de onderzoeksresultaten van het luchtdichtheidsonderzoek van [bedrijf 2] tegen de norm voor nieuwbouw uit het Bouwbesluit is de kantonrechter het met deze stelling van Actium eens. Hoewel niet tussen partijen in geschil is dat er geen normen voor luchtdichtheid zijn voor bestaande bouw, is de kantonrechter van oordeel dat de nieuwbouwnorm niet representatief is voor een woning uit 1973. Daarbij komt dat het feit dat de woning gelet op haar ouderdom - bijvoorbeeld - beter geïsoleerd kan worden, niet maakt dat er direct sprake is van een gebrek. Het voorgaande neemt echter niet weg dat [eisers] naar het oordeel van de kantonrechter wel terecht wijzen op overige bevindingen van [bedrijf 2] en ook de bevindingen van [bedrijf 3] ten aanzien van de luchtdichtheid van de woning. [bedrijf 2] heeft namelijk geconcludeerd dat de bouwkundige aansluiting tussen het dak en de woningscheidende gevels “
zeer veel luchtlekkages” vertoont. Deze conclusie wordt onderschreven door de constatering van [bedrijf 3] op dit punt, dat er bij de gordingen bij de overgang van de woningscheidende muur en het dak “
openingen naar buiten zichtbaar” zijn. Ook heeft [bedrijf 3] in dit kader geconcludeerd dat er geen afdichting (bijvoorbeeld purschuim) aanwezig is bij de aansluiting van de muurplaat en het dak. [bedrijf 3] heeft ten aanzien daarvan vermeld dat, het “
zeer wel aan te nemen” is dat hier sprake is van tocht, vermoedelijk al vanaf het begin van de bouw. Daarbij heeft [bedrijf 3] ook vermeld dat, ondanks dat dit zeer veel voorkomt bij het soort woning als de woning van [eisers] , het volgens haar voor het woongenot en de beperking van de energiekosten van belang is deze naden af te dichten. Daarnaast heeft [bedrijf 2] geconcludeerd dat alle draaidelen en ventilatieroosters luchtlekkages vertonen. Dat dit juist de bedoeling is van ventilatieroosters omdat deze zijn bedoeld voor de luchttoevoer en/of -afvoer in de woning, zoals Actium heeft aangevoerd, maakt niet dat de kantonrechter de conclusie van [bedrijf 2] op dit punt onbruikbaar vindt. Blijkens het rapport gaat het om luchtlekkages
bijde draaidelen en ventilatieroosters. Dit volgt ook uit de oplossing die [bedrijf 2] aandraagt: de draaidelen voorzien van nieuwe afdichtingsrubbers. De kantonrechter gaat dan ook aan dit verweer van Actium voorbij.
enorme temperatuurverschillen” tussen de woonkamer en de eerste verdieping zijn hiervan de oorzaak, aldus [bedrijf 4] . Voornoemde bevindingen van [bedrijf 4] worden onderschreven door het rapport van [bedrijf 2] en het rapport van de Huurcommissie, waarin staat vermeld dat er vanwege de open verbinding een gevoel van tocht kan ontstaan door de luchtverplaatsing van warme en koude lucht. Hoewel uit het voorgaande naar het oordeel van de kantonrechter genoegzaam volgt dat [eisers] last kunnen hebben van tocht, is de oorzaak daarvan gelegen in de bouwstijl van de woning. Daarbij merkt de kantonrechter op dat ook de Huurcommissie heeft geconstateerd dat dit “
niet een ongebruikelijke situatie[is]
voor de bouwperiode van de woning” en “
In die periode[de jaren ‘70, toevoeging kantonrechter]
werden woningen vaker voorzien van een open trappenhuis”. Naar het oordeel van de kantonrechter voldoet het open trappenhuis niet aan de vereisten van artikel 7:204 lid 2 BW. Het betreft immers geen omstandigheid waardoor de woning niet aan [eisers] het genot kan verschaffen dat zij bij het aangaan van de huurovereenkomst mochten verwachten van een goed onderhouden woning uit 1973. Daarbij komt dat [eisers] voor het sluiten van de huurovereenkomst - anders dan ten aanzien van de tocht door het dak - hadden kunnen voorzien dat het open trappenhuis tocht met zich zou kunnen brengen. De kantonrechter zal de vorderingen voor zover die zien op het open trappenhuis afwijzen.
alsde lekkende kraan al een gebrek oplevert dat aan Actium kan worden toegerekend, de vordering hoe dan ook niet kan worden toegewezen. Dit heeft ermee te maken dat [eisers] onvoldoende onderbouwd hebben gesteld dat schade aan de laminaatvloer is ontstaan. [eisers] hebben hun stelling onderbouwd met een bij productie 33 overgelegde foto van de kraan en de laminaatvloer. Naar de kantonrechter begrijpt zou daaruit de schade aan de vloer moeten blijken. Naar het oordeel van de kantonrechter heeft Actium terecht aangevoerd dat op deze foto in het geheel geen schade aan de vloer zichtbaar is. Daarnaast overweegt de kantonrechter dat [eisers] ook bij productie 31 bij de dagvaarding foto’s van een vloer hebben gevoegd. Voor zover [eisers] hebben willen stellen dat uit deze foto’s de als gevolg van de lekkende kraan ontstane schade aan de vloer blijkt, is de kantonrechter het met Actium eens dat ook dit niet kan opgaan. Op geen enkele wijze is onderbouwd dat de schade die te zien is op die foto’s het directe gevolg zou zijn van de lekkende kraan. De kantonrechter is dan ook van oordeel dat op basis van die foto’s geen causaal verband kan worden aangenomen tussen de lekkende kraan en de gestelde schade aan de vloer. De vordering ten aanzien van de vloer op de begane grond zal dan ook worden afgewezen.
een elkaar versterkende rol in de frustratie en het leed”, aldus [eisers] Ten eerste is hen tweemaal een vervangende woonruimte aangeboden, maar bij beide keren zat er volgens [eisers] een adder onder het gras en hebben zij geen vervangende woning toegekend gekregen. Ten tweede hebben zij 22 weken geen gebruik kunnen maken van de slaapkamer. Ten derde zijn de aangekondigde en ingeplande werkzaamheden alsnog niet uitgevoerd toen de gesprekken omtrent de vervangende woning in 2022 waren stukgelopen. Ten vierde heeft Actium onderzoeksbureaus ingeschakeld, om vervolgens de adviezen van deze bureaus geheel of grotendeels terzijde te schuiven. Tot slot bewonen [eisers] al jaren een woning waarvan zij dagelijks ervaren dat deze slecht is voor hun gezondheid. Er is volgens hen aanleiding om aan te nemen dat er sprake is van het “sickbuildingsyndroom”. Voor de hoogte van de vordering hebben [eisers] aansluiting gezocht bij een arrest van het gerechtshof Den Bosch van 15 september 2015 (ECLI:NL:GHSHE:2015:3587).
5.De beslissing
dinsdag 10 september 2024voor akte na tussenvonnis, waarbij beide partijen zich kunnen uitlaten over het aantal, de deskundigheid en - bij voorkeur eensluidend - over de persoon van de te benoemen deskundige(n) en de aan deze deskundige(n) voor te leggen vragen;
bewijsstukkenwillen overleggen, zij die stukken dan direct in het geding moeten brengen;
januaritot en met
maart 2025dan direct moeten opgeven, waarna dag en uur van het getuigenverhoor zullen worden bepaald;
alle partijenuiterlijk twee weken voor het eerste getuigenverhoor
alle beschikbare bewijsstukkenaan de kantonrechter en de wederpartij moeten toesturen;